Український політик Юрій Костенко розповів, звідки в Україні з’явився великий капітал на початку незалежності і чому у Польщі та в країн Прибалтики все склалось інакше.

Про це він сказав в ефірі програми “Конституційна кухня” з Геннадієм Друзенком.

“Чому саме в Україні почався великий капітал одразу, а не мале і середнє підприємництво, як у прибалтів, в Польщі? Відповідь дуже проста: тому що в комуністичній більшості сиділи директори найбільших українських підприємств, радгоспів, колгоспів. І коли прийняли в 1991 році, в першому читанні в 1992 році, приватизацію ваучерну — взяли чеську модель. Але Чехія дозволяла за папірці два роки приватизовувати”, - сказав Юрій Костенко.

Він зазначив, що після цього треба було брати кредит у банку та викуповувати іншу частину акцій. Таким чином, у державний бюджет надходили кошти, що дозволило сплачувати пенсії.

“Що в Україні відбулося? В Україні комуністична більшість розтягла процес паперової ваучерної приватизації на 10 років. Поки директори не отримати контрольний пакет папірців… Трагедія української політики полягає в тому, що народний депутат, який повинен представляти у парламенті інтерес народу, він виконував роль найманця великого капіталу. Перетворився у механізм голосування. За, зрозуміло, певні дивіденди”, - додав Костенко.

Як повідомляла Хвиля, Вадим Гриб заявив, що Зеленський повинен почати деолігархізацію з Коломойського.

Окрім цього, Хвиля повідомляла, що Олег Попенко розповів про жалюгідний стан житлових будинків в Україні.