Всеукраїнська спілка безквартирних офіцерів констатує: останнім часом у Києві почастішали спроби рейдерських захоплень столичної землі. Серед інших, рейдери, прикриваючись нібито невдоволеністю громади Святошинського району, намагаються захопити земельну і ділянку на вулиці Львівській, 15.

Зазначена земельна ділянка після завершення Великої Вітчизняної війни була надана Міністерству оборони України. Колись тут розташовувалось одне з відділень військового шпиталю. Сьогодні на цій ділянці вітчизняне оборонне відомство намагається за рахунок залучення інвесторів побудувати житло для військовослужбовців Збройних Сил України й ветеранів військової служби, тим самим хоч якось розв’язати гостру житлову проблему Київського гарнізону.

Спроби рейдерського захоплення ділянки на Львівській 15 та позбавлення військовослужбовців однієї з небагатьох надій на отримання житла, викликають значне занепокоєння у громадських організацій Києва.

З метою пошуку шляхів вирішення проблеми, 16 травня Всеукраїнська спілка безквартирних офіцерів провела виїзне засідання свого виконкому безпосередньо на вулиці Львівській.

До участі у заході були запрошені представники інвестора та залучились безквартирні офіцери Київського гарнізону разом зі своїми родинами.

До початку засідання члени виконкому перевірили комплект дозвільних документів на будівництво та оглянули місце забудови. При цьому жодних порушень чинного законодавства України не було виявлено.

На початку обговорення до присутніх звернувся голова Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів В’ячеслав Осіпенко, який заявив: «Питання забезпечення житлом військовослужбовців та ветеранів впродовж багатьох років є вкрай гострим та болючим. Сьогодні керівництво нашої держави та Міністерства оборони України намагається використати всі можливі шляхи для його вирішення. Вивчивши ситуацію довкола будівництва на вулиці Львівській 15 ми не бачимо жодних підстав для конфлікту з місцевою громадою. Проте достатньо чітко відслідковуються намагання захоплення ділянки потужними фінансовими колами. Позиція нашої спілки чітка: ми не дамо цим спробам здійснитися. Водночас, підкреслюю, безквартирні офіцери готові до діалогу з місцевою громадою щодо вирішення всіх виникаючих питань в ході будівництва».

В свою чергу, голова Київської міської спілки безквартирних офіцерів Сергій Самарцев зазначив: «Ми готові надати адекватну, законну та офіцерську відповідь всім рейдерам. Ми теж кияни та хочемо нарешті жити у людських умовах. До нашої боротьби з рейдерами готові долучитися громадські організації всіх силових структур України. Знаю, що багато порядних людей у владних коридорах готові нас підтримати…».

Безквартирний ветеран Збройних Сил України, учасник бойових дій та батько трьох дітей Олександр Гуменюк зауважив: «Конституція України гарантує дотримання прав всіх громадян, у тому числі щодо забезпечення житлом. Хочу нагадати, що у військовослужбовців ситуація особлива. В той час, коли ми захищаємо Батьківщину, наші діти виростають не знаючи, що таке родинний дім, адже сьогодні офіцери очікують на житло по 20-30 років служби».

В ході засідання безквартирні офіцери поділились з членами виконкому своїми проблемами. Багато з історій звучать жахливо та більше нагадують життя мешканців трущоб ніж життя офіцера будь-якої країни світу.

На завершення заходу члени виконкому Всеукраїнської спілки безквартирних офіцерів прийняли постанову, в якій наголошується на необхідності проведення більш системних та комплексних дій згідно з чинним законодавством України щодо розв’язання ситуації довкола земельної ділянки на вулиці Львівській 15 та захисту конституційних прав військовослужбовців, ветеранів і членів їх сімей, зокрема, у питаннях забезпечення житлом.