Компанія «Центренерго» підтримала дії Кабінету Міністрів по створенню на її базі вертикально-інтегрованої компанії за участю державних вугледобувних підприємства.
Про це йдеться в заяві на сайті компанії.
«Центренерго» зацікавлене в діях, спрямованих на створення у своєму складі спільно з найбільш ефективними вугледобувними підприємствами вертикально інтегрованої компанії із замкнутим циклом виробництва», - говориться в заяві.
В держкомпанії заявили, що такий стратегічний крок дозволить їй досягти конкурентної собівартості виробництва електроенергії.
«Центрененрго» зазначило, що зацікавлена в передачі до її складу виключно перспективних вугледобувних підприємств.
«У свою чергу наша компанія готова активно долучитися до створення вертикально інтегрованої структури на всіх етапах її розбудови», - наголосили в «Центренерго».

Нагадаємо, 2 вересня Кабінет Міністрів за пропозицією Фонду державного майна створив робочу групу для вибору оптимальної моделі об’єднання «Центренерго» з державними шахтами. На думку уряду, таке об’єднання дозволить підвищити інвестиційну привабливість «Центренерго», приватизація якої запланована на 2021 рік, а також відмовитися від державних дотацій в вугільну галузь.
В кінці серпня Міністерство енергетики в рамках реформування вугільної галузі запропонувало ефективні державні вугільні шахти об'єднати з «Центренерго». З одного боку, це повинно забезпечити стабільний збут вугілля з державних шахт, з іншого - підвищити ефективність приватизації компанії.
Раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус в інтерв'ю інформагентству «Інтерфакс-Україна» заявив, що приватизація компанії повинна відбутися разом із сировинною базою. Для цього, за його словами, перед приватизацією потрібно перспективні державні шахти об'єднати з «Центренерго».
З липня 2019 р. до теперішнього часу «Центренерго» знаходиться під операційним контролем групи «Приват». Контроль був встановлений після призначення Кабінетом Міністрів главою компанії Володимира Потапенка. Це сталося в той час, коли представником президента в уряді був Андрій Герус.
Після цього «Центренерго» почала закуповувати вугілля через близькі до «Привату» компанії і реалізувати з дисконтом всю електричну енергію підприємства цієї групи.