Дослідницький підрозділ Advanter Group спільно з Українським інститутом майбутнього провів дослідження стану та перспектив українського бізнесу у зв’язку з карантинними заходами і кризовими явищами в економіці.

І малий, і великий бізнес в Україні вже зазнають суттєвих втрат і оцінюють можливе зменешення доходів протягом 2020 року в середньому біля 50% доходу (в тому числі 28% підприємств очікують зменшення доходів більш ніж на 60% протягом року).

Advanter Group опитали 458 підприємств, серед яких мікро-, малі, середні та великі підприємства. Дослідження проведено 28.03 – 2.04.2020 за підтримки CEO Club, бізнес-спільноти Board, ТПП України, бізнес-школи МІМ Київ, Prizma Club, CFO Club Ukraine та десятків інших об’єднань підприємців по всіх областях України.

38% підприємств не мають можливість протриматися більш ніж 2 місяці в умовах карантину.

Природньо, цей показник суттєво розрізняється по сферах діяльності. Зокрема, підприємства роздрібної торгівлі нехарчовими продуктами, готельно-туристичного сектору, сфери освіти, ресторани потерпають найбільше і більш ніж 50% підприємств цих сфер мають «запас міцності» до 2 місяців.

Оцінюючи сценарії розвитку подій переважна більшість підприємців вказують, що продовження карантину і посилення карантинних заходів є згубним для бізнесу.

У випадку, якщо карантинні заходи залишаться без змін, 69% підприємств оцінюють втрати у більш ніж 20% протягом 2020 року в порівнянні з 2019 роком. А якщо карантин буде продовжено до кінця травня, то втрати більше 20% зазнають вже 84% підприємств, а 44% - зазнають втрати більше 60% або розглядають варіант закриття бізнесу.

Переважна кількість підприємців вважають, що оптимальним з точки зору відновлення ділової активності і збереження економіки України від руйнації є застосування смарт-карантинних заходів, тобто таргетування карантину на групи ризику, територіальний підхід до обмежень.

16% підприємств вже встигли адаптуватися до існуючих карантинних заходів і 23% адаптують бізнес. Решта підприємств або не бачать можливостей для нових напрямів діяльності і перепрофілювання бізнесу, або потребують додаткових інвестицій.

Популярные статьи сейчас

Россия нанесла колоссальные разрушения Бурштынской и Ладыжинской ТЭС, - ДТЭК

В Польше оперативно уволили командующего Еврокорпуса, который обучал военных ВСУ

В Украине изменились правила наследования: детали нововведений

В окружении Путина не верят в причастность Украины к теракту в Подмосковье, - Bloomberg

Показать еще

Наразі багато аналітичних центрів, включно із Advanter Group, ЦЕС, УІМ працюють над виробленням і обґрунтуванням заходів, що необхідні для стимулювання ділової активності і збереження та створення робочих місць. Збираються галузеві напрацювання. При цьому самі підприємці вбачають, що найбільш ефективними можуть виявитися такі стимули з боку держави, як зменшення податкового навантаження (переважно для МСБ), часткова компенсація заробітної плати співробітникам у разі їхнього не звільнення, пільгові кредити (державні гарантії, знижені відсотки).

Серед 458 досліджених підприємств 4% відносяться до великого бізнесу, 21% до середнього і 75% до малого і мікро-бізнесу. 37% підприємств локалізовані в Києві, 63% представляють різні регіони України.

Дані будуть скориговані під час наступних хвиль досліджень. Бізнес-спільноти і аналітичні центри запрошуються до співпраці над подальшими дослідженнями (info@advanter.ua).

Подписывайтесь на страницу Михаила Крикунова в Facebook, канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook