Про це заявив екс-міністр юстиці Микола Оніщук, пише http://vidgolos.com
.

«Народні депутати парламентської коаліції, що підписали конституційне подання та звернулися до Конституційного Суду України щодо визнання неконституційності закону N2222, заклали міну під загальний строк повноважень нинішнього Президента України», — вважає Оніщук, якого цитує прес-служба Інституту правової політики.

За його словами, у випадку ухвалення рішення КС щодо визнання неконституційності Закону про внесення змін до Конституції в країні може виникнути конституційний колапас.

«Оскільки з моменту оголошення рішення КС щодо неконституційності закону N 2222, Верховна Рада України втратить ряд повноважень, визначених Конституцією України, які були набуті нею (ВР) відповідно до цього закону», — наголосив екс-міністр.

Зокрема, зазначив він, під сумнів можна буде поставити легітимність діючого уряду.

«Подібна річ може трапитися із повноваженнями діючого президента України. Оскільки він не зможе набути, а відповідно, і здійснювати ті повноваження, які на момент його обрання президентом України за чинною Конституцією, у нього відсутні. Іншими словами, мандат від народу на здійснення яких ним не був отриманий», — зауважив Оніщук.

«Це означає, що неминучим є проведення дочасних парламентських та президентських виборів з метою набуття Верховною Радою та Президентом України повноважень за Конституцією 1996 року. В свою чергу, це обмежить загальний строк можливих каденцій нинішнього Президента», — пояснив екс-міністр.

Зокрема, частина 3 ст.103 Конституції України вказує, що «одна й та сама особа не може бути Президентом України більше, ніж два строки підряд».

Нагадаємо, що на минулому тижні коаліція спрямувала до Конституційного суду подання, щодо конституційності змін до Основного закону, якими було суттєво скорочено повноваження президента.

20-07-2010 11-34