Британський порятунок

З початку здійснення військової агресії росії проти України в 2014 році Велика Британія активно підтримує Україну на політичному і торгівельному рівнях, зокрема, у питаннях міжнародних санкцій проти росії за окупацію півострову Крим та інших територій. Сполучене Королівство багато років заповзято лобіює серед країн G7, в ООН, ОБСЄ, НАТО, Раді Європи, ЄІБ, ЄБРР, МВФ, Світовому банку та інших численних організаціях підтримку економіки, захист національного суверенітету та територіальної цілісності України, а після виходу з ЄС в січні 2020 року, веде власну ефективну санкційну політику проти росії[1].

Велика Британія однією з перших запровадила санкції проти екс-президента Віктора Януковича і членів колишнього українського уряду, а також направила до Києва експертів в сферах фінансової розвідки, відмивання грошей і відстежування злочинних активів для надання допомоги Україні у відповідних розслідуваннях[2]. Вже наприкінці квітня 2014 року в Лондоні відбувся перший міжнародний форум The international Ukraine Forum on Asset Recovery (UFAR), в ході якого британці мобілізували міжнародну громадськість на пошуки та повернення незаконно виведених з України коштів[3].

Сполучене Королівство займалось посиленням і розширенням режиму санкцій[4] та прямо погрожувало росії застосуванням жорстких спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів у разі агресії проти України[5], ще до повномасштабного вторгнення, а сьогодні схвалює прогресивні закони, які дозволяють безстроково зберігати санкції проти росії, доки кремль не виплатить компенсацію Україні[6]. З 24.02.2022 Велика Британія наклала санкції на 1 577 фізичних та 195 юридичних осіб (з 2014 року на 1 701 і 274 відповідно)[7].

Завдяки лідерській проукраїнській позиції Великої Британії постійно розширюється і збільшується військова, фінансова, гуманітарна, політична та інша допомога Україні всіх міжнародних партнерів. Зокрема свого часу стали можливі поставки в Україну західних гаубиць, пускових установок реактивних систем залпового вогню, сучасних бойових танків, далекобійних крилатих ракет, пошуково-рятувальних гелікоптерів, піхотної зброї західних зразків та іншої летальної зброї для ЗСУ.

За численними повідомленнями у ЗМІ, фінансова підтримка Сполученим Королівством України наразі досягла майже 3 млрд дол США військової та понад 6 млрд дол США невійськової допомоги, а також близько 1 млрд дол США у вигляді двосторонньої допомоги.

Англійські вкладення

До повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну Велика Британія була одинадцятим за розміром торговим партнером України та п’ятим за розміром інвестором в українську економіку серед європейських країн. За даними Національного банку України станом на кінець 2021 року Сполучене Королівство інвестувало в економіку України 3 млрд 69 млн дол США прямих інвестицій, з яких 2 млрд 45 млн дол США через інструменти участі в капіталі[8].

З 2017 року в Лондоні щорічно проводиться Українське Інвестицiйне Роудшоу (Ukrainian Investment Roadshow)[9], місце де збираються українські бізнесмени та урядовці для зустрічі з найвпливовішими інвесторами, інвестиційними банкірами та консультантами столиці Великої Британії і широким колом груп впливу з фінансової спільноти Лондона, з метою обміну досвідом і знаннями, розвитку ділових зв’язків, створення стійких, розрахованих на тривалу перспективу ділових співтовариств.

В червні 2023 року, виходячи з призми провідної ролі британського приватного бізнесу у питаннях відбудови України від наслідків війни, в Лондоні пройшла Конференція з питань відновлення України[10], яка об’єднала лідерів, міністрів і представників 59 держав, 32 міжнародних організацій та міжнародних фінансових організацій, більше 500 компаній та 130 організацій громадянського суспільства. Обговорювалося, як приватний сектор може відіграти провідну роль у відновленні України від наслідків війни, за умови продовження Україною реформ, підтримки та захисту інвестицій.

Сполучене Королівство весь час мобілізує міжнародну підтримку для економічної та соціальної стабілізації України, а також подальшого процесу відновлення нашої держави від наслідків війни, у тому числі шляхом екстреної допомоги для негайних потреб та стимулювання участі приватного сектору в процесі відбудови.

Чорна невдячність

Зокрема, реагуючи на запроваджені Великою Британією санкції проти екс-президента Віктора Януковича і членів колишнього українського уряду, користуючись допомогою експертів в сферах фінансової розвідки, відмивання грошей і відстежування злочинних активів, яких Сполучене Королівство направило до Києва з метою допомогти Україні у відповідних розслідуваннях, українська влада заснувала Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке мало займатися поверненням в Україну виведених активів, одержаних злочинним шляхом колишніми високопосадовцями, забезпеченням невідворотності конфіскації їх доходів від злочинної діяльності.

Популярные статьи сейчас

Украинцы могут получать пенсию на 1000 гривен больше: как оформить

В Раде объяснили, кто из мужчин сможет получить загранпаспорт за границей

Украинцам назвали варианты узаконить пребывание в Польше без загранпаспорта

Водителей предупредили об изменениях в ПДД: что не нужно делать с 1 мая

Показать еще

Однак, за 10 років український уряд, з яких останні 7 років цим мало займатися Агентство, так і не звернувся до Великої Британії з приводу повернення в Україну активів, одержаних колишніми топ-чиновниками від корупційних та інших кримінальних правопорушень.

Наприклад, ще на початку 2014 року Британське бюро по боротьбі з шахрайством в особливо великих розмірах (Serious Fraud Office) порушило кримінальну справу за фактом можливого відмивання грошових коштів, повʼязаних з корупцією в Україні. Британський уряд оприлюднив список громадян України, майно яких на території Сполученого Королівства оголошувалося замороженим, заблокувавши активи на 23 млн дол США[11]. Проте і досі АРМА нічого не зробило для їх повернення в Україну.

Аналогічна бездіяльність Агентства спостерігається і з понад 130 млн швейцарських франків[12], замороженими Швейцарією наприкінці лютого 2014 року, стосовно яких сьогодні швейцарська Федеральна Рада ініціювала конфіскацію. Так само багато років байдужим АРМА лишається до 30 млн дол США заморожених Ліхтенштейном на початку 2014 року в рамках справи про відмивання грошей екс-президентом Віктором Януковичем[13]. Загалом країнами ЄС лише в 2014 році було заморожено близько 1 млрд дол США, які пов’язують з кланом Януковича[14].

Тобто, після Революції Гідності Велика Британія та інші країни інтенсивно допомогають Україні у розслідуванні незаконного збагачення оточення Януковича, блокують вкрадені активи, однак Агентство такою допомогою вирішило не користуватися, не займатися поверненням в Україну виведених у злочинний спосіб активів. Таким чином дозволяючи колишнім високопосадовцям зберегти економічні переваги, одержані внаслідок їх злочинної діяльності.

З 2014 року, в тому числі за сім років роботи АРМА, немає жодного прикладу повернення в Україну виведених злочинним шляхом активів.

Дрімаючі функції

Агентство за сім років своєї роботи не забезпечило виконання державної функції, передбаченої п. 7 ч. 1 ст. 9 Спеціального закону, щодо участі у забезпеченні представництва прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних з поверненням в Україну активів, одержаних від корупційних та інших кримінальних правопорушень.

За всі роки діяльності АРМА жодного разу не здійснювало свої обовʼязки стосовно:

участі у підготовці проектів міжнародних угод щодо розподілу та повернення активів в Україну (п. 3 ч. 1 ст. 10 Спеціального закону);

укладення, за погодженням з Мінʼюстом, цивільно-правових угод з юридичними та фізичними особами щодо представництва інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних з поверненням в Україну активів (п. 4 ч. 1 ст. 10 Спеціального закону).

Також, на виконання п. 27 Положення про Агентство, затвердженого Постановою Кабміну від 11.11.2018 № 613, АРМА ніколи не забезпечувало підготовку та подання до закордонних юрисдикційних органів необхідних процесуальних документів у справах, пов’язаних з поверненням в Україну активів.

Як наслідок, до Держбюджету Агентством у 2017 — 2023 роках не перераховано жодної повернутої гривні, як це передбачено ст. 24 Спеціального закону. В Реєстрі арештованих активів немає жодного запису про укладені АРМА міжнародні угоди щодо розподілу та повернення активів в Україну, що вимагається п. 7 ч. 1 ст. 25 Спеціального закону. Жоден щорічний звіт про діяльність Агентства не містить обовʼязкових даних, що характеризують його роботу з участі у забезпеченні представництва прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних з поверненням активів в Україну (на виконання абз. 9 п. 2 ч. 5 ст. 12 Спеціального закону), оскільки цього ніхто ніколи не робив.

Більше того, за сім років діяльності АРМА не розроблено, не ініційовано і не забезпечно прийняття підзаконних нормативно-правових актів, які б забезпечували (врегульовували) здійснення згаданої вище державної функції.

Таке багаторічне невиконання чиновниками Агентства своїх обовʼязків стосовно повенення в Україну активів, є не лише службовою недбалістю, відповідальність за яку передбачена ст. 367 КК України, а крім цього по своїй суті саботажем виконання названої державної функції, тобто злочином проти інтересів держави і українського народу, який має бути трактований, у тому числі, як державна зрада за ст. 111 КК України.

Водяне полювання

За клопотаннями БЕБ Шевченківський районний суд м. Києва 02.06.2022 арештував та 11.11.2022 передав 100% частки статутного капіталу ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» в управління АРМА[15]. Крім цього, було 19.10.2022 арештовано та 11.11.2022 передано в управління Агентству 22 промислові зразки і 102 торгові марки Моршинського заводу[16].

Моршинська належить найбільшому національному виробнику бутильованих вод в Україні IDS Group Ukraine, заснованому в 1996 році, який є частиною міжнародної компанії IDS Borjomi International, вартість якої згідно з інформації у мережі Інтернет, складає 1,5 млрд дол США. Згідно з національними рейтингами[17] Моршинська у довоєнні роки вважалася найдорожчим українським брендом[18], з ринковою вартість понад 520 млн дол США[19]. Загальна сума капітальних інвестицій холдингу за останні пʼять років становила 2,3 млрд грн[20].

Забігаючи наперед, в вересні 2023 року Головиня АРМА Олена Дума повідомила, що бізнес Моршинської оцінено Агентством в 40,7 млн дол США[21], що на 90% менше за його реальну ринкову вартість, встановлену численними експертами у відповідних аналізах у різні роки.

Це вдруге українська Феміда арештувала Моршинську, вперше рівно десять років назад цей завод 08.11.2012 арештував Сихівський районний суд м. Львова на виконання запиту слідчого комітету російської федерації, який переслідував Бориса Березовського за розкрадання державного майна росії на 320 млн дол США, які начебто частково осіли в Україні[22].

Цікаво, що виконував тоді вказівку росіян екс-голова ДПС Олександр Клименко, якому Генпрокуратура в 2014 році оголосила підозру за виведення з України через офшори 788 млн дол США на рахунки своїх компаній[23], далі його багатомільйонні активи з 2017 року перебували в управлінні АРМА, в 2020 році ВАКС скасував його заочний арешт[24], а в 2021 році САП закрила кримінальне провадження проти нього[25], повернувши йому багатомільйонні статки, які зберегло Агентство. З приємного, в 2022 році Верховний Суд підтримав заборону партії “Успішна країна”, яку ЗМІ асоціюють з Олександром Клименко та російською пропагандисткою Маргаритою Симоньян[26].

Інвестиційний кілер

Моршинська є далеко не єдиним британським активом в управлінні АРМА, проте на її прикладі можна найвиразніше побачити, як державні органи, зокрема Агентство, власноруч погіршують баланс ризиків та очікуваного прибутку для іноземних інвесторів, створюють для України на міжнародній арені образ суцільної чорної скриньки свавілля та беззаконня, що є для інвесторів безумовним стоп-фактором на багато більшим ніж війна в активній фазі.

Як вже зазначалось АРМА оцінило бізнес Моршинської в 40,7 млн дол США, що на 90% менше за його реальну ринкову вартість. При цьому Головиня Агентства Олена Дума у своїй публікації[27] продовжила реалізовувати державну політику замовчування, що Моршинська на половину належить інвесторам з Великої Британії, які є громадянами Сполученого Королівства.

Для початку давайте розберемося, кому ж насправді належить Моршинська. Кінцевими бенефіціарами бізнесу Моршинської є на: 34,83% сімʼя Патаркацишвілі[28], громадяни Великої Британії грузинського походження; 7,73% Держава Грузія; 10% міноритарні українські акціонери; 49,99% підсанкційні особи з росії, з яких 18,23% належать російському бізнесмену єврейського походження, громадянину росії та Ізраїлю, Михайлу Фрідману.

За численними повідомленнями ЗМІ, Аркадій (Бадрі) Патаркацишвілі придбав контрольний пакет акцій Borjomi у 2002 році. До 2008 року Група IDS активно розвивалася і після 2008 року стала лідером на українському ринку мінеральної води. Група IDS у тій формі, в якій вона існує зараз на ринку України, була побудована під керівництвом сімʼї Патаркацишвілі. У 2013 році частка в бізнесі була продана російській “Альфа-Груп”. Свій бізнес Бадрі Патаркацишвілі розпочинав у Грузії та продовжив розвивати його на росії і в Україні. Однак, після приходу до влади в російській федерації диктаторського режиму на чолі з путіним, сімʼю Патаркацишвілі було піддано переслідуванням, у звʼязку з чим, починаючи з 2007 року сімʼя Патаркацишвілі постійно проживає у Сполученому Королівстві, її члени є громадянами Великої Британії та Грузії[29].

Однак, в ухвалах слідчих суддів[30] про арешт та передачу в управління АРМА Моршинської[31], як і в численних повідомленнях на офіційному веб-сайті Агентства[32] та особистих публікаціях Головині АРМА Олени Думи[33], немає жодної згадки про громадян Сполученого Королівства та Грузію.

Органи досудового розслідування, прокуратури, суду, Агентство та особисто Головиня АРМА Олена Дума[34], продовжують замовчувати і ігнорувати права та інтереси інвесторів Великої Британії, громадян Сполученого Королівства, Грузії і добросовісних міноритарних українських акціонерів, які разом володіють понад 50% бізнесу Моршинської, звужуючи фокус уваги лише до російських підсанкційних осіб[35].

Не в англійських інтересах

Попри багаторічне дружнє ставлення до України зі сторони Великої Британії, незважаючи на величезні інвестиції останньої в нашу країну, лишаючись невдячною за постійний лобізм і захист Сполученим Королівством інтересів українського народу в світі, демонструючи чорну невдячність за військову та невійськову допомогу у війні з російською федерецією, Україна, в особі органів досудового розслідування, прокуратури, суду і Агентства, відверто порушує права та інтереси добросовісних інвесторів Великої Британії, ухиляється від діалогу щодо врахування і захисту прав та інтересів громадян Сполученого Королівства на українській землі.

Давайте дивитися, що ми маємо:

БЕБ та Шевченківський районний суд м. Києва арештували і передали в управління АРМА 100% бізнесу Моршинської, ніяк не згадуючи про громадян Великої Британії і не враховуючи права та інтереси добросовісних інвесторів зі Сполученого Королівства;

ОГП та Агентство підтримують повне ігнорування британців, всіляко ухиляються від діалогу з англійцями;

АРМА ніяк не комунікуючи з добросовісними британськими власниками передало Моршинську за сумнівною конкурсною процедурою[36] в управління прямому конкуренту Карпатській джерельній, у якої журналісти розслідувачі виявили російський слід та кримінальні справи щодо несплати податків[37];

Агентство занизило вартість активів Моршинськї на 90%, оцінивши власність підданих британської корони в 40,7 млн дол США, за її реальною ринковою ціною вище 520 млн дол США;

АМКУ почав розгляд справи про концентрацію щодо набуття Карпатською джерельною в управління Моршинської[38];

Вже майже рік АРМА управляє Моршинською[39] і за цей час не забезпечило жодних надходжень до Держбюджету від менеджменту мультимільйоними активами.

До слова Головиня Агентства Олена Дума, яка сьогодні в силу п. 1 ч. 2 ст. 7 Спеціального закону несе персональну відповідальність за організацію здійснення АРМА заходів, пов’язаних з проведенням оцінки та управління Моршинською, на думку Глави ЦПК Віталія Шабуніна призначена незаконно і брала участь у ФСБшному ІПСО з дискредитації України та кандидата в президенти США Джо Байдена[40], за словами Керівника StateWatch Гліба Канєвського займалася антиукраїнською діяльністю[41], а Transparency International Ukraine розповіло про її контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з росією[42].

Гіпотетичні запитання

Чому українська влада в особі найвищих державних органів систематично ігнорує права та інтереси англійських власників Моршинської, а також Грузії і міноритарних українських акціонерів. З якою метою Агентство передало Моршинську за сумнівною конкурсною процедурою в управління прямому конкуренту та занизило її вартість на 90%.

Чи є російський слід у тому, що і як відбувається з Моршинською, зокрема, у вигляді другого акту переслідування, початого в 2012 році на виконання запиту слідчого комітету російської федерації, особливо з огляду на численні звинувачення представників громадськості на адресу Головині АРМА Олени Думи, стосовно участі у ФСБшному ІПСО з дискредитації України та звʼязків з підозрюваними у співпраці з росією.

Можливо за всім цим криється банальне мародерство у воєнний час, коли хтось, хто має гроші і може використовувати державу, як інструмент, намагається прибрати до своїх рук Моршинську по заниженій на 90% вартості, затоптавши при цьому добросовісних власників з Великої Британії, Грузії та України.

Що чекає Моршинську, малоймовірна але розумна і правильна передача під контроль власників зі Сполученого Королівства, або більш очевидне знищення бізнесу в інтересах значно менш успішного конкурента чи новий власник за результатами організованої Агентством реалізації або Фондом держмайна приватизації, після її конфіскації.

Моршинська стане яскравим прикладом дружби, поваги і взаємної допомоги у міждержавних стосунках України та Великої Британії, чи взірцем порушення в Україні прав та інтересів інвесторів і громадян Сполученого Королівства.

Замість висновків

Якщо український уряд дійсно хоче трансформувати увагу бізнесу Великої Британії у реальні інвестиції в Україні, то однозначно чим більше треба показувати, що в Україні ставлять на перше місце захист прав та інтересів інвесторів зі Сполученого Королівства, і Моршинська для цього найкраща можливість.

Аналогічно, найлегшим найочевиднішим шляхом подякувати Великій Британії за військову та невійському допомогу є демонстрація того, що захист вкладів громадян Сполученого Королівства в Україні здійснюється на рівні, не нижчому від рівня захисту власності українських громадян, а може й на значно вищому, що набагато краще. У звʼязку з чим, ігнорування українською владою прав та інтересів власників Моршинської, які є підданими британської корони, точно є рухом у зворотньому напрямку.

Пошук відповідей на питання, які реформи потрібно провести, не чекаючи завершення війни, та що думають у Великій Британії про інвестиційну привабливість України, сьогодні слід нерозривно повʼязувати з діяльністю АРМА і рівнем забезпечення останнім захисту прав та інтересів інвесторів, зокрема англійських.

Примітка: за перші 100 днів на посаді Головиня Агентства Олена Дума не оголосила жодного конкурсного відбору управителів активів, не провела жодної оцінки активів, при тому, що за даними Реєстру арештованих активів прокурори передали АРМА тисячі активів на загальну вартість понад 70 млрд грн. Відкриття Реєстру арештованих активів стало актом капітуляції Агентства перед шаленим тиском громадськості і народних депутатів, зокрема реакцією на зареєстрований Анастасією Радіною і Ярославом Юрчишиним законопроєкт, який зобовʼязує АРМА відкрити реєстр арештованих активів, а в разі невідкриття передбачає звільнення Олени Думи[43].

Обіцяних відборів управителів активів з використанням системи Prozorro та реалізацій активів через систему Prozorro.Продажі ніхто теж так і не побачив, як і службових розслідувань стосовно чиновників Агентства причетних до виявлених ТСК Верховної Ради з економічної безпеки корупційних схем з продажу російського калію та аміаку[44], розтрати залізничного транспорту, нанесення збитків держпідприємству в розмірі понад 170 млн грн та ін[45].

Виявлення та розшук активів залишилися процесом заради процесу, оскільки понад 95% результатів такої роботи АРМА в подальшому не призводять до арешту майна в кримінальних провадженнях.

Продовжується бездіяльність Агентства в питаннях представництва прав та інтересів України в закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних з поверненням в Україну активів, а також підготовки міжнародних угод щодо розподілу та повернення активів в Україну. Популізмом та самопіаром завершилися розмови щодо передачі переселенцям, волонтерам та військовим наявних в управлінні АРМА тисяч одиниць транспорту, житлової та комерційної нерухомості, як і обіцянки посилювати взаємодію з НАБУ[46].

За ініціативою послів ЄС Матті Маасікаса та США Бріджит Брінк ініційовано аудит діяльності Агентства[47], організацією якого займаються Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI) та Агентство США з міжнародного розвитку USAID[48].

В вересні 2023 року Білий дім відправив на адресу Міжвідомчої донорської координаційної платформи для підтримки процесу відновлення та реконструкції України у рамках так званого “фінансового Рамштайну”, лист із переліком реформ, які повинна зробити Україна для продовження надання їй військової допомоги, серед ключових пріорітетів в якому (1) проведення нового конкурсу на посаду Голови АРМА і (2) підвищення ефективності та прозорості менеджменту активів в Агентстві або будь-якій іншій державній установі, на яку покладено цю функцію[49].

Автор - адвокат, екс-керівник юридичного управління АРМА


[1] https://uk.mfa.gov.ua/spivrobitnictvo/881-ukrajina-velika-britanija/592-political-issues-between-ukraine-and-great-britain

[2] https://www.gov.uk/government/news/uk-helps-ukraine-recover-misappropriated-assets

[3] https://www.pravda.com.ua/news/2014/04/29/7023951/

[4] https://www.bbc.com/ukrainian/news-60200922

[5] https://www.bbc.com/ukrainian/features-60414434

[6] https://www.gov.uk/government/news/new-legislation-allows-russian-sanctions-to-remain-until-compensation-is-paid-to-kyiv

[7] https://sanctions.nazk.gov.ua/

[8] https://uk.mfa.gov.ua/spivrobitnictvo/881-ukrajina-velika-britanija/4750-trade-in-goods-and-services-between-ukraine-and-the-united-kingdom/torgivlya-ta-investiciyi

[9] https://strategy-council.com/uk/events

[10] https://ua.urc-international.com/?_gl=1*1kgpk3z*_ga*MTI0MDczODU5NC4xNjk3MTEzMDg0*_ga_Q937RKWLQ0*MTY5NzQ3Mzg5Mi40LjAuMTY5NzQ3Mzg5Mi42MC4wLjA.

[11] https://www.dw.com/uk/%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%80%D0%B0%D1%85%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%85-%D1%83-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%96%D1%97-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BE-17-%D0%BC%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D1%96%D0%B2-%D1%94%D0%B2%D1%80%D0%BE/a-17600125

[12] https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-93078.html

[13] https://lb.ua/news/2014/06/27/271302_lihtenshteyn_zamorozil_30_mln.html

[14] https://www.dw.com/uk/%D1%83-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%85-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%BC%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%8F%D1%80%D0%B4-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%96%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%83-%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0/a-17868389

[15] https://reyestr.court.gov.ua/Review/107391692

[16] https://reyestr.court.gov.ua/Review/107307657

[17] https://glavcom.ua/economics/finances/top-100-naydorozhchih-brendiv-ukrajini-pidsumki-2020-roku-743881.html

[18] https://vctr.media/ua/top-100-najdorozhchih-ukrayinskih-brendiv-75606/

[19] https://biz.nv.ua/ukr/markets/nova-poshta-rozetka-atb-ta-inshi-reyting-naydorozhchih-brendiv-ukrajini-top-10-50175785.html

[20] https://interfax.com.ua/news/economic/883925.html

[21] https://biz.censor.net/columns/3445435/keyis_morshynska_yak_arma_zahyschaye_derjavni_interesy_yi_prava_aktsioneriv

[22] https://www.epravda.com.ua/publications/2012/11/13/343829/

[23] https://www.bbc.com/ukrainian/news-40606706

[24] https://www.slovoidilo.ua/2020/05/19/novyna/polityka/vaks-poyasnyly-skasuvannya-zaochnoho-areshtu-klymenka

[25] https://www.slovoidilo.ua/2021/05/14/novyna/polityka/sap-zakryla-spravu-klymenka-pro-podatkovi-majdanchyky

[26] https://lb.ua/news/2022/10/20/533099_chomu_zaboronili_partiyu_eksministra.html

[27] https://biz.censor.net/columns/3445435/keyis_morshynska_yak_arma_zahyschaye_derjavni_interesy_yi_prava_aktsioneriv

[28] https://forbes.ua/news/sprava-morshinskoi-i-arma-odin-z-naybilshikh-aktsioneriv-natyakae-shcho-povertatime-biznes-cherez-mizhnarodni-sudi-yakshcho-yogo-taki-zaberut-02032023-12083

[29] https://interfax.com.ua/news/press-release/894946.html

[30] https://reyestr.court.gov.ua/Review/107307657

[31] https://reyestr.court.gov.ua/Review/107391692

[32] https://arma.gov.ua/news/typical/arma-ne-mae-pidstav-dlya-skasuvannya-konkursu-na-upravlinnya-aktivami-morshinska

[33] https://biz.censor.net/columns/3445435/keyis_morshynska_yak_arma_zahyschaye_derjavni_interesy_yi_prava_aktsioneriv

[34] https://biz.censor.net/news/3444648/vyrobnyk_morshynskoyi_zaklykav_ochilnytsyu_arma_do_dialogu_z_nepidsanktsiyinymy_aktsioneramy_kompaniyi

[35] https://www.ids.ua/uk/press-center/news/vidkrite-zvernennya-kerivnitstva-ids-ukraine-do-golovi-natsionalnogo-agentstva-z-rozshuku-ta-menedzhmentu-aktiviv-arma-pani-oleni-dumi/

[36] https://www.epravda.com.ua/news/2023/02/21/697259/

[37] https://delo.ua/business/zurnalistske-rozsliduvannya-viyavilo-rosiiskii-slid-karpatskoyi-dzerelnoyi-ta-kriminalni-spravi-shhodo-nesplati-podatkiv-419134/

[38] https://amcu.gov.ua/news/rozpochato-rozglyad-spravi-shchodo-nabuttya-tov-karpatski-mineralni-vodi-korporativnih-prav-pat-morshinskij-zavod-mineralnih-vod-oskar-ta-pat-industrialni-ta-distribucijni-sistemi

[39] https://zaxid.net/morshinska_i_mirgorodska_sud_peredav_arma_aktsiyi_zavodiv_n1553279

[40] https://www.facebook.com/vitaliy.shabunin/posts/10159686718249537?ref=embed_post

[41] https://www.facebook.com/prostokanevskiy/posts/pfbid02CtZSxVjupXhucUSywY2ANcJSDnGZPgPe9QegaYfRAcE4XTtVwhc3UF3esPgzQQoLl

[42] https://ti-ukraine.org/news/pryznachennya-oleny-dumy-mozhe-postavyty-hrest-na-arma/?fbclid=IwAR2C8AWFcAkN7ym7OBe3nC4sGDAtRzDRkD4PPPCkc3u8x0cfJ8T6sXBOako

[43] https://www.epravda.com.ua/news/2023/07/21/702478/

[44] https://mind.ua/publications/20255725-rozborki-v-arma-hto-zaplatit-derzhavi-178-mln-grn-zbitkiv-cherez-neprozorij-prodazh-rosijskogo-kaliyu

[45] https://ukranews.com/ua/interview/3036-eks-golovnyj-yuryst-arma-u-vashyngtoni-prekrasno-znayut-hto-i-yak-zajmayetsya-napryamamy-arma#:~:text=%D0%97%20%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D1%8F%20%D1%86%D1%8C%D0%BE%D0%B3%D0%BE%20%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%20%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE,%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%83%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BC%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%20%D0%90%D0%A0%D0%9C%D0%90

[46] https://borgexpert.com/ru/borh-review/rozsliduvannia/kolyska-koruptsii-zarodzhennia-novykh-skhem-v-arma

[47] https://mind.ua/openmind/20261392-arma-v-leshchatah-ssha-i-es-roblyat-kapitalnij-remont-agentstva

[48] https://forbes.ua/ru/company/spochatku-audit-ssha-ta-es-ne-pidtrimali-peredachu-funktsiy-arma-fondu-derzhmayna-shcho-tse-oznachae-dlya-maybutnogo-kholdingu-konfiskovanikh-rosiyskikh-aktiviv-14062023-14178

[49] https://www.pravda.com.ua/news/2023/09/25/7421354/