«Після візиту до України предстоятеля Російської православної церкви, патріарха Кирила, Московський патріархат, за підтримки Партії регіонів, вирішив повноцінно заволодіти Києво-Печерською лаврою», — зазначає парламентар, якого цитує його сайт.

«Мені до рук потрапила доповідна записка на ім’я прем’єр-міністра Миколи Азарова, підписана архієпископом Вишгородським, намісником Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Павлом. У ній керівництво Московського патріархату пропонує вилучити величезну кількість приміщень на території Києво-Печерської лаври, які до цього часу належали закладам культури», — повідомляє «бютівець».

За словами Яворівського, він, як голова комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, був прихильником того, щоб «відселити декілька організацій, які не мають стосунку до культури».

«Але коли безцеремонно намагаються викинути Музей українського народного декоративного мистецтва, Музей книги і друкарства, Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України, Державну службу з питань національної культурної спадщини (!), Національний музей історії України, державний заклад «Національна історична бібліотека» та інші — це повний нонсенс», — обурився депутат.

«Ці організації, судячи з усього, буде просто викинено на вулицю. Хоча можливо станеться так, як вчинив Черновецький із Музеєм історії Києва: експонати будуть заховані в скрині, а колектив тинятиметься з одного приміщення в інше і буде переведений у стан жебраків», — вважає Яворівський.

Він називає події стосовно Печерської лаври авантюрою.

«Судячи з усього, приміщення Києво-Печерської лаври звільняються не просто для розширення, а для повного захоплення Лаври Московським патріархатом», — підозрює «бютівець», якого цитує його прес-служба.

09-08-2010 13-35