Закон, за його словами, регулюватиме правові питання появи дітей в безплідних сім`ях. У законопроекті вперше з’являється визначення допоміжної матері як людини, що фактично займається трудовою діяльністю.

«Я хочу, щоб термін вагітності зараховувався сурогатній матері в трудовий стаж», — заявив депутат.

У разі ухвалення закону подружні пари зможуть застрахувати народження своїх дітей. Також документ передбачає створення ембріонального банку. У разі раптової смерті дружини, за бажанням вдівця заморожені яйцеклітини лікарі трансплантують іншій жінці.

На реалізацію ініціативи, за попередніми підрахунками, доведеться щорічно виділяти з бюджету мінімум 100-150 мільйонів гривень.

На сьогодні гонорар за виношування і народження чужого малюка складає 10-15 тисяч доларів плюс чотири тисячі гривень за послуги репродуктивного центру. У випадку, якщо уряд виділить запропоновану суму, завдяки держпрограмі в Україні щорічно з’являтиметься на світ від 1000 до 1500 малюків.

На думку експерта Суспільного руху «Хвиля» Гаврилечка Юрія, доцільність реєстрації сурогатних матерів в якості приватних підприємців викликає суттєве занепокоєння. В умовах сучасного правового нігілізму досить важко передбачити всі можливі наслідки запровадження такої норми. В першу чергу є ризик тиску на всіх вагітних з боку податкової адміністрації із вимогою довести їх «несурогатність». Спроби врегулювати демографічні питання із використанням суто бізнес-механізмів можуть задати набагато більше шкоди, а ніж вирішити проблем. Слід зазначити, що ця проблема є для України штучно вигаданою, оскільки малюків, народжених сурогатними матерями за останні два роки було менше 100.