Він звинуватив Володимира Путіна в перешкоджанні військової співпраці Росії та Білорусії, тиску на Мінськ і зриві інтеграційних процесів в Союзній державі, передає ТСН.

Свій жорсткий випад Лукашенко зробив 2 жовтня на зустрічі з представниками російських регіональних ЗМІ. На новинні стрічки ці слова президента Білорусії не потрапили. Зате пізно ввечері матеріал про зустріч показало білоруське телебачення, видавши в ефір всі скандальні висловлювання.

Так, наприклад, білоруський президент заявив, що Путін особисто приймав рішення про відключення газу.

«Путін летів тоді в Київ, у нас відбулася розмова, — повідав президент .- Ну, він каже: «Олександр Григорович, не переживай, ми розберемося «. Через годину знову мені дзвонить і каже: «Ось тут мої мені кажуть, що це не так, і так далі. Ми ось змушені «. Я кажу: «Не роби цього, тому що це призведе до страшних втрат в білорусько-російських відносинах. Цей рубець потім не загоїш. Нічим». Вже на підвищених тонах йшла розмова. «Ні, от, я не можу»… Я кинув трубку. І вночі був перекритий природний газ».

На думку Лукашенка, Путін організував «газову змову» проти Білорусії, щоб прибрати з російського ринку білоруських конкурентів.

Після цього білоруський лідер, по суті, звинуватив Путіна в підриві військової співпраці Росії та Білорусі, що, на його думку, поставило під загрозу загальну безпеку двох країн. Як доказ президент Білорусії згадав осінь 2007 року, коли тодішній президент РФ відмовився приїхати на спільні військові навчання, які Лукашенку довелося «проводити самому».

Далі білоруський президент оголосив, що Володимир Путін перешкоджає поставкам «дешевого і якісного білоруського продовольства до Росії» і дорікає білорусів в тому, що вони «за цінами демпінгують, в результаті чого російські аграрії зазнають збитків».

Головне ж вістря критики пана Лукашенка виявилося спрямоване проти «спроб Путіна зірвати інтеграційні процеси між Росією і Білорусією». На його думку, нинішній прем’єр РФ перешкоджає розвитку Союзної держави, договір про створення якого «сам підписував». «Ви спочатку розберіться там у себе, вам це потрібно?» — порадив російському прем’єрові Олександр Лукашенко.

Нагадаємо, що Лукашенко запевнив Москву в тому, що Білорусь ніколи не прагнула конфронтації з Росією. Крім того Мінськ повідомив про завершення формальності по входженню до складу Колективних сил оперативного реагування (КСОР) в рамках Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), від участі в яких він спочатку відмовився через торгові розбіжності з Росією.

05/10/2009 09-57