Влада України розвалює довіру іноземних інвесторів до держави через вибіркову оплату боргів в секторі зеленої енергетики України, яка проявляється на прикладі компанії ДТЕК ВДЕ.

Про це в ефірі каналу Україна 24 заявив екс міністр фінансів Олександр Данилюк.

«Це насправді дурість. Дурість і нерозуміння, що не можна розвалювати довіру до держави. Була гарантія для інвесторів, коли вони приймали рішення – чи варто їм розвивати бізнес в Україні», - сказав Данилюк. За його словами, внутрішнім та іноземним інвесторам влада не бажає платити в повній мірі. «Зараз їм просто сказали «дякуємо!» за те, що побудували, але платити ми зараз і виконувати свої зобов’язання не будемо. Це дуже недалекоглядна позиція, вона дуже б’є по репутація країни», - підкреслив Данилюк.

Нагадаємо, 13 листопада увечері уряд заблокував на рівні Ощадбанку погашення боргів перед зеленими інвесторами. Кошти в сумі 19,3 млрд грн були заблоковані за вказівкою уряду. За словами керівника «ГарПоку» Костянтина Петриковця, якого уряд 13 листопада звільнив через відмову бокувати виплати, в уряді на нього тиснули, давали незаконні вказівки і погрожували. Петриковець звернувся до НАБУ з заявою про вчинення злочину.

На початку листопада, президент України Володимир Зеленський на кліматичній конференції в Глазго обіцяв міжнародній спільноті повернути довіру міжнародних інвесторів у відновлювані джерела до України. 15 листопада компанія ДТЕК ВДЕ заявила про дискримінацію у погашенні заборгованості перед підприємствами "зеленої" генерації і висунула вимогу провести негайного розслідування дій посадовців. ДТЕК ВДЕ не отримав жодної гривні із коштів ДП "Гарантований покупець", виділених європейськими кредиторами для покриття боргу за електроенергію. Всім іншим компаніям АТ "Ощадбанк" переказало кошти в повному обсязі.