Як зазначається, після попереднього рішення Вченої ради про призупинення діяльності ЦВК, на підтримку Центру висловилися представники міжнародної художньої та академічної спільноти. Зокрема, петицію на захист ЦВК підписали професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, всесвітньо відомі філософи Славой Жижек та Джудіт Батлер, куратор першої Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва «Арсенале 2012» Девід Елліотт, французький філософ Жак Рансьєр та багато інших.

На запитання «Телекритики», чому було прийнято рішення ліквідувати ЦВК всупереч широкій підтримці Центру міжнародною спільнотою, президент НаУКМА Сергій Квіт відповів: «На жаль, із цим Центром нам не вдалося встановити ніякого діалогу, також має місце нетерпимість. І вчена рада після довгого обговорення прийняла таке рішення».

Зокрема, у протоколі про діяльність ЦВК, вчена рада зазначила:

«1. Вважати за недоцільне подальше функціонування Центру візуальної культури через:

— невиконання умов попередньої Вченої ради;

— свідоме нанесення шкоди репутації НаУКМА;

— підміну академічних критеріїв діяльності ідеологічно-політичними;

— нетерпимістю до інакших думок і поглядів;

— публічну дискредитацію свої колег;

— систематичне введення в оману адміністрації НаУКМА;

2. Звернути увагу всіх керівників структурних підрозділів, працівників університету, зокрема науково-педагогічного складу, на їхні права та обов’язки, закріплені у Статуті НаУКМА».

За словами Василя Черепанина, всупереч рішенню вченої ради Центр візуальної культури продовжує свою роботу як незалежна художня та дослідницька інституція, яка діятиме як в університеті, так і за його межами. «Це ж не адміністрація створила Центр візуальної культури, а його ініціатори, безпосередні активісти. Адміністрація може тільки в документі написати, що нас офіційно немає. Але центр — це не тільки інституція, яка на папері, це інституція, яка існує в реальності. Оскільки є люди, є ідеї, так чи інакше ми продовжуватимемо свою роботу і всередині університету саме як Центр візуальної культури, адже ми насправді представляємо Києво-Могилянську академію», — прокоментував «Телекритиці» Василь Черепанин.

Головна проблема, яка випливає з рішення вченої ради, за словами пана Черепанина, це те, що ЦВК позбавили староакадемічного корпусу: «Відразу після попереднього наказу президента Квіта, у нас забрали наше місце роботи. Оскільки оголосивши корпус раптово аварійним, Сергій Квіт унеможливив доступ до нього, і наразі галереї стоять закриті».

Популярные статьи сейчас

Пенсия с мая 2024: какие изменения предусмотрены в выплатах украинцам

Языковой вопрос и украино-российские отношения через призму "серебряного правила" по Нассиму Талебу

В Польше показали неутешительную статистику с украинцами: мобилизация повлияла

Мобилизация транспортных средств: у кого и какие авто начнут изымать уже в мае

Показать еще

Надалі ініціатори Центру підшуковуватимуть приміщення в залежності від виставкових потреб. «Можливо, вдасться знайти якесь одне більш-менш постійне місце перебування, але це ще питання, і триває робота над цим», — говорить директор Центру.

Центр візуальної культури з 2008 року проводить регулярні заходи для широкої громадськості (дискусії, міжнародні конференції, виставки тощо). Серед наступних запланованих заходів Центру — виставки німецького фотографа і режисера Мірона Цовніра, австрійського фотографа Еріха Лессінґа, польського художника і куратора 7-ї Берлінської бієнале Артура Жмієвського, виступи американського філософа Майкла Волцера і словенського теоретика культури Славоя Жижека.

Источник