Єдиний внесок до Пенсійного фонду України та інші додаткові податки, які з 9 травня мають платити українці, що працюють за кордоном, вноситиме мало людей, бо вони не сподіваються на державу.

Про це у коментарі ZAXID.NET розповів голова Об’єднання Українських Організацій Німеччини Роман Рокицький.

Він зазначив, що цей закон покращує ситуацію для людей, які не працювали офіційно і не платили соціальних внесків іноземній державі, але для тих, хто працював офіційно, – це подвійне оподаткування.

Роман Рокицький розповів, що історія цього добровільного внеску сягає ще років прем’єрства Юлії Тимошенко, коли була спроба коштом мігрантів трохи наповнити пенсійний фонд. За його словами, тоді внески планувалися недобровільними, але справа набула резонансу і їх у терміновому порядку зробили добровільними.

Він наголосив, що трудовий мігрант, який працює за кордоном офіційно, сплачує податки і соціальні внески: податки – це «оплата» державі за можливість працювати на її території (поліція, армія, інфраструктура тощо), а соціальні внески – це страхування працівника на випадок, коли він не зможе заробляти (пенсія, безробіття тощо). «Логічно: що довше працівник сплачував соціальні внески, то, у разі настання «страхового» випадку, він повинен отримати більше відшкодування», – зазначив Роман Рокицький. Він додав, що для трудового мігранта, який платить внески до соціальних фондів іноземної держави, а згодом повертається в Україну, доступ до цих грошей часто ускладнений. За його словами, в Німеччині, якщо людина працює до 5 років, то у разі виїзду з країни, отримує пенсійні внески назад, після 5 років – отримує право на мінімальну пенсію, яку Німеччина платитиме в Україні.

Він наголосив, що отримання цих грошей в Україні ускладнене бюрократичними процедурами і дуже часто неможливістю отримати необхідні довідки.

«Тому всі цивілізовані держави укладають між собою угоди про взаємне зарахування соціальних внесків. Відповідно до цих угод, якщо німець виїде в США, то йому в Америці платитимуть пенсію за відповідним тарифом», – сказав Роман Рокицький. За його словами, Україна на сьогодні уклала і ратифікувала таку угоду лише з двома-трьома країнами Європи. «З тими країнами, з якими таких угод немає, ситуація неприємна. Якщо трудовий мігрант повертається додому, то отримує лише мінімальну допомогу по безробіттю», – додав він. Роман Рокицький наголосив, що коли мігрант добровільно внесе соціальні внески, то він мав би вже бути не безробітним, а отримувати кращі послуги.

Нагадаємо, що 5 квітня 2013 року більшість депутатів Верховної Ради прийняли Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про добровільну сплату єдиного внеску». Закон набув чинності 9 травня 2013 року.

Голова Української громади Іспанії Юрій Чопик назвав здирством намагання української влади залатати «дірки» в економіці за рахунок оподаткування заробітчан.

Додамо, що згідно з інформацією НБУ, впродовж 2012 року офіційно заробітчани перерахували в Україну 4,3 млрд доларів.

Тим часом у Великобританії мають намір заохочувати приїзд заробітчан з України та Росії. В Італії ж торік провели кампанію з легалізації українських заробітчан.