На останніх місцевих виборах чинного мера Києва консультував американо-український тандем політтехнологів із компанії Mercury. Він –Джордж Бірнбаум, який підняв на так званий політичний Олімп не один десяток відомих людей цього світу. Вона – Владислава Галан, яка працювала професійним консультантом політиків 12 країн світу. У чому ж секрет успіху цього дуету й чи дійсно саме його стратегічні поради допомогли київському лідерові вибудувати правильну кампанію? Відповіді на ці запитання нам вдалося дізнатися в людей, наближених до оточення Джорджа та Владислави.

ДЖОРДЖ БІРНБАУМ І ВЛАДИСЛАВА ГАЛАН: ХТО ВОНИ?

Джордж Бірнбаум – міжнародний політичний консультант із 25-річним стажем. Він брав участь у кампаніях до Конгресу Сполучених Штатів, а також – у різних президентських перегонах. Свого часу до нього зверталися по допомогу прем’єр-міністри Ізраїлю, Болгарії, Чехії та Угорщини, президенти Сербії, Казахстану та інші високі чиновники. До речі, і перша жінка на посту віцепрем’єр-міністра Колумбії, Марта Лусія Рамірес, – теж у його консультантському послужному спискові. Сам же Бірнбаум – астрофізик. Але це зовсім не заважає йому бути чільним директором лондонського офісу Mercury. Це – американське державне стратегічне підприємство, яке надає послуги найбільш успішним компаніям світу. До переходу в Mercury Джордж був політичним консультантом у консалтинговій фірмі Avenue Strategies у Вашингтоні. Там практикувалася і його нинішня колега Владислава Галан. Останні ж 6 років – вони працюють разом.

Владислава Галан – відома політична стратегиня, старша віцепрезидентка лондонського офісу Mercury. Займалася – не тільки президентськими кампаніями, а й просуванням майбутніх сенаторів, губернаторів і прем’єр-міністрів. Завдяки своїй завзятості та лідерським якостям Галан стала наймолодшою ​​працівницею та першою жінкою в компанії. Освіту ж вона отримала в Гарвардському університеті, в галузі міжнародних відносин. Безсумнівно, ми теж можемо пишатися успіхами Владислави Галан, адже вона – українка, – народилася в Одесі й провела там частину дитинства.

ЦИФРИ НІКОЛИ НЕ БРЕШУТЬ АБО СЕКРЕТ УСПІХУ БІРНБАУМА

Не секрет, що політичні технології будуються на цифрах і дослідженнях. Це, власне, й дозволяє зрозуміти, що ж насправді змушує людей голосувати за того чи іншого кандидата. Тому Джордж Бірнбаум і довіряє тільки цифрам. Як повідомляють джерела, що добре знають політтехнолога, він уже 25 років користується авторською – перевіреною часом – системою досліджень. Вона полягає в тому, що потреби виборців можна визначити тільки завдяки чималій кількості точкових соціальних опитувань. Похибка таких досліджень становить від 1 до 2 відсотків. І всього за перші 2 місяці виборчої кампанії Бірнбауму вдається дізнатися, чи зможе кандидат отримати бажаний результат на виборах і як же потрібно вибудувати цю його стратегію успіху. Головний же інтерес Джорджа, за словами співрозмовника, – досягнення мети. Тобто перемога його кандидата.

КОМУ Й ДОНИНІ ВДЯЧНИЙ БІРНБАУМ?

Артура Фількенштейна вважають людиною, яка в 60-х роках з нуля створила індустрію політичного консультування. Він був радником кандидатів у президенти Америки від Республіканської партії – від Річарда Ніксона до Дональда Трампа. І всі політичні кампанії, за які він брався, закінчувалися з бездоганним успіхом. Знайомство Бірнбаума та Фількенштейна відбулося в 1995 році, коли досвідчений майстер консультував майбутнього прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу. Відтоді Джордж та Артур працювали разом. Партнерські й дружні стосунки обірвалися в 2017-му, коли Фількенштейна не стало. Втрату колеги Бірнбаум не може пережити й досі, але хрест на своїй справі не поставив і співпрацює з Владиславою Галан.

КОНСУЛЬТУВАННЯ СВІТОВИХ ЛІДЕРІВ. КОМУ – ЛАВРИ ПЕРЕМОЖЦЯ, А

КОМУ – ТРИВАЛІ ВИПРАВДАННЯ?

Отже, Джордж Бірнбаум і Артур Фількенштейн допомагали вибудовувати передвиборну кампанію майбутньому прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу. Ще до початку цієї гонки в 1996 році – той поступався своєму конкурентові Шимону Пересу на 20%. Але на самих виборах йому вдалося набрати 50,49%, обігнавши конкурента на цілий процент! Одне з успішних гасел тієї кампанії, яке й уплинуло на визначення переможця, було таким: «Перес розділить Єрусалим». І тому, хто програв, довелося ще довго виправдовуватися перед народом. У бездоганний успіх Нетаньягу тоді не міг повірити ніхто. Медіа писали: «Країна лягала спати з Пересом, а прокинулася –вже з Нетаньягу». Він і досі керує державою Ізраїль і вже обійшов всіх інших керівників за тривалістю перебування на посаді.

Саме Біньямін Нетаньягу й познайомив Бірнбаума та Фількенштейна з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Він був при владі з 1998 по 2002 роки, а потім знову захотів вибитися в лідери. Працювати над цією перемогою політтехнологи стали в 2008 році. І Орбан знову опинився в кріслі глави уряду! Подальші передвиборні кампанії вирішили будувати так, щоб електорат навіть не сумнівався, за кого йому голосувати. Для цього консультантам потрібно було створити штучного ворога. Ним став американський мільярдер, виходець з Угорщини, – Джордж Сорос. І в передвиборних гаслах Орбана активно акцентувалося на тому, що саме Сорос хоче посіяти хаос в країні й наповнити її біженцями. Це швидко спровокувало хвилю антисемітських настроїв навіть на рівні Європи. Проте, Віктор Орбан знову став главою угорського уряду. А Джордж Сорос, минаючи кордони, потрапив у категорію вічних ворогів у багатьох країнах світу. І досі його прізвище з негативною оцінкою часто лунає в Україні. А терміном «соросята» опозиційні політики називають колег, які до приходу у владу займалися проєктами на донорські гроші фонду Джорджа Сороса.

Ще до знайомства з угорським прем’єр-міністром Джордж Бірнбаум і Артур Фількенштейн їздили в сусідню Австрію. У 2006 році вони прописували передвиборну кампанію для кандидата на посаду федерального канцлера Альфреда Гузенбауера. Той, до цієї доленосної зустрічі, балотувався двічі – і тільки програвав. А от третя спроба стала для нього успішною. Уже завдяки Бірнбауму й Фількенштейну. Як і у випадку з Нетаньягу, перемога Гузенбауера та його опозиційної соціал-демократичної партії, на думку експертів, була несподіванкою. А от консультантам тоді довелося провести чимало досліджень і, зрештою, зрозуміти, як же сформувати переможну стратегію. Пріоритетом у передвиборній гонці Альфреда стали зміни в пенсійній системі країни. Австрія – країна з достатком, проте соціальні гарантії на той момент розподілялися між людьми нерівномірно. Саме це й хвилювало австрійців найбільше. Дискусія довкола цієї теми, яку розпочав Гузенбауер, вдалася не одразу. Австрійці його не розуміли, тож консультанти вирішили змінити подачу, зробити її більш емоційною та доступною. Бірнбаум запропонував долучити до справи й маму майбутнього керівника. Саме з нею той став їздити на всі подальші зустрічі з виборцями, пояснюючи на прикладі матері успіх майбутніх масштабних соціальних проєктів. І якщо на початку передвиборної гонки Гузенбауер відставав від свого конкурента на 18%, то після голосування він обійшов суперника на 3 пункти.

Популярные статьи сейчас

В Польше оперативно уволили командующего Еврокорпуса, который обучал военных ВСУ

С 1 апреля изменят правила ввоза гуманитарки в Украину

В окружении Путина не верят в причастность Украины к теракту в Подмосковье, - Bloomberg

В Китае отреагировали на заявление Путина о готовности России к ядерной войне

Показать еще

НЕ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТРАМИ ЄДИНИМИ. СПІВПРАЦЯ З ВІТАЛІЄМ КЛИЧКОМ.

Які акценти ставили політтехнологи в передвиборній кампанії Віталія Кличка та які складнощі виникали в процесі? Про це й не тільки вдалося дізнатися від джерел, наближених до оточення Бірнбаума. Так, до Києва він приїхав зі своєю колегою Владиславою Галан. Глибоке політичне дослідження показало, що чинному меру все-таки потрібно балотуватися на другий термін. За результатами опитування – на той момент – його рейтинг складав усього 30-32 відсотки. Щоб вивчити реальні потреби киян, Джорджу й Владиславі довелося організувати не один десяток опитувань. Саме за конкретними результатами й будувалася подальша кампанія.

Але взимку цього року, коли світ охопила коронавірусна паніка, консультантам довелося змінити тактику. Після довгих роздумів Джордж прийшов до висновку, що кияни – в умовах нової небезпеки – як ніколи потребують підтримки від мера. Тоді й з’явилася ідея проводити щоденні брифінги Віталія Кличка для інформування людей про ситуацію з коронавірусом. Іншими словами, частіше нагадувати їм, що в місті все під контролем. Ініціативу підтримали не всі члени команди мера, але Бірнбаум наполіг на своєму й переконав їх. Мовляв, в інших країнах інформуванням займаються навіть президенти. І, як показали дослідження, саме після запуску постійних брифінгів рейтинг Кличка став різко зростати. Уже в липні у столичного мера були доволі пристойні цифри.

Активна стадія передвиборної кампанії розпочалася у вересні, коли й Кличко, і його партія заявили про участь у місцевих перегонах. Головним завданням було достукатися до людей – простими словами – і підтримати їх у нелегкі часи пандемії. Гарними ходами можна назвати й те, що Віталій Кличко привів у партію нових людей, не причетних до корупційних скандалів, а також – відмовився об’єднуватися з іншими політичними силами. Так, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко запропонував Кличкові підтримку на виборах, але очільник столиці відповів рішучою відмовою.

«Дізнався про підтримку моєї кандидатури на посаду мера Києва деякими іншими політичними силами. Розумію, що багато партій сьогодні хочуть, щоб Кличко був їх мером. Я знову чітко всім скажу: я буду мером тільки для киян», – підкреслив Кличко.

І став. За офіційними результатами саме Віталій Кличко набрав 50,52 відсотків голосів. І це автоматично, без другого туру, дає йому можливість керувати столицею ще 5 років. Хоча на початку кампанії підтримка Кличка серед киян балансувала на рівні 30%. А от партії мера – політсилі «Удар» – не вистачило всього пів відсотка до першого місця в боротьбі за міську раду. Однак вона все одно дістала 30 крісел, що тільки на 1 менше, ніж у переможців голосування – «Європейської солідарності». Загалом, за «Удар» проголосували майже 20% виборців, які прийшли на дільниці. І це попри те, що в січні минулого року його вибрали б усього 8 відсотків городян. За інформацією довірених джерел, рівень підтримки Віталія Кличка й «Удару» міг бути ще вищим. Та вплинули низька явка на дільницях через коронавірус і не дуже злагоджена робота штабу.

Що ж, Джордж Бірнбаум і Владислава Галан можуть упевнено додати ще 2 досягнення в перелік своїх професійних успіхів. Прикметно, що в Україні політтехнологи працюють уже майже 4 роки і – за інформацією співрозмовників – не збираються зупинятися на досягнутому. Попереду на них чекає підготовка до нових успішних кампаній, про які неодмінно дізнається весь світ. А наша країна – збагатиться новими успішними лідерами. Адже Владислава народилася і виросла в Одесі і їй не байдужа доля своєї батьківщини.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram.