Я не буду вдаватись в деталі справи, оскільки вважаю їх абсолютно не важливими. Довести чиюсь правоту судовим процесом - безперспективно, коли все вирішується не в суді, і коли справа не про самозахист, а про геополітику.

Від самого початку ця справа не була про самозахист. Якщо б слідство ще в 2018 році встановило замовників та мотиви нападів в першу чергу, то можливо б тоді вдалося уникнути такого резонансу і дійсно залишити її на рівні місцевих конфліктів і питання права на самозахист. Однак, підключення до цієї справи Шаріїв, Портнових і інших проросійських постригівських представників та їх шавок - перевело справу на геополітичний рівень.

Я дуже довго не міг зрозуміти надмірний інтерес до цієї справи у проросійської шобли. Тобто зрозуміло, що мова йшла про "правосека" учасника подій 2 травня і таке інше. Але надмірність інтересу зашкалює. Проросійські сили поставили справу Стерненка в центр своєї боротьби. Вони використовують всі можливі інструменти для тиску на Зеленського, прокурорів, суспільство. Медведчукмедіа приділяють цьому стільки уваги, що "святкування 9 травня" вже заздрить. І очевидно, що їхній інтерес не може зводитись до банального покарання правосека за місцеві розборки.

Суть їхнього інтересу в наступному. Справа Стерненка повинна дестабілізувати ситуацію в країні, і змусити Зеленського прибитись до проросійського вектору. Це буде відбуватись наступним чином. Для представників право-радикальних та націонал-демократичних сил справа Стерненка - це протидія руському міру. Тому спробу його ув'язнити вони будуть розцінювати як перемогу і реванш російських сил. Це мобілізує їх, зробить агресивними і вони перейдуть до радикальних дій. Очевидно, що вже найближчим часом вони спробують розгорнути Майдан і провокуватимуть владу на подальше протистояння. Це поставить перед вибором не тільки суспільство, але й саму владу, яка буде колотись по лінії за і проти у парламенті, кабміні і навіть в самому ОП, де на сьогодні є хиткий баланс інтересів. Це все може спровокувати дострокові вибори в Раду, по факту яких Зеленський буде змушений вибирати між коаліцією з Порошенком або Медведчуком. Однак, оскільки Порошенко сьогодні також є об'єктом переслідування влади, і він точно буде одним зі стовпів потенційного Майдану - Зеленський буде змушений вибирати Медведчука. Отримати ще раз монобільшість - нереально. Не виключаю, що додатковими бонусами будуть якісь поступки Путіна по Донбасу, як додаткові аргументи за співпрацю з ОПЗЖ.

Тому справа Стерненка - це пастка для Зеленського, спроба загнати його в коаліцію з кумом Путіна. І, зрозуміло, що цю спецоперацію проводять люди з його близького оточення.

Як уникнути цієї пастки? Найголовніше - це зменшити важливість цієї справи як питання реваншу чи перемоги "руського міра". Це можливо лише після встановлення замовників - організаторів і мотивів нападавших. При чому усіх трьох замахів. Саме фокус на цьому, а не на вбивстві нападника має стати пріоритетом у справі на даному етапі. Якщо вдасться встановити замовників і організаторів, затримати їх - сама справа отримає зовсім інше трактування. Несправедливість в цій справі, яку бачать багато патріотів - значно зменшиться, і думаю сама справа піде в більш об'єктивне русло.

Влада має зрозуміти, що суд не може вставновити справедливість в цій справі, без знаходження замовників-організаторів. Без цього суспільство не прийме жодних судових рішень - а це підриває саму систему і буде мати наслідком чергову кризу, наслідки якої завжди були поганими для тих, хто вибирав "руський мір".

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook