Андрій Потьомкін, адвокат,

екс-керівник юридичного

управління АРМА

Американців дістало

У квітні 2023 року посли США Бріджит Брінк та ЄС Матті Маасікаса ініціювали аудит діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), організацією якого займаються Агентство США з міжнародного розвитку USAID та Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI).

В вересні 2023 року Білий дім відправив у рамках фінансового Рамштайну лист із переліком реформ, які повинна зробити Україна для продовження надання їй військової допомоги, серед яких (1) проведення нового конкурсу на посаду Голови Агентства і (2) підвищення ефективності та прозорості менеджменту активів в АРМА.

За протекцією USAID Transparency International Ukraine провело друге дослідження спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури України. В оприлюднених 12.10.2023 результатах сказано, що Агентство показало найгірші результати.

Очевидно, що кривий конкурсний відбір та призначення Кабміном Олени Думи Головинею АРМА, попри критику й скандал, стали каталізатором, терпіння американців увірвалося і вони вирішили все стосовно Агентства взяти в свої руки. Нагадаємо: посли G7 висловлювали застереження щодо процедури конкурсного відбору голови АРМА; Transparency International Ukraine закликало не призначати Олену Думу через відсутність досвіду, політичні зв’язки, контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з росією;

Глава ЦПК Віталій Шабунін наголошував на незаконності призначення, участі у ФСБшному ІПСО з дискредитації України та кандидата в президенти США Джо Байдена; Керівник StateWatch Гліб Канєвський говорив про політичну заангажованість нової очільниці Агентства, підігрування антиукраїнським силам, називав конкурсний відбір фарсом; Перший заступник голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин назвав конкурсну комісію тотально залежною від Офісу Президента, а призначення бігом по колу і стрибком на граблі; Голова ТСК Верховної Ради з економічної безпеки Ярослав Железняк припустив, що тепер США забудуть про ідею реформування АРМА і прискорять його ліквідацію.

Незаперечний факт — за 7 років роботи Агентство управляючи арештованими активами витратило з Держбюджету в 12 разів більше, ніж заробило.

АРМА створювалося, як джерело надходжень Держбюджету за рахунок ефективного менеджменту арештованих активів. Відповідно до додатків № 3 до законів про Держбюджет за 2018 — 2023 роки Україна витратила на утримання Агентства 1 млрд 375 млн грн. Натомість АРМА за цей час забезпечило лише 109 млн грн доходів Держбюджету від менеджменту активів (згідно з публічними звітами, які щороку подаються до Верховної Ради).

Популярные статьи сейчас

ГУР и ВСУ уничтожили новейшую российскую РЛС за $5 млн

Польша дважды за ночь поднимала боевую авиацию из-за ракетной атаки на Украину

В Киеве запустят новую систему оплаты проезда - уже без валидаторов

Алкоголь, сигареты и топливо будут продавать по новым правилам

Показать еще

Забивати баки

В американській та українській культурах є однакове за змістом прислів’я — “кіт з дому миші в танок” (when the cat is not there, the mice are dancing), яке говорить про те, що варто коту відлучитися, як миші починають робити все, що завгодно.

У вересні 2023 року відвідуючи США Володимир Зеленський, з метою залучення найбільшого американського бізнесу до відбудови України та реалізації інвестиційних проєктів, зустрівся з найвпливовішими американськими підприємцями й керівниками найбільших фондів, вартість активів в управлінні яких перевищує 30 трлн дол США.

Однак поки Зеленський у США посилає важливі сигнали американським інвесторам вкладати в Україну гроші, Головиня Агентства Олена Дума робить арешт, передачу в управління АРМА та націоналізацію найбільшого мобільного оператора України, більше 50% корпоративних прав якого належать інвесторам зі США та ЄС.

Далі втілюючи накликання СБУ з ОГП через суд накладають арешт на 100% корпоративних прав Київстар, а з початком скандалу, який швидко набув міжнародного резонансу, злякавшись наслідків, арешт з активів інвесторів зі США швидко зняли.

Таким чином, Агентство та правоохоронці продемонстрували американським інвесторам, що сигнали українських високопосадовців вкладати в Україну гроші, приховують ключову інформацію, забиваючи баки слухачам шквалом повідомлень третьорядного значення. В дійсності все в Україні відбувається по-іншому, українські клептократи зухвало, виражаючи явну неповагу та не боючись нічого, позбавляють інвесторів активів шляхом їх арешту та передачі в управління АРМА, з прицілом на конфіскацію або націоналізацію.

Приклад Київстар показує, що відтепер іноземні інвестори мають читати між рядків (read between the lines) те, що наприклад говорить Головиня Агентства Олена Дума, яка, як виявилося, може провіщати майбутнє інвестицій через прихований зміст, підтекст сказаного.

Незаперечний факт — з 2017 року АРМА незаконно використовує своєю емблемою образ сови, яка в культурі словʼян символізує смерть, сили темряви, запустіння, погані звістки.

Лише у давньогрецькій міфології сова була атрибутом богині мудрості Афіни, натомість символізувала у: Древньому Єгипті — смерть, холод, пасивність; Індії — емблему бога Ями, владики царства мертвих; Китаї — зло, злочин, смерть; ацтеків і майя — демонічну істоту, атрибут бога підземного світу, вісник смерті.

Саме через зловісний символізм сови Агентство у 2017 році отримало негативний висновок за результатами здійсненої Комісією державних нагород та геральдики при Президентові України відповідної геральдичної експертизи.

Агенти кремля

Чому американців так сильно “скурвило” після призначення Головині АРМА Олени Думи, яку представники громадськості звинуватили в участі у ФСБшному ІПСО з дискредитації України та звʼязках з підозрюваними у співпраці з росією.

По-перше, через темне минуле, брудний конкурс та призначення з порушенням процедури.

По-друге, за продовження політики прокремлівського попередника щодо імітації виявлення та розшуку активів росіян, перешкоджання позбавленню останніх економічних переваг, одержаних внаслідок їх злочинної діяльності, не використання систем Prozorro для відбору управителів та Prozorro.Продажі при реалізації активів (які допомогало розробляти USAID), невідкриття Реєстру арештованих активів тощо.

Наприклад, відкриття Реєстру арештованих активів стало актом капітуляції Агентства, реакцією на зареєстрований Анастасією Радіною і Ярославом Юрчишиним законопроєкт, який зобовʼязує АРМА відкрити Реєстр, а в разі невідкриття передбачає звільнення Олени Думи.

За перші 100 днів роботи на посаді Олена Дума не оголосила жодного конкурсного відбору управителів активів, не провела жодної оцінки активів, при тому, що за даними Реєстру арештованих активів прокурори передали Агентству тисячі активів, з яких лише російських на загальну вартість понад 70 млрд грн.

Проте головним для США лакмусовим папірцем та підґрунтям у сприйнятті Думи в якості можливої хранительки старих корупційних порядків і вірної адептки російської неоімперської ідеологічної доктрини, стало те, що вона залишила працювати на топ-посаді в своїй команді екс-керівника АРМА Дмитра Жоравовича, не порушивши жодних службових розслідувань стосовно виявлених за часи його роботи ТСК Верховної Ради з економічної безпеки корупційних схем з продажу російського калію та аміаку, розтрати залізничного транспорту, нанесення збитків держпідприємству в розмірі понад 170 млн грн.

Незаперечний факт — Агентство роками невиконує свої обовʼязки щодо оцінки активів. Майже всі внесені АРМА до Реєстру арештованих активів записи не містять інформації про оцінку майна та/або звіти про його оцінку вже втратили чинність.

За законодавством Україні зареєстрований в Єдиній базі даних звітів про оцінку майна відповідний звіт чинний протягом 6 місяців з дати оцінки.

Згідно з абз.7 ч.6 ст.100 КПК України, п.4 ч.1 ст.1, п.8-1 ч.1 ст. 10, абз.6 п.2 ч.5 ст.12, абз.1 ч.3 та абз.1 ч.7 ст.21 Спеціального закону Агентство зобовʼязано забезпечувати збереження (за можливості — збільшення) економічної вартості активів.

Для встановлення такої вартості на АРМА покладено виконання функції з проведення оцінки активів (пункти 3 та 4 ч.1 ст.9, п. 4 ч.1 ст.10, п.1 ч.1 ст.15, абз.1 ч.3 ст.21 Спеціального закону).

Спеціальний закон передбачає, що Агентство надає роз’яснення, методичну та консультаційну допомогу з питань проведення оцінки (п.8 ч.1 ст.9, абз.10 п.2 ч.5 ст.12 та п.3 ч.1 ст.15), виносить приписи про усунення порушень вимог законодавства з питань, пов’язаних з проведенням оцінки (п.7 ч.1 та ч.2 ст.10).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.25 Спеціального закону АРМА формує та веде Реєстр арештованих активів, обовʼязково зазначаючи оціночну вартість відповідного майна.

Московський фаворит

За інформацією з відкритих джерел підлеглий Головині Агентства Олени Думи начальник Північно-східного міжрегіонального територіального управління АРМА Дмитро Жоравович (керував Агентством з серпня 2021 року по липень 2023 року):

їздив автомобілем до росії в травні 2017 року;

багато років обслуговував інтереси російських власників найбільшої в Україні харківської фармацевтичної групи компаній «Здоров’я», яких Харьківський антикорупційний центр асоціює із російським екс-сенатором Олександром Шишкіним, який голосував за анексію Криму;

був засновником і директором Благодійного фонду Олександра Доровського «Здоров’я», а під час позачергових виборів до Верховної Ради у 2014 році довіреною особою Доровського на одномандатному виборчому окрузі № 169 в м. Харкові, згідно з Додатком № 14 до постанови Центральної виборчої комісії від 22.09.2014 № 1076. Під час виборів Доровського звинувачували у підкупі виборців, докази чого також знайшла Громадська рада доброчесності, перевіряючи дружину Жоравовича суддю Господарського суду Харківської області Оксану Макаренко;

очолював релігійну громаду храму Дружин-Мироносиць московського патріархату, збудованого в м. Харкові за гроші російського політика Олександра Шишкіна та російсько-українського бізнесмена зі списку санкцій РНБО Павла Фукса;

керував ТОВ «НВ ОКЦ «Макс-Велл», яке за матеріалами кримінального провадження № 12012110000000147 від 23.11.2012 брало участь в розкраданні 167 млн дол США з АТ «БТА Банк» (Республіка Казахстан), що встановила і Громадська рада доброчесності у згаданому вище висновку.

Дружина Жоравовича у 2007-2012 роках працювала помічником-консультантом народного депутата від Партії регіонів Лелюка Олексія, який очолював виборчий штаб кандидата в Президенти Віктора Януковича в Полтавській області та був довіреною особою Януковича у ТВО № 153, а також керівником виборчого штабу Партії регіонів в Полтавській області. Під час роботи в Парламенті Лелюк був членом групи з міжпарламентських зв’язків з російською федерацією.

Рахункова палата у Звіті від 22.02.2022 № 3-3 встановила, що керівник АРМА Дмитро Жоравович у листопаді-грудні 2021 року виплатив собі рекордно високу винагороду – 425,6 тис грн, а також, що у згаданий період з порушенням законодавства нарахував працівникам Агентства виплат на 32 млн грн.

На засіданні Антикорупційного комітету Верховної Ради 02.05.2022 депутати підняли питання розтрат і бездіяльності керівника АРМА Дмитра Жоравовича, звинувативши останнього у виплаті завищених надбавок понад 300% під час війни, роздутому штаті патронатної служби та працевлаштування в Агентстві близьких друзів.

Жоравовича звинувачували у протидії роботі експертів проекту Trap Aggresso — неурядової організації StateWatch, з орбіти Міжнародного фонду “Відродження”, Посольства США та IWPR Ukraine, які розслідують найбільш поширені схеми уникнення санкцій російською федерацією, встановлюють осіб причетних до військової машини рф, на яких потрібно накласти санкції та знаходять способи, як зупинити ланцюжки світових постачань до росОПК.

19.07.2022 в ході співбесіди Дмитро Жоравович зізнався Конкурсної комісії, що 24.02.2022 перевів АРМА у дистанційний режим роботи, організувавши своє особисте місце роботи у м. Львів, чим порушив присягу державного службовця, вимоги ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та підтвердив, що на відміну від інших керівників органів влади, мав інформацію щодо точної дати початку військового вторгнення і тому зміг підготуватися.

Незаперечний факт — в 2021 році чиновники АРМА настільки перейшли всі межі, що їм почали розбивати вікна у авто, підкидати гранати, приносити під двері ляльку вуду та відрізану голову свині, заливати кровʼю підʼїзд, а також їх стали бити і відстрілювати біля дому.

Корупційний АРМА-Ленд

Сьогодні для США Головиня Агентства Олена Дума, яку представники громадськості звинувачують в участі у ФСБшному ІПСО з дискредитації України та звʼязках з підозрюваними у співпраці з росією, виглядає служницею провладної політичної партії, вірною послідовницею курсу тотальної корупції та бездіяльності започатковані попереднім керівництвом, ученицею останнього, яка залишила наставника при собі.

Лише в руках Олени Думи ключ до зміни такого уявлення, у звʼязку з чим, лояльність до Жоравовича точно рух у зворотньому напрямку.

Однак не лише збереження біля себе Жоравовича, звинувачення громадськості у політичній заангажованості та залежності від ОПУ, чи натяки на гіркий москальський присмак біографії, турбують і подразнюють США. Корупція, розтрата, зловживання владою, невиконання службових обовʼязків, державна зрада, вже давно стали способом існування чиновників АРМА:

13.07.2022 НАБУ оголосило підозру екс-Голові Агентства Антону Янчуку за розтрату 426 млн грн;

19.05.2022 ДБР зареєструвало в ЄРДР кримінальне провадження № 62022100110000028 за ч. 2 ст. 366 КК України (підробка документів) щодо начальниці Центрального міжрегіонального територіального управління АРМА Ірини Гуменюк;

27.07.2021 підозри від НАБУ за крадіжку з рахунків Агентства на підставі підробленого судового рішення 400 тис дол США, отримали т.в.о. Голови АРМА Віталій Сигидин та заступник Голови Агентства з питань менеджменту активів Володимир Павленко.

Також в вересні 2023 року у ЗМІ зʼявилася інформація про те, що НАЗК вирішило скласти стосовно екс-заступника Голови АРМА Філіпа Проніна протокол про адміністративні правопорушення, повʼязані з корупцією. Відповідно до наявної у НАЗК інформації Пронін, виконуючи обовʼязки Голови Агентства, в супереч вимогам пп. 2, 3 ч. 1 ст. 23 Закону України “Про запобігання корупції” 25.02.2022, 19.05.2022 та 26.01.2023 діючи в умовах реального конфлікту інтересів приймав рішення щодо погодження Дмитру Жоравовичу додаткових стимулюючих виплат. Одна у ЗМІ є й інформація про те, що Національне агентство ще не склало згадані протоколи, у звʼязку з чим ситуація підвисла і чекає вирішення.

Таким чином за сім років діяльності АРМА потонуло в незліченних корупційних скандалах, усі керівники всіх каденцій якого отримали підозри та/або були звинувачені в розтраті й фігурують у численних кримінальних провадженнях. Агентство не стало міцною опорою антикорупційної інфраструктури в Україні, а натомість перетворилося на головне її слабке місце та джерело дискредитації ідей антикорупційних реформ.

Замість висновку

02.10.2023 широковідома американська медіа-організація в галузі політичної журналістики Politico, яка висвітлює теми політики й урядування в США та на міжнародному рівні, посилаючись на конфіденційний звіт, в якому викладено багатокроковий план Вашингтона для подолання корупції в Україні, повідомила, що оточення Джо Байдена і він сам значно більше стурбовані питанням корупції в Україні, ніж публічно це визнають.

У звʼязку з чим, набувають особливо загрозливого характеру ініційований в квітні 2023 року послами США Бріджит Брінк та ЄС Матті Маасікаса аудит діяльності АРМА, а також надісланий у вересні 2023 року лист Білого дому (в рамках фінансового Рамштайну), в частині вимог щодо проведення нового конкурсу на посаду Голови Агентства і підвищення ефективності та прозорості менеджменту активів в АРМА.

Рекомендуємо відео: