Шановний читачу, спробуй абстрагуватися від нинішнього політичного моменту який переживає наша країна, та подивитися в її майбутнє, де проводиться державна політика, що націлена на розвиток як українського суспільства, так і всього людства.

Так чи інакше, в економічній політиці спершу стануть питання, як досягти і втримати профіцит платіжного балансу та забезпечити необхідний об’єм інвестицій в основні виробничі фонди і відповідний попит на промислові товари.

І тут, як кажуть «все средства хороши». Як платіжні засоби юридичних осіб, так і фізичних осіб. Як молодих, так і людей похилого віку.

Світ старішає, 9% світового населення пенсіонери. До 2070 року, по даним ООН, цей показник досягне 20%.[1]

Найстарішими країнами Європи є: Італія – 23% людей віком більше 65 років від загальної кількості населення, Португалія – 21,5%, Германія – 21,5%, Фінляндія – 21,2%, Болгарія – 20,8%. [2]

Яке воно життя середньостатистичного бюргера на пенсії?

По кількості пенсіонерів в Європі першість тримає Німеччина – 21 млн. громадян на 2019 рік. Тривалість життя в Німеччині постійно зростає і вже досягла 81 року. Пенсійний вік починається з 65 років і 7 місяців та до 2029 року підвищиться до 67 років. [3] Таким чином, більше 15 років німці проводять на пенсії. Середня пенсія в зв’язку із пенсійним віком в 2018 році становила 835 євро. Крім того, в разі втрати чоловіка чи дружини інша сторона отримує також додаткову пенсію середній розмір якої становить 564 євро. [4] Розмір пенсії регулярно переглядають та збільшують.

Питома вага пенсіонерів, що отримують пенсію яка більше 1500 євро становить 38%, від 1000 до 1500 євро – 24%, від 500 до 1000 євро – 24,1%. По статистиці 52% жінок та 25% чоловіків отримують пенсію менше 750 євро. Майже половина пенсіонерів перебувають у шлюбі. 17% пенсіонерів не мають можливості забезпечити себе без додаткових соціальних виплат, наприклад без субсидії на оренду житла. [5]

Кількість пенсіонерів, що орендують житло становить 53%. На сході Німеччини таких більше ніж на заході, та становить 65%. Серед пенсіонерів, що орендують житло лише 24% мають дохід який перевищує 1500 євро. [6]

Вартість оренди квартири - від 450 євро, вартість комунальних платежів - від 150 євро, до регулярних платежів відносяться виплати на медичне страхування та страхування на випадок необхідності догляду. [7]

Таким чином, одинокий пенсіонер після виплати всіх регулярних платежів в залишку зовсім небагато коштів, що необхідні для харчування та інших побутових потреб.

В зв’язку із цим (в тому числі) збільшується кількість пенсіонерів, що працюють. Із 2000 року кількість працюючих пенсіонерів збільшилася в 3 рази і досягла майже 1,5 млн. [8]

Варто відмітити, що згідно соціологічними опитуваннями 62% жителів мріють переїхати за місто, подалі від мегаполісів. [9]

Популярные статьи сейчас

В Украине начало дешеветь топливо: новые цены на бензин, дизель и автогаз

Украинцам объяснили, можно ли проживать в Германии без загранпаспорта

Авто "по доверенности": в Украине планируют радикально изменить правила торговли б/у автомобилями

Мобилизация транспортных средств: у кого и какие авто начнут изымать уже в мае

Показать еще

В зв’язку із великою кількістю емігрантів одним із факторів під час вибору місця проживання є відсутність сусідів мігрантів.

Окрема категорія пенсіонерів, це пенсіонери які проживають або будуть змушені, з тих чи інших причин проживати в будинках для престарілих. Як правило, це спричинено недостатнім розміром доходів чи для власного проживання чи власного проживання і оплати послуг сиділки. В найближчі 20 років Німеччині буде необхідно більше 330 тисяч місць в будинках пристарілих. Крім того, більше 2,6 млн. громадян отримують догляд вдома через недостатність кількості місць в будинках пристарілих або недостатність доходів для оплати послуг із догляду. [10] Середня вартість проживання в будинку для престарілих становить 1700 євро в місяць. Також варто відмітити, що витрати на ремонт цих закладів і обслуговування пенсіонери або їх рідні покривають за власний кошт. [11]

Фонд пенсійного страхування Німеччини виплачує пенсію по всьому світу. Із року в рік кількість пенсіонерів, що отримують пенсію за кордоном збільшується та вже достягла більше 240 тис. громадян. [12]

Найбільша кількість німецьких пенсіонерів проживає в Швейцарії (26 тис. громадян), Австрії та США (по 24 тис. громадян). [13]

Звичайно, Україна це не Австрія та Швейцарія по схожості культури та мови, поки що не Іспанія чи Італія по клімату та якості туристичної інфраструктури, не США чи скандинавські країни по легкості ведення бізнесу, але все змінюється і багато, що залежить від нас з вами.

Нашій країні потрібні зовнішні гроші (в термінології тексту "Последним романтикам иностранных инвестиций"). Тому для України було б вигідно запустити програму по залученню на проживання пенсіонерів із країн Західної Європи, зокрема із Німеччини.

Як зазначалося вище, найбільша країна по кількості пенсіонерів в Європі - це Німеччина. (21 млн. громадян). В основному, це етнічні німці.

Чим приваблива Україна?

Територіальна близькість та помірний клімат: час перельоту від Львова до міст Німеччини в межах 1,5 години, автомобілем чи поїздом - це відстань буде в межах 0,8 тис. – 1,3 тис км.

Дешеві продукти, дешева сфера послуг та інфраструктура, що спеціально збудована під німецького споживача та сегментована в залежності від рівня доходу.

Готовність населення до цього проекту: поблажливість та повага до інших - це національна риса українців [14], безробіття в країні, сотні тисяч українських заробітчан в Німеччині, частина з яких знає німецькі традиції та мову і розгалужена мережа навчальних закладів вивчення німецької мови в Україні дозволять створити комфортне мовне середовище.

Вартість похорон значно нижча (вартість похорон в Німеччині варіюється від 2000 євро до 9000 євро і мова йде лише про оренду ділянки) [15]

Тай загалом, враховуючи, що в Німеччині одинока людина із доходом менше 1035 євро вважається бідною, то в Україні на ці кошти знімаючи житло, як і більшість німців, можна мати гідну та довгу старість. Крім того, можливості для самореалізації (в тому числі працюючи на себе чи на власника) можуть вищими ніж на батьківщині.

Таким чином, на першому етапі є можливість забезпечити німецьких пенсіонерів середовищем зручного, недорогого (дешевого) і екологічного проживання недалеко від батьківщини, із зрозумілим мовним середовищем та можливістю подорожувати не менше 1 разу на рік. До переваг, також слід віднести мінімальну кількість іммігрантів із неєвропейських країн, особливо це стосується Західної України.

Які ж плюси від залучення великої кількості пенсіонерів із Німеччини?

Це позитивно вплине на платіжний баланс країни, так як будуть витрачатися валютні кошти для отримання місцевих товарів та послуг.

Так як буде активно розбудовуватися інфраструктура, в першу чергу на Західній Україні (зокрема: Волинська, Львівська та Закарпатські області), дамо поштовх будівельній та деревообробній галузі. Також буде створена велика кількість робочих місць в туристичній, медичній галузі та загалом в сфері послуг.

Інтенсифікується розширення культурних зв’язків та бізнесової співпраці між країнами, в тому числі, потенційно, відбуватиметься передача професійного досвіду.

До плюсів, також можна додати полегшення виходу на ринок Німеччини українських товарів, тому що вони вже будуть апробовані німцями, що проживають на території України.

Ціль на найближчі 10-13 років - 1 мільйон німецьких пенсіонерів, що постійно проживають на території України.

Унаочнення арифметики проекту: середня пенсія німецького пенсіонера – 900 євро, з яких, для прикладу, щомісяця відкладатимуться 100 євро на відпочинок чи інші витрати за кордоном. В Україні будуть витрачені 800 євро. Таким чином, за рік сумарні витрати можуть досягти 9,6 млрд.євро. (10,6 млрд.дол.США).

Для порівняння:

дефіцит поточного рахунку України по результатам 2019 року становив 1,1 млрд.дол. США. (статистика НБУ)

імпорт товарів перевищив експорт на 14 млрд.дол.США.

заробітчани переказали в країну 12 млрд.дол.США.

Варто відмітити, що кількість працездатного населення в Україні зменшується, тоді як кількість пенсіонерів в Німеччині зростає.

Разом із старінням населення Німеччині збільшується кількість громадян у тюрмах вік яких перевищує 60 років. За 20 років їх питома вага збільшилась із 2% до 4%. Загальна кількість осіб які перебувають на утриманні в тюрмах Німеччини становить близько 45 тисяч осіб. [16, 17] Зважаючи на їх невелику кількість, розглядати проект утримання німецьких в’язнів (як пенсійного віку, так і таких що його не досягли) в спеціальних тюрмах в Україні, як пріоритетний є недоцільним. Але його можна розглядати як такий, що має потенціал (в’язні є у всіх країнах Західної Європи), і тому варто просувати розвиток цього напрямку на державному рівні в рамках приватної ініціативи.

Висновки

Мономодельність в розвитку обмежує сам розвиток. Україна мабуть не стане спеціалізованою країною-заводом чи то країною-курортом чи навіть країною, основним сектором економіки якої буде сільське господарство. Хоча останнім може бути, але чи достатньо цього буде для виживання країни в її межах, питання риторичне.

Таким чином, поки ресурсно ми можемо лише слідувати трендам необхідно їх використовувати. Економіки країн Західної Європи входять/увійшли в рецесію. В зв’язку із старінням корінного економічно активного населення, що було виховане на протестантських принципах навантаження на бюджети країн щодо утримання пенсіонерів зростає, тоді як доходи будуть зменшуватися.

Так чи інакше, постане питання щодо скорочення видатків і в цьому Україна може допомогти Старому світу. Ця задача має не тільки економічні фактори, згідно розрахунків експертів особи із більш високою пенсією мають більше шансів прожити більше 20 років, тоді як з низькими доходами – лише 16 років. [18]

Давайте потурбуємося про право на довголіття пенсіонерів Західної Європи, адже від цього буде лише користь для громадян нашої країни.

Разом із цим, необхідно мати на увазі той факт, що кожен другий житель Німеччини готовий емігрувати із країни. [19] До того ж, в разі введення безумовного доходу в країнах Західної Європи, велика кількість німецькомовного населення, розбудована інфраструктура згідно їх вподобань та багато інших бонусів, що виникнуть в процесі реалізації цієї програми збільшить можливості країни щодо залучення на проживання населення цих країн та відповідно їх професійних вмінь.

Завершу статтю фразою на манер фрази Т.Г. Шевченка: організовуйтесь, залучайте, трудітесь, множтесь і вчіться, вчіться, вчіться.

Список літератури:

1. Названы лучшие и худшие пенсионные системы мира https://lenta.ru/news/2019/10/21/pension/. ;

2. Вся старость мира https://www.kommersant.ru/doc/3689648;

3. Работать до смерти? В Германии хотят повысить пенсионный возраст https://www.gazeta.ru/business/2019/10/23/12773192.shtml ;

4. Размер пенсии в Германии в 2020, 2019 году: средняя и минимальная/социальная пенсия, расчет пенсий, пенсии по профессиям https://ru-geld.de/pension/pension-amount.html ;

5. Как много пенсионеров в Германии действительно бедствуют? https://germania.one/kak-mnogo-pensionerov-v-germanii-dejstvitelno-bedstvujut/ ;

6. Жизнь немецких пенсионеров https://germania.one/kak-zhivut-pensionery-v-germanii-chast-pervaja-dengi-i-zhile/ ;

7. Базовая пенсия: когда пенсионерам в Германии не хватает денег

https://www.dw.com/ru/%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B5%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B3/a-51198161 ;

8. Число работающих пенсионеров в Германии растет https://www.mknews.de/social/2019/08/20/chislo-rabotayushhikh-pensionerov-v-germanii-rastet.html ;

9. Назад, к природе: бюргеры едут на дачу https://www.dw.com/ru/%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5-%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%8B-%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%87%D1%83/a-19262060 ;

10. Дома престарелых в Германии - инвестиции в стабильный доход

https://bigproperty.de/nedvizhimost/doma-prestarelyh ;

11. Немецкие дома престарелых: интересные факты https://www.dw.com/ru/%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8B%D1%85-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%8B/a-43989604 ;

12. Пенсия под пальмой: немецкие пенсионеры всё чаще живут за границей https://germania-online.diplo.de/ru-dz-ru/gesellschaft/neuerordner/-/2245820 ;

13. Все больше немецких пенсионеров живут за пределами Германии https://www.dw.com/ru/%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%88%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%83%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8/a-47062264;

14. Наскільки терпимим є сучасне українське суспільство. М.В. Попович www.nas.gov.ua;

15. Как хоронят людей в Германии https://aussiedlerbote.de/2019/10/kak-choronyat-ludei-w-germanii/ ;

16. Пенсионеры в немецких тюрьмах https://www.dw.com/ru/%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%8B-%D0%B2-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%85-%D1%82%D1%8E%D1%80%D1%8C%D0%BC%D0%B0%D1%85/a-50211903 ;

17. Anzahl der Gefangenen und Verwahrten in den Justizvollzugsanstalten (geschlossener und offener Vollzug) in Deutschland nach Art des Strafvollzugs am 31. März 2019 ;https://de.statista.com/statistik/daten/studie/158317/umfrage/gefangene-und-verwahrte-in-deutschland-nach-art-des-vollzugs/ ;

18. В Германии подсчитали, сколько лет отпущено пожилым http://www.ng.ru/world/2019-04-18/100_germ18042019.html ;

19. Информация о населении ФРГ - статистика по демографическим показателям https://www.tupa-germania.ru/zhizn/naselenie-germanii.html.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook