Вплив Ігоря Коломойського на Володимира Зеленського, який передрікав колишній президент Порошенко, виявся перебільшеним. Тим не менше, саме Коломойський – олігарх-фронтмен з найбільшим впливом на діючу владу. Він має свою фракцію і фракцію у фракції «Слуга Народу». За рік влада зробила олігарху декілька дуже прибуткових підношень. Власне всі вони знаходяться в галузі енергетики та феросплавної металургії. Виконавцем або ідеологом таких підношень виступав діючий голова парламентського комітету з ТЕК Андрій Герус. Завдяки рішенням, а в окремих випадках свідомої бездіяльності, Андрія Геруса компанії Ігоря Коломойського змогли додатково заробити мільярди гривень на підвищенні цін на дизельне пальне і скраплений газ та імпорті електроенергії з Росії, отримати під контроль державну компанію «Центренерго» й уникнути сплати «Укрнафтою» до державного бюджету майже 3 млрд гривень дивідендів.

Підвищення цін на дизпаливо для НПЗ Коломойського

У липні 2019 року Андрій Герус – на той момент уповноважений представник президента Зеленського в Кабінеті Міністрів – ініціював введення спеціальних мит на дизельне паливо і скраплений газ із Росії.

Уже в вересні це призвело до 20%-го підвищення вартості дизпалива, яке виробляє паливний монополіст Кременчуцький НПЗ Ігоря Коломойського. В той же період при підписанні довгострокових контрактів на 2020 рік Кременчуцький НПЗ підвищив вартість дизпалива на $15-20 за тону, що дозволило додатково заробляти заводу до 60 млн грн щомісячно.

Завдяки рішенню про введення мит в жовтні 2019 року група «Приват» вперше стала найбільшим імпортером дизпалива через морські порти і зберігає цей статус упродовж останніх 9 місяців. Відтак, завдяки рішенню уряду з подачі Геруса, доля групи «Приват» ринку дизельного пального за два місяці виросла з 15% до майже 25%.

Передача контролю над «Центренерго»

З мовчазної згоди тодішнього представника Зеленського в уряді й ключового радника президента з енергетичних питань Андрія Геруса «Приват» встановив контроль над державною компанією «Центренерго». З липня 2019 року, коли Герус уже понад місяць був представником президента в уряді, виконуючим обов’язки голови правління державної «Центренерго» став «зрозумілий» Ігорю Коломойському менеджер Володимир Потапенко.

Уже в липні «Центренерго» під керівництвом Потапенка розпочало закупівлю вугілля за завищеними цінами у фірм з орбіти групи «Привату» і продаж всієї електроенергії на підприємства олігарха зі знижкою 15%. Незважаючи на це, знову ж таки з мовчазної згоди Геруса, уряд у вересні 2019 року погодив призначення Потапенка повноцінним керівником «Центренерго», там самим зацементувавши вплив Коломойського на держкомпанію.

За результатами 2019 року «Центренерго» отримала рекордний для себе збиток 2 млрд грн. Лише від продажу електроенергії зі знижкою феросплавним та іншим підприємства, за розрахунками німецького Low Carbon, з держкомпанії викачано бл. 1 млрд грн. Однак Андрій Герус, який мав безпосереднє відношення до призначення Потапенка, за майже рік жодного разу публічно не коментував багатомільярдні зловживання в держкомпанії та заперечував вплив на цю компанії з боку олігарху.

Нарешті борги Центренерго стали однією з причин страйків шахтарів під Офісом Президента. Зеленському довелося мірити двох олігархів Ахметова та Коломойського. В результаті другого змусили купляти українське вугілля по формулі Роттердам+. За іронією долі, Герус був головним критиком формули в 2017-2019 ррю, в тому числі на каналах Коломойського.

Відмова від 3 млрд грн дивідендів від «Укрнафти».

Влітку 2019 року настав термін сплати компанією «Укрнафта» дивідендів за 2018 рік. Компанія мусила перерахувати до державного бюджету 2,9 млрд грн. З моменту призначення Андрія Геруса представником Президента в уряді і до фактично його відставки в листопаді того ж року, ні уряд в цілому, ні Андрій Герус зокрема не прийняли жодного рішення, яке змусило би на 50%+1 акція державну нафтову компанію сплатити передбачені законом дивіденди.

Популярные статьи сейчас

Больше так делать нельзя: в Киеве внедрили новые штрафы для водителей

Дроны ГУР поразили российскую РЛС "Контейнер" в Мордовии – СМИ

Крах внешнеполитических иллюзий украинцев

ПФУ опубликовал данные о крупных выплатах в апреле: чего ждать пенсионерам

Показать еще

Як і у випадку з підконтрольним Коломойському «Центренерго», Герус жодного разу публічно не коментував відмову «Укрнафти» сплачувати дивіденди до державного бюджету.

Відкриття імпорту електричної енергії з Росії

Уже ставши народним депутатом та головою профільного комітету Андрій Герус, у вересні 2019 року протягнув поправку про відкриття імпорту електричної енергії з Росії. Уже через два тижні після прийняття «поправки Геруса» підконтрольна Ігорю Коломойському компанія «Юнайтед Енерджі» розпочала закупівлю електроенергії у країни-агресора. А в жовтні ця компанія збільшила потужності по імпорту з Росії в 5 разів, ставши найбільшим покупцем російської електроенергії в Україні.

Підтримка НПЗ Коломойського у підвищенні цін на скраплений газ

Одночасно з повною відмовою коментувати мільярдні розкрадання в «Центренерго» Герус вирішив публічно підтримати пропозицію монополіста «Укртатнафти» Ігоря Коломойського підвищити вартість скрапленого газу. Цей крок, за задумкою ініціаторів, мав би призвести до збільшення продажів бензину Кременчуцьким НПЗ.

У листопаді 2019 року Герус як голова комітету з питань енергетики публічно підтримав підвищення ставки акцизного податку на скраплений газ, що згодом матеріалізувалося в поправці колишньої журналістки «1+1» Ольги Василевської-Смаглюк.

Наприкінці 2019 та на початку 2020 року Андрію Герусу, а також іншим депутатам, орієнтованим на Ігоря Коломойською, не вдалося протиснути ідею підвищення цін на скраплений газ. Однак в тому числі завдяки публічній позиції Геруса, ця ініціатива стала предметом обговорення в Міністерстві фінансів та комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу Верховної ради і в черговий раз планується до розгляду наприкінці поточного року.