За два тижні до війни в Україні я опублікував блог на тему “ Боротьба за майбутнє Росїі”. У ньому я стверджував, що від результатів битви в Україні буде залежати майбутнє Росії і Заходу. Там я також стверджував, що Україна має всі шанси перемогти Росію за підтримки Заходу, і що така перемога дає нам всім шанс на іншу нормальну Росію.

Зараз я пишу з Києва, який перебуває під постійними авіаударами. Йде другий тиждень війни, масштаб якої світ не знав з часу Другої Світової. Як я і передбачав, українська армія виявилась додстатньо сильною, щоб стримати росіян. За два тижня нам вдалось остаточно зупинити бліц-кріг і наземне просування російських військ. Ми завдали їм колосальних втрат: понад 12 тисяч убитих солдат, 300 танків, 80 вертольотів і 60 літаків. Все це змусило Путіна змінити стратегію.

Новий план Путіна полягає не в захоплені України, а в її знищенні. Він ставить собі за ціль знищувати наші міста і цивільних аж до моменту поки наша гуманність остаточно не витримає, і ми не погодимося на його умови. Тут для нього немає нічого нового. Він переконаний, що гуманність є слабкістю Заходу, і в чергове це доводить. Його бомбардування вже давно не мають нічого спільного зі знищенням воєнної інфраструктури. Полонені пілоти підтвердили, що бачили на цілях цивільні будинки. Більше того, вони атакують інфраструктуру забезпечення цивільного життя: тепло, воду, світло.

Те ж стосується і політики гуманітарних коридорів. Щоразу як досягалась мінімальна домовленість про зелений коридор з оточених міст - російські військові починали їх розстрілювати, щоб поглибити гуманітарну катастрофу. Страшний удар по роддому в Маріуполі є кричущим доказом цієї нової стратегії Путіна. Він буде збільшувати кількість загиблих цивільних, біженців, зруйнованих міст. Його логіка проста: якщо я не можу завоювати Україну - то завдам їй таких втрат, щоб вона ніколи не могла становити загрозу для РФ.

Зупинити цей терор можна порівняно незначними силами. Зміцнити Україну сучасними системами ППО та літаками - і повітряний терор Путіна закінчиться. Україна може його зупинити, і сьогодні важливо дати їй цей шанс. Кожний змарнований день обходиться нам в сотні тисяч біженців, і в мільярди зруйнованої інфраструктури. Надати цю зброю значно дешевше чим надавати допомогу на відбудову наших жилих міст. Зрештою, продайте нам цю зброю, якщо страшно віддати її.

Сьогодні Захід нагадує мені нідерландських солдат в Сребреніці, на очах яких відбувався геноцид, але вони не наважувались втрутитись. На жаль, трагедія Сребреніци мала набагато більші наслідки. І пізніше довелося втрутитись всім. Я розумію, що Захід хоче уникнути ескалації і ризику третьої світової. Але Путіна провокує не сильна відповідь, а страх. Захід показує слабкість і страх, і це є мотивом Путіна продовжувати. Водночас, якщо б він отримав сильну відповідь ще в 2014 році можливо сьогодні б не було такої трагічної війни.

Під час Карибської кризи Кенеді не думав над тим, як не спровокувати Радянський Союзу. Він змусив Хрущова думати, як не спровокувати США. Саме це має стати основою стратегії відповіді Путіну: він має боятись, а не його мають боятись. Українці показали, що можна знищувати і зупиняти “прославлену російську армію” дуже малими силами. Дайте нам зброю і ми зупинимо військовий план Путіна, а ваші санкції зупинять його будь-які політичні плани. Малі кроки сьогодні, врятують всіх від колосальних втрат в майбутньому.

В Україні триває битва не тільки за наше майбутнє. Це битва за майбутнє вільного світу. Поразка України означатиме, що Захід боїться. Що його можна змусити відступати від своїх цінностей. Це буде сигнал всім націям, які сьогодні і завтра будуть ставати на шлях свободи. Це буде сигнал всім диктатурам, що терором і залякуванням можна досягнути поставлених цілей. Це буде світ, в якому тирани і деспоти підуть в наступ, а демократії будуть відступати і захищатись.

Не дайте шанс такому світові. Давайте виграємо битву за майбутнє вільного світу вже сьогодні!