24 червня 2021 року Адміністративна колегія північного міжобласного територіального відділення під головуванням О. Хмельницького направила в КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО рекомендації за N 60/17-рк/k стосовно розрахунків за послуги централізованого опалення (ЦО). В них рекомендується при розрахунках оплати за ЦО для споживачів, у яких договори на постачання послуг укладені до 01.05.2019 року, застосовувати застарілу Методику розрахунків N 359, яка була затверджена Мінрегіоном 31.10.2006 року і припинила свою дію якраз 01.05.2019 року в зв’язку з введенням в дію нової Методики N 315, затвердженої Мінрегіоном 22.11.2018 року. АМКУ вказав таку причину:

«Отже, наразі залишаються чинними та продовжують діяти договори про надання

комунальних послуг, які були укладені до введення в дію Закону № 2189-VIII, та до вказаних договорів не передбачено можливості застосування виконавцями послуг Методики № 315.

Натомість, договори про надання комунальних послуг, що були укладені до 01.05.2019. передбачають застосування положень Правил 630 та Методики N359»

У нас договір на послугу ЦО для нашої квартири укладений ще в 2015 з попереднім постачальником Київенерго. У вказаних рекомендаціях дієвість таких договорів відносно КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО підтверджується. Я порівняв тексти мого договору і того договору, який пропонує КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО. Тексти практично ідентичні, крім, звичайно, реквізитів та деяких незначних доповненнях в розділі прав та обов’язків сторін. І там, і там є посилання на одні і ті ж Правила N630, затверджені постановою КМУ від 21.07.2005р. Але ж – увага! Посилань на Методику N359 в моєму договорі немає, як і посилань на Методику N315 в договорі Постачальника. Виходить, що згадані рекомендації «притягнуті за вуха»! Тоді в чому причина? І кому це вигідно?

Початок для цієї причини був закладений ще в січні цього року, коли ми почали отримували платіжки від КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО за отримані послуги з теплопостачання на нашу квартиру, яка не облаштована індивідуальним лічильником тепла. (таких квартир без лічильників в нашому будинку тепер близько 15%) Суми, які там відображені, в перерахунку грн. на кв.м., в декілька разів перевищували тариф для квартир без індивідуальних лічильників в розмврв 38,50 грн./кв.м.

Так наприклад: За грудень 2020 р. - 63,83 грн. за 1 кв.м., за січень 2021 р. - 52,46 грн./кв.м., за лютий 2021 р. - 89,38 грн./кв.м.

Згаданий тариф 38,5 грн,/кв.м. який затверджений Київською міською адміністрацією, визначає максимальне питоме споживання тепла, яке здатна утилізувати київська квартира при визначених параметрах теплоносія. Тому фактичні суми в платіжках ніяк не можуть перевищувати такі значення з урахуванням поправочних коефіцієнтів.

Крім вищезгаданих помісячних нарахувань в платіжці за грудень 2020 р. додана сума

перерахунку за минулий опалювальний сезон 2019 – 2020 р.р в сумі 8040,01 грн., хоча за той сезон з листопада 2019р по квітень 2020р. ми вже оплачували за теплопостачання в загальній сумі 8457,77 грн. Таким чином КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО через своє СП ЕНЕРГОЗБУТ під приводом перерахунку вимагає ще раз оплатити майже таку ж суму, яка вже була оплачена.

Щоб прояснити цю ситуацію з явно неправомірними нарахуваннями я двічі звертався в СП ЕНЕРГОЗБУТ в особистому кабінеті на їхньому сайті. У відповідь СП ЕНЕРГОЗБУТ щодо помісячних нарахувань посилались на Методику розрахунків МІНРЕГІОНУ N 315 від 22.11.2018 р., згідно з якою ці нарахування відбувалися. Але ж в тій Методиці закладена системна помилка в тій частині, яка стосується розподілу витрат тепла в місцях загального користування (МЗК). Проявляється ця помилка тільки тоді, коли в багатоквартирному будинку більша частина квартир обладнана індивідуальними лічильниками, а менша частина квартир без лічильників. І чим менше залишається квартир без лічильників, тим більша неадекватність нарахувань для тих квартир.

Щодо перерахунку в сумі 8040,01 грн питання було проігноровано.

Далі була череда скарг в різні організації, в яких я вимагав адекватних розрахунків та обгрунтування перерахунку за минулий сезон або надання інформації по перерахункам для всіх квартир нашого будинку окремо по квартирам із лічильниками та квартирами без лічильників, а також пропонував МІНРЕГІОНУ доповнити Методику розрахунків N 315 від 22.11.2018 р., статтею, яка б обмежувала нарахування для квартир без лічильників вищезгаданим тарифом.

Популярные статьи сейчас

Байден сказал, как защитить Украину от "мясника" Путина

Пентагон с беспокойством отслеживает военное сотрудничество России и КНДР

В окружении Путина не верят в причастность Украины к теракту в Подмосковье, - Bloomberg

В Китае отреагировали на заявление Путина о готовности России к ядерной войне

Показать еще

Суть відповідей була така (коротко):

  1. СП ЕНЕРГОЗБУТ - помісячні розрахунки згідно Методики 315, а перерахунок за сезон 2019-

2020 р.р. мовляв з’явився через те, що деякі квартири вчасно не передали показники і їм нараховували по максимуму, як для квартир без лічильників. А коли вони через місяць – два накінець передали показники, то їм перерахували в меншу сторону, а лишок розподілили (увага) – на квартири без лічильників!

І дійсно. Методика 315 в розділі ХІІ передбачає такий перерахунок, але ж втім вказує, що такий перерахунок (увага!) - рівномірно розподіляється на всі квартири без виключення пропорційно опалювальній площі. На наступні мої скарги з вимогою правильно нарахувати перерахунок за минулий сезон СП ЕНЕРГОЗБУТ відповіло тим, що в платіжці за травень ще додали в борг 5331,48 грн., потім за червень ще добавили боргу в сумі 1288,51 грн., А в рахунку за липень провели якусь амністію на 4804,56 грн. таким чином сумарний перерахунок вже невідомо за який період складає:

8040,01 + 5331,48 + 1288,51 – 4804,56 = 9855,44 грн. І це абсолютно без всякого обгрунтування.

  1. МІНРЕГІОН (за підписом директора Департаменту комунальних послуг та комунального обслуговування А. Ведмідь):

- «Відповідно до Положення про Міністерство розвитку громад та територій України, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.04.2014 № 197, в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.09.2019 № 850 зазначене питання не належить до компетенції Мінрегіону. ……Мінрегіон надсилає зазначене звернення до Київської міської державної адміністрації з метою комісійного розгляду з організацією, яка здійснює постачання теплової енергії для згаданого будинку по суті порушеного у зверненні питання та інформування заявника про результати розгляду у визначений законодавством термін.»

«Здрастє», приїхали! Профільний департамент профільного міністерства «авторитетно» заявляє, що профільне питання не відноситься до їх профілю.

  1. Національна комісія, що здійснює державне управління у сферах енергетики та

комунальних послуг (за підписом члена НКРЕКП О.Магда) :

- «..контроль за діяльністю суб’єктів господарювання, зокрема КП КИЇВТЕПЛОЕНРГО в частині надання ним комунальних послуг та здійснення нарахувань за послугу з централізованого опалення … не належить до повноважень НКРЕКП…. пересилаємо Звернення за залежністю до КМДА для розгляду та надання розяснень з порушених у ньому питаннь»

  1. Управління (інспекція) самоврядного контролю при КМДА (в особі начальника Управління С. Москалевського):

- «В Управлінні (інспекції) самоврядного контролю КМДА розглянуто Ваше звернення … щодо безпідставного нарахування боргу за послугу централізованого опалення. Повідомляємо, що з метою отримання запитуваної інформації Управлінням на адресу КП «Київтеплоенерго» було направлено відповідний запит. Копія відповіді КП «Київтеплоенерго» додається».

  1. Антимонопольний комітет України – на моє звернення від 28.04.2021р. відповіді не отримав, а натомість появились оці дивні рекомендації.

Із всього цього виходить нерадісна картина повного свавілля та безкарності монополіста в сфері послуг з централізованого опалення. І таких «шукачів правди» як я, в Києві і по Україні багато. Недавно Київські громадська активістка Інна Звягінцева організували групу в Фейсбуці «Захист прав споживачів», до якої приєдналися вже сотні таких же «знедолених і травмованих нав’язливим пострадянським сервісом». Всі вони як і я, отримавши платіжки з неправомірними нарахуваннями, не оплачують ці нереальні послуги, доки не доб’ються справедливих нарахувань. Ситуацію ще підігріло рішення КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО включити в платіжки вимоги штрафів в вигляди 3% річних та інфляційних. Виникла така правова колізія – КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО своїми некваліфікованими діями спровокував масові неплатежі за опалення, а тепер робить споживачів винуватцями і всілякими засобами домагається, щоб споживачі сплачували за те, чого не отримували. А якщо ще Президент України підпише Закон 5660, який вже пройшов у ВР в першому читанні і націлений на посилення виконавчої служби відносно боржників, то повністю розв’яже руки таким вимагачам, як КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО. Щось ця ситуація нагадує рекетирські наїзди на підприємців в буремні 90-ті роки, тільки тепер вже на комунально-державному рівні.

Майже всі учасники групи «Захист прав споживачів» пройшли такий же шлях в пошуках правди, як і я. Деякі писали листи навіть Прем’єр-міністру та Президенту; деякі відстоювали свої інтереси в судах, але результат поки невтішний. Так в ЗМІ було декілька сюжетів про таку судову справу мешканців будинку 16-д по вул. Героїв Сталінграду проти КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО в Оболонському суді, які вів адвокат Вадим Чунжин. Він відмічав те, що на суддів з боку КМДА чиниться шалений тиск. Їм так же, як і мені, КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО не надає повну інформацію по розрахункам за тепло по кожному конкретному будинку, «на ходу» міняє документи, які їм невигідні і все це для того, щоб споживача «пошити в дурні».

А історія, викладена активістом Ярославом Дебелим у Фейсбуці, взагалі приголомшує своїм цинізмом.. Там на 192 квартири будинку прийшли перерахунки згідно згаданих рекомндацій АМКУ про заміну Методики 315 на Методику №359. По цьому перерахунку сумарно по всім квартирам позитивний перерахунок для квартир без лічильників склав 63027,06 грн., а «розкинуто» на квартири з лічильниками 157986,90 грн. Як кажуть, на рівному місці приписали нізвідки 94959,84 грн.на один будинок. А таких будинків по Києву перерахували 1300 шт. Також на активістів почалися гоніння. Так Інна Звягінцева недавно повідомила, що їй сьогодні ще добавили боргу на 3782 грн ні за що, ні про що!

Вся ця ситуація з Рекомендаціями АМКУ не що інше, як грандіозний маніпулятивний проект КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО. Суть цього проекту зводиться до того, щоб не дати можливості суспільству докопатися до махінацій з нарахуваннями за ЦО. Антимонопольний комітет із скаргами споживачів діяв в кращих совкових традиціях – посилав їх тому, на кого скаржилися, а саме Постачальнику. А Постачальник, зрозумівши, що з Методикою №315 його махінації легше викрити, у своїй відповіді на адресу АМКУ нав’язав своє бачення проблеми. Розрахунок такий – в Методику №359 важче вникнути, тому що потрібні дані по трубопроводам, температурам всередині приміщень і ззовні за минулі періоди, які він не оприлюднює. І головне – ця методика не прив’зана до будинкового лічильника і не визначає принцип перерозподілу тепла при перерахунках за минулий період. Виходить можна писати що завгодно. Це значить, докопатись до істини важче і можливостей для зловживань більше, що і свідчать чисельні звернення споживачів. І що саме цікаве – це те, що крайнім у цьому свавіллі виставлять АМКУ. На жаль у нас не прийнято у таких випадках скарг на монополіста залучати кваліфікованих незалежних експертів, які б могли дати професійні рекомендації.

А по суті – АМКУ не виконав дві самі прості дії:

  1. Не обмежив у Методиці №315 нарахування для квартир без лічильників в будинках зі змішаним обліком тарифом 38,50 грн./кв.м
  2. Не вимагав від КП КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО правильного і прозорого розрахунку перерахунків за минулі періоди.

Це все, що потрібно було зробити, а не «пересідати з Мерседеса на Запорожець»