В той час, коли почалась війна, за зверненням підприємців України Верховна Рада України, розуміючи, що під час війни працювати підприємцям надзвичайно важко, прийняла закон про пільгову систему оподаткування на період воєнного часу. Це було правильне, розумне рішення. І на базі цього рішення фізичні особи-підприємці першої-другої групи взагалі були звільнені від оподаткування. Це мікропідприємці. Фізичні особи-підприємці третьої групи, а також всі юридичні особи, які прийняли таке рішення, могли перейти на 2% податку з доходу і все.

Крім того, цим законом були зупинені на весь час війни всі перевірки всіх контролюючих, перевіряючих репресивних органів проти бізнесу. От такий закон був прийнятий і він працює до сьогодення.

Але якраз от в останні тижні трапилась біда. Верховна Рада України, за поданням уряду, прийняла закон в першому читанні №8401, який всі ці пільги прибирає!

Війна в повному розпалі. Підприємці ледве-ледве виживають, ледве-ледве зводять кінці з кінцями, ніякої допомоги від держави підприємцям сьогодні немає. І вот в цей час чомусь уряд вирішив скасувати пільгову систему оподаткування, яка мусила працювати до кінця війни і бажано ще хоча б рік після війни.

В першому читанні вони проголосували страшні речі. По-перше, мікропідприємці, які сьогодні переїхали з територій, які тимчасово окуповані - а таких сім мільйонів людей - і розпочали якийсь маленький, абсолютно мікроскопічний бізнес - зараз на них обрушать ті податки, які були до війни. Крім того, цим маленьким підприємцям, які в тому числі чимось торгують на базарах, я не говорю про сільгосп-продукцію власного виробництва, а будь-чим. Ви знаєте, що деякі люди, які залишилися без будь-яких засобів для існування, просто пішли на базарах продавати те, що у них залишилося із майна. Так от все це тепер буде оподатковуватися. І мало того, що їх всіх заставлять поставити касові апарати, а якщо вони не поставлять касові апарати, то їх будуть накривати штрафами і пенями.

Дивіться також: Работа для украинцев в Британии: Востребованные профессии и уровень зарплат. Роман Мельниченко

В принципі для підприємців, фізичних осіб підприємців III групи, вони повернуть той порядок податкування, який був до війни. І їм доведеться звільнити всіх, кого вони взяли на роботу під час війни, тому що на них обрушиться єдиний соціальний внесок ЄСВ. Це податок на фонд заробітної плати, який сьогодні завдяки тій пільговій системі, яку проголосував парламент, фізичні особи-підприємці III групи не платили.

Але цей закон 8401 абсолютно нищівний для українського бізнесу, економіки. Він має ще багато новел, які також тут передбачені - не для ФОПів, а для звичайних юридичних осіб-підприємців.

Наприклад, якщо у будь-якої підприємницької структурі за поточний місяць виникла хоча б одна гривня боргу по податку на додану вартість перед державою, то на наступний місяць у цього підприємства не будуть приймати документи на законне відшкодування

податку на додану вартість з бюджету. Це означає, що цим законом для таких підприємств, які, наприклад, мають хоч одну гривню заборгованості по ПДВ, по суті, будуть водити податок з обігу 20%. Їм не дадуть здати документи на відшкодування ПДВ.

Ще одна річ, юридичні особи, які були на цій пільговій системі 2% з доходу - якщо вони зараз, внаслідок до прийняття цього закону,будуть переходити на звичайну систему опадаткування з податком на прибуток, з податком на додану вартість, з усіма податками на фон заробітної плати - мало що це під час війни це практично доконає наше підприємництво. Так вони ще таке придумали - зазвичай, якщо при переході у підприємства виникли збитки, то не треба платити податок на прибуток. Ні-ні-ні! Цим законом передбачили, що якщо при переході з пільгової системи на ту, яка діяла до війни, у вас виник збиток по прибутку, то у вас будуть брати 18% податок на прибуток з доходу, а збитків враховувавти не будуть. Це означає, що при переході більшість підприємств просто планують вбити. Тому що якщо при збитковості в перехідний період будуть брати 18% з доходу, це буде означати вбивство такого підприємства.

Ну і остання така міра для знищення українського підприємництва, а це означає - що і для української економіки - вони цим законом №8401 повертають 80 перевіряючо-каральних структур, повертають перевіряти бізнес. Поки що був встановлений мораторій на всі перевірки бізнесу. А зараз вони цей мораторій скасують.

Популярные статьи сейчас

В Украине обновили правила увольнения: за что можно остаться без работы

В Киеве срочно приступили к эвакуации двух больниц: причина

От 25 до 40 тысяч гривен: в Украине семьям с детьми выплатят новую помощь

Мобилизация транспортных средств: у кого и какие авто начнут изымать уже в мае

Показать еще

Вдумайтеся, 80 перевіряючих структур обрушаться на цей нещасний бізнес - його просто на шматки роздеруть. Тому що всі перевіряючі структури за півтора роки війни, зголодніли, і зараз їх випускають на здобич. Ну і поновлюють всі пенні і штрафи, які дають право тепер нараховувати.

На днях відбулася робоча група на базі комітету Гетьманцева. Прізвища Гетьманцев знає вся країна, всі підприємці. Команда притомних депутатів підготувала до цього законопроекту №8401 більше тисячі правок. Тому що цей закон приймати неможливо. Після прийняття цього закону майже ніхто з підприємців просто не виживе.

Експерти і притомні народні депутати спробували пояснити на робочій групі «слугам», що закон про пільгове оподаткування приймався на весь час війни. І ще, бажано, хоча б рік після війни. І немає зараз жодного аргументу, чому в той час, коли війна в повному розгарі, повертати драконівські оподаткування, драконівські перевірки, кассові апарати для мікропідприємців, які торгують на базарах.

Нащо повертати пені і штрафи, у нас що, закінчилась війна? Чи у нас бізнес, маленькі підприємці, сьогодні жирують? Та вони ледве виживають!

Чоловіки, які пішли на фронт, але все життя працювали фізичними особами-підприємцями, ФОПами - вони залишили справу своїм дружинам, своїм дітям. І тепер вони на фронті, а тут їх будуть на тріски роздирати?!

Проте, абсолютно подавляюча більшість "Слуг Народу" - вони просто, одноголосно голосують за цей закон №8401, без будь-яких суттєвих правок - так майже, як проголосовано в першому читанні.

Що робити? Як боротися? Як протистояти цьому? Як зберегтися родинам? Як зберегти ці нещасні робочі місця, які в основному на самозайнятості? Як захистити тих підприємців, які ледве-ледве виживають? Як захистити ті підприємства, які живуть тільки завдяки цій пільговій системі оподаткування під час війни?

Є декілька виходів:

1. На сайті у президента стоїть петиція - звернення до президента, щоб він, використавши свою владу, свою волю, свій вплив на оборзєвших "Слуг Народа", зупинив це і зняв з розгляду законопроект №8401, який є кілером українського підприємництва.

По-перше, передайте всім, кого ви знаєте, що така біда - і вона вже на порозі. А по-друге, увійдіть на сайт президента, підпишіться під цим зверненням, петицією до президента і зупиніть прийняття цього закону №8401. Якщо набирається 25 тисяч електронних підписів під електронною петицією до президента, президент її обов'язково розглядає.

2. В усіх соцмережах, в які тільки у Вас є доступ, звертайтеся з вимогою зняти з розгляду законопроект №8401, який руйнує життя кожного, навіть самого мізерного підприємця.

3. Знайдіть негайно свого народного депутата від Вашого округу - запросіть його на зустріч, поясніть йому дохідливою мовою, що не можна приймати законопроект №8401. Поясніть на своєму власному житті, що буде з вашим мікробізнесом, з вашим маленьким підприємством, якщо «Слуги народу» приймуть цей закон №8401. Якщо ви зможете примусити свого депутата Верховної Ради, на вашому окрузі, не голосувати за цей закон в залі цей закон проголосований не буде.

Передайте це всім вашим знайомим підприємцям, родинам підприємців. Передайте на фронт тим, хто тут залишив свої маленькі підприємства – щоб всі включилися в колосальний супротив проти прийняття цього шкідливого закону.

Вам розповідають і пояснюють, що зараз негайно таким чином треба зібрати податки для армії. Це неправда! Тому що всі видатки по армії фінансуються сьогодні нашими друзями за межами України в повному обсязі. А крім того, якщо зараз скасувати всі пільги по податкуванню для наших підприємців цим законом №8401, це буде означати їх смерть. Це буде означати, що ніяких податків в бюджет просто перераховуватися не буде. Або вони підуть в тінь і будуть працювати без будь-яких податків, але виживати, як зможуть…

Нам треба зараз, розуміючи, що сьогодні війна, діяти тільки спокійними законними способами, треба зараз об'єднатися і на всіх рівнях не допустити прийняття закону №8401 про скасування пільг по оподаткуванню, які були приняті для малого та середнього бізнесу на час війни.

Давайте разом зробимо все, щоб далі продовжити роботу українських підприємств і зберегти економіку України!

Також рекомендуємо: Как Украина упустила шанс пойти по пути развития Польши. Экс-премьер-министр Украины Юрий Ехануров