Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету на здійснення природоохоронних заходів на території Одеської, Миколаївської та Херсонської областей і дійшла висновку, що державне управління і регулювання у сфері охорони навколишнього середовища у 2011 році та першому півріччі 2012 року здійснювалося у зазначених регіонах на недостатньому рівні, через що негативні тенденції у цій сфері посилилися.

Нормативно-правові акти, які регулюють питання охорони навколишнього середовища і визначають відповідні повноваження виконавчої влади, недосконалі й неузгоджені. Зокрема, щодо зупинення дії дозвільних документів, відшкодування і стягнення екологічних збитків, посилення відповідальності за порушення природоохоронного законодавства.

Через незадовільний контроль за такими порушеннями відшкодування збитків державі не відповідає масштабам завданої навколишньому середовищу шкоди. Так, за здійснення бездозвільної діяльності у 2011-2012 роках сплачено лише 0,6-0,8 відсотка від суми розрахованих збитків.

Захист сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях є неефективним, оскільки відповідні заходи фінансуються за залишковим принципом. При цьому ризики підтоплення територій у зазначених регіонах щорічно зростають. Вжиті заходи з ліквідації підтоплення території мікрорайону «Пересип» м. Одеса не вирішили питання в комплексі, руйнівні процеси тривають, отже, зберігаються загрози екологічного характеру.

Стан збереження природно-заповідного фонду є незадовільним. Кількість порушень природоохоронного законодавства у цій сфері збільшується. Водночас рівень захисту заповідних парків, зокрема рівень протипожежної безпеки, вкрай низький. Як наслідок, втрачається наукова та туристична привабливість цих об`єктів.

Колегія Рахункової палати зазначила, що вирішення екологічних проблем має увійти до числа державних пріоритетів. Вдосконалення природоохоронного законодавства, а також збільшення обсягів фінансування в межах природоохоронних програм значно покращать ефективність реалізації державної політики у сфері природних ресурсів.