Іде зворотній відлік до місцевих виборів. І якщо ви замислюєтесь над тим, щоб стати спостерігачем на майбутніх місцевих виборах, гарний час взяти на себе таку відповідальність. Хоча б тому, що жодні вибори в Україні не проходять абсолютно чесно. А ми сьогодні ще маємо змогу аналізувати президентську кампанію у Білорусі - очевидні катастрофічні наслідки того, що суспільство втратило контроль над виборами. І вже не важливо скільки людей не встигли проголосувати, які справжні результати виборів, як саме фальсифікувалися вибори і чи може явка на виборах перевищити 100%.

В Україні на парламентських виборах 2019 року спостерігачі від ОПОРИ зафіксували більше тисячі порушень. Це ті, які вдалося зафіксувати.

Моя колега з Кривого рогу Леся Козлова працювала координатором в ПП «Сила Людей» і на місцевих, і на парламентських виборах. Вона розповідає: “На минулих місцевих виборах, наприклад, на одній з дільниць наші спостерігачі зафіксували спробу вкидання бюлетенів. На виборах 2019 року порушення на дільницях також були, але дрібніші. І те, що грубих порушень стало менше, я, в першу чергу, пов'язую з тим, що в останні роки на виборах дуже багато спостерігачів від громадських організацій».

Але казати про те, що різні виборчі схеми і маніпуляції залишилися в минулому, ще точно передчасно.

По-перше, далеко не всі порушення вдається зафіксувати. А, по-друге, Україна – велика країна, до того ж воююча. Тому завжди знаходяться дільниці, де вибори проходять неспокійно, або навіть в екстремальному режимі.

«В парламентських виборах 2019 року я брала участь як кандидат в окрузі, який знаходиться безпосередньо на лінії фронту. Це Майорськ, де розташований один з КПВВ. І маніпуляцій тут було дуже багато. У списках виборців там було багато «мертвих душ». Я ловила за руки людей, які проходили на виборчу дільницю з непідконтрольної території в обхід КПВВ «козячими» стежками. Ще – не допускала до реєстрації людей, яких привозили з непідконтрольної Горлівки організовано - саджали в автобуси, давали гроші і казали, за кого потрібно голосувати», - згадує народний кандидат VIII скликання Наталія Веселова (ПП “Сила Людей”).

Якщо ми хочемо, щоб вибори в Україні були справді виборами, маємо самі іти спостерігачами. Бо нікому, окрім нас самих, це не потрібно.

Як показали вибори 2019 року, топ порушень зараз очолюють «гречкосійство», тобто банальний підкуп, і зловживання передвиборною агітацією.

У 2019 я брала участь в парламентських виборах як кандидат по 213 округу в Києві від ПП« Сила людей». На Троєщині президентська партія організувала народні гуляння в центральному районному парку з шашликами, атракціонами для дітей, концертом ЛЯПІСА! При цьому людям роздавали агітаційні листівки, кепки, сумочки. І все це під виконання пісні «Воины света, воины добра. Охраняют лето, бьются до утра».

У Вас від цього не марширують мурахи по шкірі? Бо я розповідала цю історію таксисту в Києві, він перепитав “Під майданівську пісню політична реклама?”. Так, політична реклама за чинну владу проходила під спів “Прыгай выше неба, брат и сестра”. У чоловіка, який мене віз, були короткі шорти. І було видно, що ноги його вкрилися гусячою шкірою. Як казав один мій товариш “Ти що гадала, що це наша пісня?” А я й досі думаю, що ця пісня належить людям, які б’ють в барабан “Бам-бам”, просто є й інші, які використовують її в своїй цілях.

Зрозуміло, є купа схем фальсифікацій. Одна з найпоширеніших схем - «карусель». Суть її проста: виборцю перед входом на виборчу дільницю передається вже заповнений бюлетень, який виборець повинен опустити в урну для голосування, а новий, чистий бюлетень винести і обміняти у організатора «каруселі» на гроші, на горілку, або ще на що-небудь.

В Україні пік застосування «каруселей» припав на початок 2000-х. Але остаточно схема не викоренена досі. Наприклад, в 2010 році в Переяслав-Хмельницькому на двох дільницях кількість виборців аномально зросла на 400-600 чоловік. У 2015 році - спроба «каруселі» виявлена в Луцьку.

Не менш колоритна «косинка». «Це коли на виборчу дільницю приходить людина, прізвища якого немає у виборчому списку. У нього, наприклад, синя скріпка на паспорті - це знак для «свого» члена комісії. А у члена комісії, припустимо, синя хусточка на шиї. І ось, людина підходить до жінки з синьою хусточкою. Вона йому показує в списку, напроти якого прізвища потрібно розписатися. Він розписується і отримує бюлетень», - пояснює Наталія Веселова.

Популярные статьи сейчас

Над аннексированным Севастополем оккупанты сбили свой истребитель и он рухнул в море: видео

От разведывательных БПЛА до гранатометов: детали нового пакета помощи Украине от Германии

Проблема трех тел: как Украине не заблудиться в трех соснах

В окружении Путина не верят в причастность Украины к теракту в Подмосковье, - Bloomberg

Показать еще

Дуже проста технологія «Вкидання» - до виборчої скриньки вкидається пачка бюлетенів з відмітками про голосування за потрібного кандидата. Технологія «Перекладання бюлетенів» застосовується вже під час підрахунку голосів: бюлетені перекладаються з однієї пачки в іншу, чим забезпечується перевага потрібного кандидата. З цією ж метою використовується навмисне псування бюлетенів конкурентів.

«На виборчій дільниці в Майорську я вирішила пройти процес до кінця і була присутня при підрахунку голосів. Так от, мені особисто довелося відбирати ручку у однієї з членів комісії, тому що вона намагалася зіпсувати бюлетені - домалювати галочки. Але коли виборчих дільниць багато, ти ж не можеш бути присутнім на кожному і стежити за всіма. Тому робота спостерігачів дуже важлива. І коли фіксуються порушення, і коли відбувається підрахунок голосів», - констатує Веселова.

Проблема в тому, що робота спостерігача надскладна і вимагає концентрації уваги протягом всього дня. Ваш супротивник тільки й чекає на те, щоб ви втомилися, відвернулися, пішли десь кави попити, бо секунди йому буде досить, щоб розлити чорнила чи зеленку на бюлетені, хтось може кинути запальну суміш, а комусь треба просто мить, щоб з-під сорочки витягти пачку правильних бюлетенів.

Взагалі, всі види махінацій складно звести в пару абзаців. Їх набагато більше. Це і «ліквідація урни», і «контрольовані провокації», і один з останніх винаходів - «сітка»: масовий підкуп виборців під виглядом анкетування, соцопитувань.

Загальне у всіх цих схем одне. У присутності спостерігачів вони неможливі або, як мінімум, ускладнені. Біль в тому, що всі спостерігачі в Україні фактично волонтери. Виборчим кодексом виплати їм не передбачені. І тому тут питання лише патетичне питання до людей - чи відчувають люди достатню відповідальність за своє життя в цій державі, щоб убити свої вихідні та піти спостерігачем за власною волею, безоплатно, виключно від розуміння важливості цього процесу. У кандидатів в депутати говорять про те, що “треба битися за свої голоси”. Пильно дивитися, щоб “голос” не “вкрали”, не поклали у іншу купку бюлетенів, зарахували.

Леся Козлова з Кривого Рогу нагадала, що сьогодні спостерігачем бути дуже просто: “У пору інтернету і соціальних мереж не складає великих труднощів звернутися в громадську організацію, яка має право спостерігати за виборами, або до кандидата від політичної партії. Важливо тільки, щоб людина була фізично і морально готова до роботи спостерігача. До психологічного тиску та знаходження в приміщенні виборчої комісії протягом доби! Бувають випадки, коли спостерігачів попросту не пускають на дільниці».

Цей матеріал підготовлений в рамках спільного проекту ПП «Сила Людей» та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу «Комунікації лібералізму». Окремі думки й погляди, висловлені авторами у матеріалі, не обов'язково відображають погляди Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. Але ми працюємо разом, бо прагнемо жити в світі, де всі громадяни рівні перед законом, де головні цінності – життя, свобода і демократія, і де власність захищена і недоторканна. І одна з головних цінностей – це право громадянина на вільний вибір, на чесне голосування.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, на страницу Хвилі в Instagram