нефтепродукты

«Хвиля»  получила копию депутатского запроса на имя Генерального прокурора Виктора Пшонки от группы народных депутатов из фракции УДАРа относительно контрабанды нефтепродуктами в Украине.

Вчера, во время заседания Верховной рады с депутатским запросом к Генеральному прокурору Украины Виктору Пшонке обратились народные депутаты Артур Палатный, Андрей Путилов и еще несколько человек из фракции УДАРа.

Народные депутаты указывают, что в контрабанде якобы замешаны  бизнес-структуры Сергея Курченко при содействии Минсдоха

Отрывок из стенограммы заседания ВРУ, а ниже текст самого запроса.

Депутаты запрос

 

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

 

«04» липня 2013 р.

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

Популярные статьи сейчас

От разведывательных БПЛА до гранатометов: детали нового пакета помощи Украине от Германии

Макрон является союзником США, но американских войск в Украине не будет - Госдеп

Проблема трех тел: как Украине не заблудиться в трех соснах

Синоптики рассказали о погоде в апреле: выпадет ли снег в Украине

Показать еще

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо дій, що наносять шкоди

суверенітету та економічній безпеці України

Шановний Вікторе Павловичу!

До нас, як до народних депутатів України, останнім часом надходить інформація від журналістів провідних українських ЗМІ щодо контрабанди паливно-мастильних матеріалів та зловживання на ринку скрапленого газу.

Зокрема, за інформацією, викладеною у ЗМІ, у січні-квітні 2013 року у порівнянні із аналогічним періодом 2012 року було зібрано акцизів від імпорту палива майже на 42% менше, що свідчить про зменшення офіційного імпорту палива в Україну. У той же час, виробництво палива на території України також зменшилося, за даними ЗМІ, приблизно на 26%. Загалом акцизу було отримано на 30% менше.

При цьому, за інформацією ЗМІ, у січні-квітні 2013 року споживання бензину в Україні у порівнянні із аналогічним періодом 2012 року знизилося всього на 9,5%, а дизпалива — на 5%.

Оскільки за вказаними даними зменшення виробництва і імпорту палива більш ніж у три рази перевищує зменшення його споживання, постає питання – звідки взялося біля 1 млн. тон палива, спожитого на території України, якщо воно не було виготовлене та не імпортувалося. Необхідно зауважити, що з такого об’єму палива не було сплачено ні акцизу (біля 1,7 млрд. грн.), ні ПДВ (біля 3,5 млрд. грн.).

За даними ЗМІ, таке паливо контрабандою поставляється на територію України через компанії, пов’язані із Сергієм Курченком. З нашої точки зору, такий об’єм контрабанди може свідчити про співучасть Міністра доходів та зборів Олександра Клименка, якому підпорядковуються і митні, і податкові органи.

Попередня приблизна оцінка втрат Державного бюджету України за весь 2013 рік від недоотримання акцизу та ПДВ становитиме понад 12,5 млрд. грн.

Ще одним способом розкрадання Державного бюджету України, за даним ЗМІ, є придбання вказаною групою компаній у державних компаній «Укргазвидобування» та «Укрнафти» скрапленого газу за заниженими цінами, у результаті чого збитки бюджету можуть становити понад 1,5 млрд. грн.

Таким чином, за даними, опублікованими у ЗМІ, втрати Державного бюджету України від вказаних дій можуть становити понад 15 млрд. грн., що складає суттєву частину дефіциту Державного бюджету України. Як результат, через брак коштів Держказначейство паралізувало рахунки 142 міст і селищ.

Вважаємо, що така діяльність наносить шкоди суверенітету та економічній безпеці України, межує із державною зрадою та має ознаки злочинів «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», «Контрабанда», «Фіктивне підприємництво», «Протидія законній господарській діяльності», «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом», «Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)».

Приймаючи до уваги вищезазначене, оскільки даний запит стосується дій, що, швидше за все, вчинені службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про державну службу», та особами, посади яких віднесено до 1 — 3 категорій посад, керуючись частиною 1 Розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України, просимо порушити кримінальне провадження та притягнути винних до відповідальності і здійснити усі можливі дії по відшкодуванню втрат Державного бюджету України.

Просимо повідомити нам номер досудового розслідування у Єдиному реєстрі досудових розслідувань, а також інформувати про хід розслідування.

Посилання на статті:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=zjDklr_sYYs;
  2. http://www.youtube.com/watch?v=wj1OXmazFwc;
  3. http://forbes.ua/business/1341072-rassledovanie-gazovyj-korol-vseya-ukrainy;
  4. http://forbes.ua/magazine/forbes/1342995-kto-takoj-sergej-kurchenko#print;
  5. http://tvi.ua/new/2013/02/12/kym_naspravdi_ye_novyy_vlasnyk_futbolnoho_klubu_metalist_kharkiv;
  6. http://zn.ua/ECONOMICS/klimenko-za-5-mesyacev-2013-goda-poteryal-3-5-mlrd-grn-nalogov-s-nefteproduktov-125034_.html;
  7. http://zn.ua/ECONOMICS/rade-predlozhili-rassledovat-vozmozhnuyu-prichastnost-gaz-ukraina-2009-k-kontrabande-nefteproduktov-122189_.html;
  8. http://zn.ua/ECONOMICS/nalogovoy-na-zametku-gaz-ukraina-2020-razdaet-milliardy-firmam-s-ustavnym-kapitalom-v-tysyachu-griven-118064_.html;
  9. http://zn.ua/ECONOMICS/gosbyudzhet-mozhet-ne-doschitatsya-3-mlrd-grn-akciza-s-nefteproduktov-124589_.html;
  10. http://zn.ua/ECONOMICS/tamozhnya-ne-zametila-700-tys-tonn-kontrabandnogo-benzina-v-2012-godu-117580_.html;
  11. http://expres.ua/video/2013/07/03/89738-derzhkaznacheystvo-paralizuvalo-rahunky-142-mist-selyshch-lvova-donecka.

З повагою, народні депутати України