Повідомляється, що внесення змін до цієї постанови уряду зумовлене необхідністю вдосконалення методів державного регулювання цін на продовольчі товари та конкретизації повноважень місцевих органів виконавчої влади щодо регулюванню таких цін.

Як наголошується в рішенні КСУ № 28-у від 2.06.2009 р., конституційне подання глави держави не містить правового обгрунтування тверджень про невідповідність ухваленого урядом рішення Конституції України, що є підставою для відмови у відкритті конституційного провадження у цій справі.

Президент Віктор Ющенко своїм указом від 6 березня ц.р. зупинив дію деяких положень постанови уряду від 6 серпня 2008 р., яким внесено зміни до Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженого постановою Кабміну №1222 від 17 жовтня 2007 р.

«Зміни ці мають без перебільшення революційний характер. Замість інформативного порядку декларування суб`єктом господарювання наміру змінити ціни встановлено дозвільний. Всі суб`єкти, від маленького виробництва до фабрик і заводів, що виготовляють українську продукцію, які в цей складний час забезпечують зайнятість населення і виробництво найбільш соціально важливих товарів, для підвищення оптово-відпускних цін на один відсоток повинні збирати пакет документів і нести його в територіальні органи Державної інспекції з контролю за цінами», – наголошується в повідомленні прес-служби президента.

За наслідками аналізу цієї інформації підвищення цін може бути узгоджено або не узгоджено, причому критеріїв для визнання такого підвищення необгрунтованим і відмови в узгодженні ця постанова Кабінету Міністрів не передбачає.

Водночас у повідомленні наголошується, що «імпортну продукцію без зайвих клопотів завозять і продають за будь-яку ціну».