Майдани в Україні так і не привели до того, заради чого починалися. До фундаментальної зміни стосунків між державою та громадянами.

Про це пише у своєму блозі на сайті «Гордон» політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«Скажу, можливо, непопулярну річ: я – противник революцій. Так, будучи одним з організаторів Помаранчевої та учасником Революції Гідності – я був і лишаюся противником такого способу змін у державі. Революція є, по суті, останнім аргументом громадян, коли держава їх не чує. «Аргументом безвиході», — вважає він.

Тому, переконаний Безсмертний, в здорових країнах вже давно немає революцій. «Інституційна система держави там вибудована так, щоб чути суспільство. І якщо люди, вважаючи, що їх чують недостатньо, і все ж збираються на протест, то можновладці не стягують снайперів до урядового кварталу, а йдуть у відставку», — зауважив він.

На його думку, ми приречені ходити по колу Майданів до тих пір, поки не відбудуться глибокі інституційні зміни в державі. З кожним новим обертом «наші Майдани будуть ставати все агресивнішими, тому що вимога реальних, а не імітаційних змін, буде все відчутнішою, а больовий поріг суспільства – все вищим».

При цьому Безсмертний переконаний, що нереволюційний механізм перезаснування держави існує, і він був апробований протягом ХХ сторіччя в багатьох країнах Європи.

«Потрібний новий суспільний договір між громадянами і державою, в центр якого будуть поставлені права та інтереси людини. Тільки ця нова Конституція має бути не імітаційною, а справжньою. Не черговим проектом «під вибори», про який всі забудуть вже 1 квітня 2019 року, а документом, що забезпечить незворотність інституційних змін. Сам перехідний період потрібно внормувати Конституційним актом і чітко зазначити його тривалість. На мій погляд, трьох років буде цілком достатньо», — переконаний політик.

«Вшановуючи героїв Майдану, нам, живим, потрібно пам’ятати, що вони віддавали свої життя не за «Петю», «Юлю» чи інше ім’я. А за ту інакше влаштовану державу, головною цінністю якої є ЛЮДИНА», — наголосив Безсмертний.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, страницу «Хвилі» в Facebook.