Запасів вугілля на складах державних ТЕС компанії «Центренерго» залишилося на лічені дні.

Про це заявив директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко.

«Сьогодні у нас на складах близько 600 тисяч тонн вугілля. Практично Центренерго знаходиться на нульовій позначці, а це 23 блоки. Не забувайте. Тому проблему з вугіллям потрібно вирішувати», - заявив експерт в ефірі телеканалу "Україна24".

Він додав, що підвищене навантаження цієї зими ляже на приватні ТЕС та державні АЕС. Омельченко скептично оцінив заяви Міненерго і «Енергоатома» про готовність АЕС працювати 14 з 15 блоків упродовж всієї зими. «Ще такого я не пам’ятаю, щоб у нас 15 блоків чи 14 працювали повний зимовий період. По різним причинам.

По-перше, потрібно перезавантажувати нове паливо там, зупиняти блоки. По різним розрахункам, у лютому місяці треба 3 блоки перевантажувати новим паливом. Потім певні ремонтні роботи», - додав експерт. Нагадаємо, половина енергоблоків державної «Центренерго» досі не працюють через дефіцит вугілля. За даними Міністерства енергетики, станом на 21 жовтня вугілля на державних ТЕС залишилося на 4-7 днів роботи. 13 жовтня приватна компанія ДТЕК екстрено поставила на «Центренерго» 37,5 тис. т вугілля для недопущення зупинки державних ТЕС.