Й. Вінський: Я не бачу, щоб пані Тимошенко боролася із корупцією. Бо я запропонував цілу серію заходів, які реально економічно витісняли б корупцію, але вони не підтримуються прем’єр-міністром. Мені видається, що пані Тимошенко надумала будувати свою виборчу кампанію на звинуваченнях у корупції членів свого Кабінету. Мені здається, що нижче цієї планки не може піти жоден прем’єр-міністр. По-друге, корупція – це абсолютно конкретне діяння, яке має бути доведене, для цього є відповідні органи. Наскільки мені відомо, ніяких доказів стосовно Юрія Єханурова до цього часу немає. І думаю, що звинувачення на мою адресу виявляться абсолютно голослівними, бо немає навіть предмету для таких звинувачень. І мені жаль, що прем’єр-міністр, вв’язавшись у політичні баталії, програвши усю політику і втративши авторитет, намагається ось такими методами його відновити. Я думаю, що це марна справа і це їй нічого не дасть.

Бі-Бі-Сі: Раніше ви казали, що готові будете подати у відставку, якщо БЮТ піде на політичний союз із Партією регіонів.

Й. Вінський: Політичний союз із Партією регіонів цього разу не відбувся, тому що не захотіла Партія регіонів. А Юлія Тимошенко вже була готова до такого неприродного союзу. Що, безумовно, я не сприймаю. Але окрім політичних аспектів, які мені абсолютно зрозумілі, є ще економічні питання, є питання кадрової політики, про які я поки що не говорю, але прийде час, і я розкажу, як вирішувалися деякі кадрові питання. І є питання суто моральні. Я іще раз кажу, що вважаю абсолютно неприпустимим, коли прем’єр-міністр за рахунок приниження членів уряду, за рахунок відвертої брехні набирає собі авторитет на президентські вибори. Це взагалі неприйнятна ситуація.

Бі-Бі-Сі: Але ви досі працювали, і таких гострих зауважень на адресу прем’єр-міністра не було чути. Вона що, останнім часом змінилася, стала іншою?

Й. Вінський: Зміни відбулися, безумовно. Вони відбулися після вересня 2008 року, і є для мене очевидними. Про те, що у нас з нею був певний конфлікт, говорили завжди. Але я як член уряду вважав для себе принципово не можливим обговорювати публічно ті проблеми, які були у стосунках між прем’єр-міністром і міністром. І до моменту подачі заяви про відставку я утримувався від будь-яких коментарів, і вважаю, що це правильно. Сьогодні я вільний у своїх оцінках, оскільки заявив про складення повноважень міністра.

Бі-Бі-Сі: Також є повідомлення, що ви йдете із партії “Батьківщина”. Ви досить часто змінюєте партії, відносно часто. Де ви, зрештою, можете опинитися?

Й. Вінський: Я змушений піти з партії “Батьківщина”, оскільки я не поділяю ту політику, яку реалізує лідер партії – це зрозуміло. Де я далі буду? Безумовно, працюватиму у лівоцентристському русі, це однозначно. Але яким буде формат моєї політичної роботи, я ще не визначився.

Бі-Бі-Сі: Чи ви розглядаєте можливість повернення до Соціалістичної партії, де ви були одним із провідних політиків?

Й. Вінський: Я не розглядаю зараз ніяких можливостей. Ще раз кажу, що сьогодні я ще не визначився, у якому політичному форматі працюватиму. Але те, що я буду в активній політиці – це однозначно.

Бі-Бі-Сі: Ви вже четвертий міністр, який втрачає посаду в уряді Юлії Тимошенко. Чи ви взагалі вважаєте, що Кабінет міністрів дієздатний?

Й. Вінський: Скажу відверто – той уряд, що сьогодні працює, мені подобається. Подобаються професіонали, порядні люди в уряді. Але те, що робить прем’єр-міністр, є абсолютно неадекватним. Тактика перетворення уряду в уряд порожніх крісел у сьогоднішніх умовах — економічних, політичних, — на мій погляд, є глибоко помилковою. Мені видається, що кадрові питання в уряді слід вирішувати максимально швидко, бо це не нормально, коли у таких складних умовах уряд не укомплектований.

Бі-Бі-Сі: Але лунає багато застережень і критики стосовно безпосередньо вашої роботи на посаді міністра. Зокрема, кажуть про надмірну централізацію роботи міністерства транспорту. Що ви скажете на це?

Популярные статьи сейчас

Украинцы могут получать пенсию на 1000 гривен больше: как оформить

В Киеве запустят новую систему оплаты проезда - уже без валидаторов

Алкоголь, сигареты и топливо будут продавать по новым правилам

Водителей предупредили об изменениях в ПДД: что не нужно делать с 1 мая

Показать еще

Й. Вінський: Я вважаю, що має бути дуже жорстка централізація управління державними підприємствами. Інакше вона не матиме ефективності. Тому можна обговорювати мої підходи, але я абсолютно переконаний, що вони правильні.

Бі-Бі-Сі: Ви вважаєте, що залишаєте своє відомство у кращому стані чи у гіршому у порівнянні із тим, яким воно було, коли ви прийшли на посаду міністра?

Й. Вінський: Однозначно – залишаю у кращому стані. У порівнянні із іншими відомствами і галузями є об’єктивні економічні показники, які демонструють значно кращу ситуацію, ніж в інших.

Коментарі політологів

Директор центру досліджень “Пента” Володимир Фесенко:

Вважаю, що політичні причини розриву Йосипа Вінського із Юлією Тимошенко все ж таки були головними. А далі вже просто кількість розбіжностей – політичних, бізнесових накопичувалися і вийшли на певний рівень.
Була інформація про те, що Йосип Вінський ще минулого року почав створювати свій власний партійний проект. У всякому разі, шукав інвесторів для створення нової лівої чи лівоцентристської партії.

На мій погляд, після відходу Вінського із БЮТ будь-який розкол у блоку практично виключений. Я би не перебільшував вплив Йосипа Вінського на БЮТ. Якщо у Соціалістичній партії у нього була певна квота, фракція, то враховуючи масштаби блоку Тимошенко, історію, бек-граунд цієї політичної сили – вплив Вінського там я би не сказав, що мінімальний, але дуже і дуже обмежений.

Взагалі, не можна казати про якісь розколи в БЮТ, бо головний чинник популярності і впливу цього блоку – це сама Юлія Тимошенко. І хто б не відходив від БЮТ потенційно – Портнов, Кожемякін чи Вінський – це не вплине на рейтинг БЮТ, оскільки він визначається самою Юлією Тимошенко.

Оглядач газети “Комментарии”, експерт з питань транспортної галузі Олександр Арбузов:

Вважаю, що політичні причини відставки все ж таки – на другому плані. Для Йосипа Вінського вийти із ситуації, у яку він сам себе завів за півтора роки керівництва міністерством транспорту саме у такий спосіб – добровільно відставки — був єдиний і найоптимальніший.

Найголовніші проблеми для галузі будуть відчутні не сьогодні, а через деякий час. Так зване системне реформування, що проводилося, воно заводить галузь у глухий кут, зокрема, залізничний транспорт. У стагнації перебуває система управління і розвитку морських портів, а це найбільш вагомий державний актив, який можна порівняти тільки із газотранспортною системою і залізницею.