На базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного нині триває фахова підготовка воїнів новоствореної артилерійської бригади.

За словами виконувача обов’язків командира бригади полковника Олега Лісового, артбригада була створена на початку вересня. Гарматний фах зараз опановують близько 750 військовослужбовців, які невдовзі будуть готові виконувати завдання за призначенням. А близько 300 гармашів вже пройшли необхідну програму навчання, заходів бойового залагодження та управління вогнем і вирушили виконувати завдання у зону проведення антитерористичної операції.

— Майже 90 відсотків особового складу бригади — це люди, які добровільно прийшли до військових комісаріатів, зазначає Олег Лісовий. — Графік занять у артилеристів досить щільний та насичений, адже треба враховувати, що серед них 60 відсотків чоловіків раніше не мали стосунку до артилерійської справи, тому навчання потрібно було розпочинати з азів.
Відтак артилеристи ретельно упродовж півтора місяця кожного дня займалися по 10 годин і досягли чималих позитивних результатів.

До речі, опановувати їм довелося десятитонні 152-міліметрові гармати «Гіацинт-Б» — зброю потужну й досить складну, адже відправити точно у ціль 46-кілограмовий снаряд на відстань майже 28 кілометрів справа не з простих. Тим більше, що означені гармати ще нещодавно перебували на довготривалому зберіганні. Їх потрібно було зняти з консервації, обслужити та пристріляти.