Це засвідчує оприлюднене на сайті Кабміну рішення уряду від 7 травня 2009 р. Попри демонстративне обурення Юлії Тимошенко фактом введення її відомством додаткових платних послуг та емоційну обіцянку скасувати ці норми, саму постанову не скасували – Кабінет Міністрів лише обмежився виключенням із неї тих пунктів, щодо яких мав зауваження Президент.

За словами голови організації “Студентський захист” Андрія Черниха, останнє рішення уряду свідчить про те, що “студентів країни мають за дурнів”.

Так, з огляду на рішення Кабміну, залишаються чинними норми, що дають змогу брати оплату зі студентів й аспірантів за відпрацювання практичних, лабораторних і семінарських занять із дисциплін, які вони пропустили без поважних причин; проведення за “бажанням” учнів і студентів додаткових індивідуальних занять і консультацій; надання бібліотеками послуг із користування літературою понад установлені норми; забезпечення доступу до інтернету та користування корпоративною електронною пош­тою; надання послуг, пов’язаних із підготовкою до захисту дисертацій тощо, повідомляють у Національному студентському союзі, інформує УНІАН.

“Радість перемоги студентів умить стала примарою, що, на жаль, укотре засвідчує цинізм реальної політики. Зрозуміло, що на перешкоді скасуванню постанови стоять кошти, а саме – їх відсутність у бюджеті. Але це не привід робити неправдиві заяви, давати змогу заробляти на всіх і вся чи запроваджувати “легальну” корупцію у “вишах”, – заявив президент Національного студентського союзу Анатолій Ігнатович.

Студентські організації заявляють, що продовжуватимуть боротьбу за повне скасування постанови Кабміну від 14 квіт­ня 2009 року або внесення до неї змін із метою виключення норм, що звужують гарантоване громадянам України право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

 

Ірина Гамрищак для Льівської газети