Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко заявив, що заява Віктора Чумака про скасування рішення САП про закриття справи «Роттердам+» подана некоректно, і закликав його з'явиться до суду для з’ясування свого статусу в цьому процесі.
Про це він повідомив в ході засідання Вищого антикорупційного суду 14 вересня.
«Скарга подана не заявником у кримінальному проваджені, як це передбачено чинним законодавством, а його представником... Якщо ми виходимо з того, що Чумак є заявником, то без його участі справа дійсно не може розглядатися», - зазначив адвокат.
Слідча суддя відклала розгляд справи, посилаючись, в тому числі, на «правову невизначеність» стосовно статусу Чумака в цьому процесі.
«У зв’язку з тим, що виникла дійсно правова невизначеність питання стосовно саме пана Чумака, його позиції до скарги адвоката Гаврилюк, яка відповідно до документів є його представником… відкладається розгляд справи до 9:30 23 вересня», - постановила слідча суддя Катерина Широка.
Чумак уже двічі не з'явився в суд за своєю заявою, в якій вимагає переглянути рішення САП про закриття справи через відсутність складу злочину в дії підозрюваних осіб.
За словами сторони захисту, термін для розгляду скарги на рішення САП про закриття справи уже сплив.
«Процесуальний кодекс передбачає 5-денний термін для розгляду такого роду скарг. 5-денний термін, наскільки нам відомо, збіг ще 7 вересня. Наразі справа триває», - зазначила за результатами судового засідання адвокат Ірина Одинець.
Нагадаємо, 28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам +» через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.
11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули «Роттердам+». До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитків.
9 серпня сторона захисту офіційно отримала від САП копію постанови про закриття цієї справи.
Раніше повідомлялося, що термін досудового розслідування у справі «Роттердам +» закінчився 8 серпня. НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.