Наміри облгазів підвищити тариф на розподіл газу – це зловживання, в справу має втрутитись Антимонопольний комітет. Про це заявив економіст Олександр Охріменко.

«Це вони намагаються таким методом компенсувати ціну на газ. Тому що немає ніяких економічних підстав підняти в 4 рази. Це вони вже зловживають. Я так розумію, що, скоріш за все, зараз буде рішення уряду заборонити. Тому що в результаті такого хаосу вони просто хочуть під шумок заробити», - заявив Охріменко.

Він наголосив: зросла ціна на газ, але послуги з його постачання не можуть зрости в кілька разів, це необґрунтовано.

«Що б вони там не розповідали, не може постачання газу так дорого коштувати. Я розумію, газ може дорого коштувати, але не постачання. Тому на сьогоднішній момент можливе якесь зростання, 10-15%, але не в 4 рази… Ви ж не продаєте газ, ви транспортуєте. І ці всі розмови, що у нас виросли витрати, - це не відповідає дійсності», - пояснив Охріменко.

На думку експерта, в ситуацію має втрутитись Антимонопольний комітет і не дозволити облгазам заробити на споживачах газу.

«У нас облгази – це монополісти. По ряду обставин вони у нас територіальні монополісти. Тому що ви самі розумієте, що труба в квартиру заходить з однієї точки. Тому контролювати ці тарифи зобов’язаний Антимонопольний комітет», - підсумував Охріменко.

Нагадаємо, раніше низка облгазів подала проекти розрахунків тарифів на розподіл природного газу у 2022 році, якими передбачається їх підвищення від 61% до 443%, пояснюючи це різким зростанням ринкової ціни природного газу.

Водночас в Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг зазначили, що обґрунтованість таких проектів буде ретельно перевірена, адже регулятор затверджує не бажані тарифи і наміри окремих компаній, а виключно економічно-обґрунтовані тарифи.