Організація безпеки та співробітництва в Європі сьогодні безсила вплинути на безпекову ситуацію не тільки в Україні, а й на континенті.

Про це у Львові заявив політик, представник у Тристоронній контактній групі у Мінську (2015-16) Роман Безсмертний, коментуючи скандал із проросійськими заявами першого заступника місії ОБСЄ Олександра Хуга.

«ОБСЄ – це європейська структура по безпеці та співпраці у Європі, яка працює за консенсусним принципом, де починаючи від апарату і закінчуючи складом делегацій, дуже серйозний вплив має Росія», — сказав він.

При цьому Безсмертний зазначив, що дуже багато представників ОБСЄ є учасниками наглядових рад спільних європейсько-російських підприємств, російських акціонерних товариств чи європейських з російським капіталом. За його словами, у більшості випадків – це «сивочолі люди, які пройшли дуже серйозну школу».

Загалом політик переконаний, що ОБСЄ сьогодні безсила вплинути на ситуацію та забезпечити безпеку на європейському континенті. Більше того, вона на сьогоднішній день у багатьох випадках «стала гальмом», бо цей «консенсусний принцип її вбиває».

«Тому краще претензії скерувати не Хугу, а у бік ОБСЄ з вимогою реформувати її структуру. Адже Організація не виконує свою базову функцію. Коли в офіційних документах агресор і жертва агресії стають «сторонами конфлікту», треба щось змінювати», — вважає Безсмертний.

Ранее Хуг прокомментировал свое скандальное заявление о вмешательстве РФ на Донбассе.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, страницу «Хвилі» в Facebook.