армия
армия

Всеукраинское объединение «Союз офицеров Украины» сделало заявление о ситуации с задержанием военнослужащих 8 полка специального назначения Сергея Иванчука и Ивана Деева.

Заявление обнародовала пресс-служба организации.

10 березня 2017 року низка російських і проросійських засобів масової інформації оприлюднили заяви про затримання військовослужбовців 8 полку спеціального призначення Сергія Іванчука та Івана Дєєва. Цьому передувала заява прес-служби оперативно-тактичного угрупування “Луганськ” про втрату зв’язку з однією із розвідувальних груп, яка виконувала поставлені завдання в зоні АТО, яка була оприлюднена 11 лютого.

Майже через місяць “МГБ ЛНР”, яке очолює колишній (напевно) підполковник СБУ, Леонід Пасечник, показало відеоматеріали начебто допиту цих військовослужбовців. З телеекранів заручники розповідають про нібито свою участь у знищенні “начальника управління народної міліції ЛНР” Анащенка, завданнях по спостереженню за пересуванням представників місії ОБСЄ, підготовці терактів на території Російської Федерації. Сам Пасечник, облизуючи губи і з бігаючими очима, заявляє про безпосередню “терористичну загрозу” мирним мешканцям ОРДЛО, Бєлгорода і навіть кремлівським небожителям.

Оприлюднені матеріали наштовхують на висновки про те, що так звані правоохоронні органи ОРДЛО та їхні кремлівські куратори і далі діють у звичному для них стилі – нехтуючи будь-якими принципами гуманності, брутально порушуючи права людини, застосовуючи методи насильницького захоплення на своїй території або викрадення з території України заручників з подальшим висуванням абсурдних звинувачень проти них, здійснюючи психологічний тиск, тортури і фізичний вплив на затриманих. Поведінка Сергія Іванчука та Івана Дєєва перед відеокамерами, на наш погляд, може бути обумовленою також застосуванням психотропних і наркотичних речовин. Ймовірно, що саме їхній вкрай незадовільний фізичний і психічний стан не дозволив раніше борцям за “русскій мір” провести зазначену інформаційну атаку.

Спілка офіцерів України звертає увагу на те, що оприлюднення цих матеріалів відбувається на фоні розгляду позову України проти Росії у Міжнародному суді ООН, подальшого загострення ситуації на лінії бойового зіткнення в зоні АТО і розглядає цей факт, як чергову інформаційну спробу дискредитації України.

Важливим є те, що військовослужбовці Збройних Сил України Сергій Іванчук та Іван Дєєв виконували службові завдання в інтересах і на території незалежної держави – України і їхнє затримання представниками незаконних збройних формувань може розглядатися лише як брутальне порушення громадянських прав.

Умови, в яких відбувався так званий “допит”, статус “правоохоронного органу” — “МГБ ЛНР”, голос за кадром, який, ймовірно, ототожнює себе із процесуальною особою, — все це ніякого відношення до права не має і не може класифікуватися інакше, ніж кримінальний злочин — незаконне позбавлення волі, порушення Конвенції про захист прав і основних свобод людини, Декларації ООН про захист усіх осіб від насильницького зникнення.

Тому Всеукраїнське громадське об’єднання “Спілка офіцерів України” звертається до представників України у Тристоронній контактній групі з вимогою активізувати зусилля щодо звільнення заручників, які утримуються російською стороною, як на території Російської Федерації, так і на окупованих нею територіях, і долучити до обговорення й питання звільнення військовослужбовців Сергія Іванчука та Івана Дєєва.

Ми закликаємо Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини вжити вичерпних заходів, наданих міжнародними правовими актами та законодавством України, використати всі свої можливості для забезпечення належних умов тримання українських заручників, проведення медичного обстеження і необхідного лікування, недопущення тортур, фізичного і психологічного тиску на них та якнайшвишого поновлення їхніх прав.

Спілка офіцерів України звертається до всіх небайдужих громадян України з проханням підтримати заручників, що утримуються незаконними збройними формуваннями в окремих районах Донецької та Луганської областей, активізувати зусилля відповідних органів, установ і організацій, долучених до їхнього звільнення.

Віримо в те, що завдяки спільним зусиллям законність і справедливість нарешті запанують на всій території незалежної України, в поновлення громадянських прав всіх заручників, їхнє повернення до повноцінного суспільного життя.

Популярные статьи сейчас

В Польше оперативно уволили командующего Еврокорпуса, который обучал военных ВСУ

Проблема трех тел: как Украине не заблудиться в трех соснах

Вместо доллара: Нацбанк рассматривает вариант привязки гривны к евро

В Европарламенте сказали, когда поступят боеприпасы для ВСУ

Показать еще

Слава Україні! Героям слава!

Голова Всеукраїнської громадської організації “Спілка Офіцерів України”,

генерал-лейтенант Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ