Боротьба з корупцією, реформи, корпоративне управління, антикорупційна інфраструктура, фактично, стали карго – культом для більшості українців, бо з точки зору багатьох українських експертів виконання умов Заходу, дозволить Україні стати членом НАТО та ЄС.

Насправді, зниження рівня корупції не є обов’язковою умовою вступу тієї чи іншої країни до ЄС і НАТО. Румунія, Болгарія, Албанія стали членами НАТО незважаючи на високий рівень корупції в цих країнах. Також високий рівень корупції не став на заваді для отримання ПДЧ Боснією і Герцеговиною. До речі Грузія, яка досягнула великих успіхів в боротьбі з корупцією, так і не стала членом НАТО, на відміну від Північної Македонії, Словаччини та Чорногорії де рівень корупції був вищий, ніж в Сакартвело.

Звичайно було б добре якби НАТО гарантувало безпеку Україні, але геополітичні реалії такі що мати бажання і мати можливості – це різні речі. Україна, нажаль, не має політико – дипломатичної ваги якою володіє Росія, яка здатна заблокувати вступ нашої країни до НАТО за рахунок деяких країн – членів Північноатлантичного альянсу.

Громадянам України варто зрозуміти те, що розширення ЄС відбувалося переважно за рахунок маленьких країн Східної Європи, які дотепер отримують дотації з бюджету Європейського Союзу. Найбільшими нетто – донорами для бюджету ЄС є Німеччина яка заплатила до бюджету Європейського Союзу в 2020 році - 19,4%, Франція - 9,5% та Італія 6,3% . Фактично, саме ці країни забезпечують існування ЄС.

Виникає закономірне запитання, а хто отримує ці гроші? На першому місці Польща яка отримує з бюджету ЄС на 12,4 мільярдів більше ніж сплачує до нього. На другому місці по рівню дотацій розмістилася Греція, яка отримала з бюджету ЄС 5,6 мільярдів євро, далі йдуть Румунія та Угорщина, які в 2020 – му році отримали по 4,7 мільярдів євро.

ЄС, як перш за все економічний проект, зараз із – за власних бюджетних проблем не здатен профінансувати подальше розширення, тому чорногорці, македонці, серби та албанці роками очікують на вступ до Європейського Союзу, у якого немає грошей для прийому цих країн до своїх лав.

Німецькі експерти визнають, що Брекзіт мав катастрофічні наслідки для ЄС, бо тепер Німеччині доводиться ще більше платити до бюджету Європейського Союзу. Окрім дотаційної Східної Європи та країн Балтії ЄС ще має великі проблеми з Португалією, Грецією і Іспанією, які також залежать від дотацій з бюджету Європейського Союзу. Тож ЄС не здатен розширитися за рахунок України, яка є найбільшою країною Східної Європи.

Коли деякі українські інтелектуали кажуть, що Україні потрібно проводити радикальні реформи схожі на “шокову терапію” Лешека Бальцеровича, то вони не враховують багатьох геополітичних факторів. По – перше, Захід був зацікавлений в успіху Польщі, яка стала державою – вітриною для Східної Європи та всього пострадянського простору за рахунок допомоги Заходу. По – друге, на початку 1990 рокі Паризький клуб списав Польщі половину вартості зовнішнього боргу попереднього комуністичного режиму та 80% прострочених відсотків за кредитами. Також в 1994 році між Польщею і Лондонським клубом була досягнута угода про списання 50% боргів польських приватних банків та загальне зменшення боргу на пільгових умовах – ще на 6,6% мільярдів доларів. Списання боргів Польщі було обумовлено перш за все політичними міркуваннями колективного Заходу, якому був потрібен форпост демократії в Східній Європі.

Для Німеччини було дуже вважливо покращити свій міжнародний імідж, який дуже сильно постраждав після Другої світової війни. До того ж перенесення кордону ЄС на схід зміцнювало її політико – географічний статус. За рахунок вступу до ЄС Польщі Німеччина перестала бути фронтиром між Заходом та Сходом. Німеччина, яка має спільний кордон значної протяжності з Польщею, керувалась інтересами своєї безпеки, їй було вигідно щоб сусідня держава була економічно та соціально стабільною. Порівняння України та Польщі є зовсім недоречним, бо ніхто на Заході не зацікавлений в економічному успіху нашої країни.

Розмови і заяви наших західних партнерів про те, що Україна не готова стати членом НАТО, пов’язані перш за все з тим, що вони не готові разом з українцями воювати проти Росії. Pew Research Center у лютому 2020 року провів соціологічне опитування, під час якого респондентам із 16 країн НАТО було задано запитання, чи потрібно їхній країні використовувати військову силу для захисту союзника під час військового конфлікту з Росією. Лише в 5 країнах членах НАТО, а саме США, Великобританії, Канаді, Нідерландах та Литві респонденти відповіли ствердно так. В інших же країнах більшість респондентів висловилися проти приходу на допомогу союзникам, наприклад, в Німеччині 60% респондентів висловилися проти участі їхніх військових в можливому військовому конфлікті з Російською Федерацією.

Українцям, нарешті, потрібно стати більш прагматичними, зрозумівши що кожен великий геополітичний гравець дбає лише про свою вигоду. Чудовим прикладом для України повинна стати Німеччина, яка використовуючи наратив про демократичні цінності та права людини, просуває свої економічні інтереси, направлені на отримання дешевого газу з Росії та дешевої робочої сили із України.

Імперіалістичну Росію не можливо зупинити деклараціями та глибокою стурбованістю наших західних партнерів. Росію зупинить лише згуртованість українців та висока боєздатність збройних сил України. Але для того щоб мати сучасну систему протиповітряної оборони та сучасну авіацію, потрібні мільярди доларів. Тому Україна гостро потребує економічної модернізації на яку потрібен час, який наша країна може виграти за рахунок нейтрального статусу.

Багато українців абсолютно хибно вважають, що Україна була нейтральною країною до 2014 року, тож з їхньої точки зору позаблоковість не зупинила російську агресію. Насправді, Україна була нейтральною країною лише де – юре, бо позаблоковий статус був закріплений у Законі про засади внутрішньої та зовнішньої політики, але де – факто Україна знаходилась під зовнішнім управлінням Російської Федерації. Про який нейтральний статус за президенства Януковича може йти мова, коли збройні сили України, спецслужби та МВС знаходились під повним контролем Росії.

Популярные статьи сейчас

НКРЭКУ ответила, повысят ли тарифы на электроэнергию: чего ждать украинцам

НБУ может отказаться от доллара как основной курсовой валюты

Миссия ООН зафиксировала казнь россиянами 32 украинских военнопленных

Пентагон с беспокойством отслеживает военное сотрудничество России и КНДР

Показать еще

Для України нейтральний статус є опцією, яка може бути активована лише в разі згоди Кремля щодо припинення агресії Російської Федерації проти України.

Зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом яскраво показала, що наша країна не отримає ані масштабної безпекової допомоги, ані статусу основного союзника США поза НАТО. Парадоксально, що Пакистан який надавав всю необхідну допомогу терористичному руху “Талібан” має статус MNNA, в той час як Україна, яка відмовившись від ядерної зброї, заощадила для бюджету США, зі слів Ігоря Смешка, трильйон доларів - так цей статус і не отримала. Що ж як виявилося “меморандум на хліб не намажеш”.

Претензії ж американців щодо корупції в Україні є проявом подвійних стандартів, бо високий рівень корупції в Індії та Єгипті не заважає США надавати цим країнам масштабну безпекову допомогу. Нажаль, Україна для США знаходиться на периферії їхніх національних інтересів.

Політична еліта в США дуже сильно недооцінює Російську Федерацію, яка з їхньої точки зору економічно та демографічно занепадає. Росія, не зважаючи на всі свої економічні і демографічні проблеми, має найсильніші в Європі збройні сили та з моєї точки зору найсильніші спецслужби в світі. На відміну від Китаю де панують цінності конфуціанства, сучасна Росія має привабливу для багатьох європейців та американців ідеологію. Володимир Путін позиціонує себе як лідер світового консерватизму, що дозволяє Росії мати прибічників в багатьох країнах ЄС.

Дуже прикро, що західні політичні еліти не розуміють наскільки успішна і незалежна Україна є важливою для безпеки Заходу. Економічно успішна Україна за підтримки Заходу, могла би стати вітриною демократичного успіху для Росії та довести переваги демократичної системи над авторитарною.

Кремлівські ідеологи абсолютно впевненні в тому, що поглинання України дозволить Росії посилити свій вплив на всю Європу, наслідком чого стане геополітична поразка США. Недарма відомий французький філософ Бернар – Анрі Леві сказав: “Бути без України для Європи – це самогубство”.