Якщо Росія збирається розширюватися, то не тому, що це можливо добре для росіян, і не тому що це очевидно погано для сусідів, вона просто лопне, тому що це фізика. Це проста відповідь колишньому раднику президента РФ, ідеологу відновлення з РФ Третього Риму В.Суркову на те, що він нафантазував у своїй футуристичній статті в «Актуальных коментариях».

Кремлівський ідеолог вважає, що Росія «отримає свою долю у новому всесвітньому збиранні земель (точніше просторів) зі статусом одного з небагатьох глобалізаторів, як бувало в епоху Третього Риму». Думаю, що московський мрійник навіть не уявляє як увесь цивілізований світ і особливо сусідні країни дивляться на Росію. Всі розуміють, що РФ у своїй імперській агонії швидше за все завалиться у власній конструкції, як це вже було на території імперської Росії у 1918 році, коли на її місці утворилося до 30 державних утворень. В.Сурков забув, що більшовикам прийшлось розпрощатися з Польщею, Фінляндією, Литвою, Латвією, Естонією, щоб у титанічних муках розвалу колишньої імперії якось вистояти сідесят років. Україна теж мала шанс вислизнути із братських обіймів Москви, та комуністи набрехали народу про землю, фабрики і заводи, народовладдя, що на деякий час збило з пантелику багатьох людей та уповільнило крах диктатури пролетаріату.

Ще у 80-і роки минулого президент США Р.Рейган назвав Росію імперією зла. Так воно і є : навіть після короткого періоду відносної демократії Б.Єльцина в РФ вже більше 20 років домінує політика шовінізму і агресії. Її не сховати за музичними шоу на телебаченні та фільмами про справжніх мужиків – ржавчину підлості, зневаги до інших, самозакоханості видно і неозброєним оком. А ідеологія «російського світу» все більше зводиться до примітивної формули: убий кожного, хто не підкоряється Росії.

В.Сурков виступає за «експорт хаоса», - в чому Росія стала визнаним світовим експортером. На його думку, що фактично є офіційною позицією Кремля, «розділ є синонім хаотизації. Об'єднуй своїх+роз'єднуй чужих = будеш правити і тими й іншими». Таку цинічну формулу видає апологет імперського мислення. На його думку, «Росія не втратила своїх імперських амбіцій, імперські технології ефективні і сьогодні, коли імперії перейменовані у наддержави. Наша держава», - пише Сурков про РФ, «не втратила імперських інстинктів». Він прогнозує, що Росія буде розширюватися – читайте захоплювати силою чужі території.

Дуже добре, що такі цинічні прогнози розвитку людства у наступні сто років дав сірий кардинал ідеології Кремля В.Сурков. Він прогнозує крах США, невідоме майбутнє для ЄС та Китаю, і чомусь величні перспективи розвитку Росії. Тому для нас усіх висновок один: сусідам РФ пора об'єднуватися у Антимосковську лігу для збережання власної державності і територій, демократії та цивілізованих відносин. В.Сурков оголив злочинну сутність ідеології і сучасної політики Москви, як глобальну небезпеку усьому неросійському в Європі. А враховуючи, що Кремль завжди діє не стільки вмовляннями, скільки силою, то йому має бути протиставлена тільки більша сила.

Щоб донести світу інформацію про небезпеку дій Росії, за дорученням Президента українська делегація на чолі з секретарем РНБОУ бере участь у Галіфакському міжнародному безпековому форумі в Канаді. Вона поінформувала світову спільноту про безпекову ситуацію в Україні та навколо нашої держави. У межах візиту до Канади, українська делегація провела низку зустрічей з представниками політичного та військово-політичного керівництва, політичних еліт та бізнес-структур країни. Безпекову ситуацію в Україні та світі представники нашої держави також обговорили із делегацією Сенату США та керівниками державних органів країн інших учасниць форуму. Крім ситуації поблизу українських кордонів, було обговорено розвиток співпраці України з іншими державами у сфері безпеки й оборони. Світ починає краще розуміти небезпеку розширення російської агресії не тільки на Україну, але і на інші сусідні країни. Стає все більше очевидним, що російська політика погроз, шантажу та експорту конфліктів має бути нарешті рішуче зупинена світовою демократичною спільнотою.