Галузь має величезні резерви в економії енергоресурсів, може стати прибутковою, однак лише за умови застосування сучасних методів управління — переконаний Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

Про це він сказав під час Першої практичної конференції «Модернізація житлово-комунального господарства України на основі механізмів державно-приватного партнерства», яка відбулася сьогодні у місті Суми.

За його словами, галузі необхідні серйозні фінансові вливання для технічного переозброєння. Зокрема, на реалізацію проектів з модернізації систем у сфері ЖКГ потрібно понад 700 млрд. грн.

«Ніякі бюджетні програми, хоча ми і будемо за них боротися, не зможуть забезпечити навіть одного відсотка інвестиційної потреби комунальних підприємств. Не розв’яжуть цю проблему і звичні підвищення вартості комунальних послуг. Не можна сьогоднішні проблеми вирішувати старими, учорашніми методами. Нагальним є запровадження ринкових відносин в системах життєзабезпечення», — наголосив очільник Мінрегіону.

На переконання Анатолія Близнюка, суть реформи ЖКГ не тільки у проведенні технічних заходів, а й у залученні всіх можливих форм фінансування в галузь.

«Наше головне завдання — створення сприятливих умов для бізнесу в ідеології Закону України «Про державно-приватне партнерство». Ми розуміємо, що майбутнє ЖКГ — це нормальний рентабельний бізнес у сфері життєзабезпечення», — сказав А.Близнюк.

За його словами, на відміну від західних країн, де приватно-державне партнерство використовується для залучення приватних інвестицій у великі інфраструктурні проекти, для України ця модель вирішує не тільки економічне, але і соціальне завдання. Тому, простий перенос успішного світового досвіду неможливий без урахування української специфіки.

На думку керівник Мінрегіону від впровадження державно-приватного партнерства є три головних переваги. Це інноваційність, яка через впровадження нових фінансових та організаційних механізмів прискорить хід економічних реформ та швидше забезпечить конкретні результати. Проектний підхід, який дозволить підходити до вирішення проблем більш системно та навчить передусім планувати не ресурси, а конкретні результати. А також виховання партнерських відносин, що сприятиме появі відчуття причетності до розвитку території у громадян країни.