У Китаївській пустині — монастирі у Китаєві, підпорядкованому Києво-Печерській лаврі, — сталася сутичка між ченцями та місцевими мешканцями.

Останні намагалися відвоювати у Свято-Троїцького чоловічого монастиря, розташованого в Голосіївському районі Києва, будинок.

Споруда за документами належить 20-річному юнакові, але півроку тому її захопили монахи. У будинку, який став причиною конфлікту, жила жінка, яка загинули при загадкових обставин. Її знайшли в оселі з обгорілим обличчям.

«У неї було обгоріле тільки обличчя, і обгоріла підлога, але сам будинок не був обгорілий. До того ж, в будинку була знесена решітка», — розповів син загиблої жінки Олександр Калашников.

Правоохоронці констатували нещасний випадок. А за день на поминальному обіді хлопець утратив і житло. Прямо під час поминок монахи викинули з будинку разом з речами.

Близько сотні мешканців району вступилися за хлопця, вибили двері і завели законного, на їхню думку власника, всередину. Священнослужителі намагалися не пустити розлючених мешканців. Сталася потасовка.

Представник монастиря повідомив, що у 2002 році монастирю наказом Кабмін був переданий весь монастирський цілісний комплекс, у тому числі житлові будинки. Ченці запевнили, що мають всю відповідну документацію.

Чотири століття тому в цій мальовничій місцині був монастир, за радянських часів – інститути бджолярства і біозахисту рослин із будинками для працівників. Кабмін сім років тому поновив історичну справедливість, і Мінагрополітики передало землі на баланс українській православній церкві Московського патріархату, із будинками які визначили як нежитлові.

Вже за кілька місяців районна рада поновила справедливість в інший бік і повернула будинки в комунальну власність.

Намісник монастиря впевнений, що рішення районної ради не може скасувати постанови Кабміну. За словами церковнослужителів, про жило для мешканців будинків повинна поклопотатися держава. Про існування ж конкретного хлопця в осадженому будинку вони взагалі не знали, навіть, коли прописували туди ченців.

Тепер пропонують усім прописаним – Сашкові і ченцям — жити разом. І звертатимуться до Генпрокуратури, щоби покарали і самоуправців, і правоохоронців, що тих захищали. Розібратися у справі може тільки суд.

Джерело: Рупор Житомира

10.08.2009

Популярные статьи сейчас

Проблема трех тел: как Украине не заблудиться в трех соснах

В Украине изменились правила наследования: детали нововведений

НБУ может отказаться от доллара как основной курсовой валюты

Поляки начали массово скупать жилье в Испании на случай войны – СМИ

Показать еще

«Хвиля» впевнена в тому, що краще за все в цій справі міг би розібратися суд Лінча над «ченцями». Бо «ченці», що бажають володіти власністю — то є звичайні аферисти. А у випадку захоплення чужої властності стають просто злочинцями.