Кінцева вартість перевезення однієї тони зерна залізницею збільшилася вдвічі-втричі – до $80-$120, також аграрії скаржаться на нестачу порожніх зерновозів, черги на кордоні, падіння світових цін на зерно і олійні.

При цьому виробники стикаються із значними загрозами в діяльності – фермери збирають врожай, незважаючи на російські обстріли та заміновані армією рф поля (південь і схід України).

На цьому наголошують в Українському союзі промисловців і підприємців.

Не менш тривожна ситуація і в гірничо-металургійному комплексі. Через війну, проблеми із логістикою падає експорт залізної руди. Прогнозно, наприкінці серпня – початку вересня ці обсяги просядуть щонайменше на 50% до традиційного експорту в ЄС, відзначають експерти GMK-Центру.

Всі ці виклики потребують термінового реагування уряду, спільно із УЗ, автомобільними перевізниками, провайдерами річкового судноплавства тощо.

Деяким позитивним моментом є відновлення інфраструктури на Дунаї, а також звільнення острова Зміїний, що дало змогу запустити перші баржі із українським зерном до портів Дунаю через гирло Бистре. Втім, варто розуміти, що це не є заміною морським портам, і обсяги перевезень тут недостатні. Річкова гавань перевантажена, оскільки всі ці роки не була розрахована на такі обсяги продукції. Вивести експорт зернових, ГМК тощо на торішній рівень (5-6 млн. тон зерна щомісяця) можливо тільки із деблокадою портів Чорного моря.

УСПП розуміє, що це питання може бути вирішене тільки на військово-політичному рівні, відтак, наразі пропонує уряду вирішувати проблемні моменти саме наземного перевезення.

Про що йдеться? Потрібно налагодити наявні шляхи та відшукати нові логістичні коридори. По-перше, черги на залізничних переїздах через кордон необхідно вирішити, запровадивши чітку систему інформування експортерів про черговість та терміни проходження зерновозів. Укрзалізниці слід переглянути механізм аукціонів, адже на дефіцит вагонів є чимало скарг. Діловий союз також вже наголошував, що рішення Мінінфраструктури про підняття на 70% тарифів на вантажоперевезення залізницею зараз не на часі та болюче вдарить по експортерам. Від яких, у свою чергу, залежить надходження валютної виручки в країну та поповнення бюджету.

Другим напрямом є додаткові перемовини із сусідніми Румунією, Польщею, Молдовою тощо. Невтішна ситуація у напрямку переходу з Польщею, черги на який становлять 23 доби, передають ЗМІ із посиланням на онлайн-нараду УЗ. Найскладніша ситуація щодо перевезень вантажів є на стиках з Румунією. До переходу Вадус-Сірет – Дорнешти прямують 3,6 тис. вагонів.

Частково проблеми вирішуються ( щодо перевантажень на кордонах, подвійного митного огляду та ін), про що свідчить скорочення черг залізничних вантажоперевезень на майже 10% у порівнянні з червнем 2022.

Проте це явно недостатні обсяги – українським аграріям, що вже розпочали жнива, потрібно десь зберігати зерно. УСПП, наприклад, пропонує використовувати так звані силосні «рукави», що дозволять закрити потребу у зберіганні щонайменше 4 млн. тон. Комерційні потужності для зберігання зерна в Україні – близько 65 млн. тон, але 5 частина їх знаходиться на тимчасово окупованих територіях, плюс є ризик подальших ракетних обстрілів рф.

Але є ще питання прибутку фермерських господарств та агрохолдингів. Дорога логістика, важка посівна і жнива, ризики зривів контактів через об’єктивні причини воєнного стану та ін. потребують стабільного фінансування. Якщо нинішній врожай (що гірше – залишки минулорічного) не будуть реалізовані в запланованих обсягах – на наступну посівну коштів не буде. Багато фермерів можуть збанкрутувати.

Нагадаємо, минулорічний врожай через повномасштабне воєнне вторгнення рф в Україну лишається частково заблокований в портах, на складах зберігання. Його обсяги – 22 млн. тон.

Популярные статьи сейчас

Легион Свобода России назвал потери путинских войск на Белгородчине и Курщине

ВСУ отступают за третью линию обороны: Кирби указал на сложную ситуацию на Донбассе

Украинцам придется платить за каждый метр: Минюст передаст все данные налоговой

Украинцам выплатят до 8000 гривен: условия и как оформить

Показать еще

УСПП, Антикризова рада громадських організацій скликають засідання Антикризового штабу допомоги бізнесу і промисловості, повністю присвячене питанням транспортної логістики. До участі в ньому запрошують керівництво Мінінфраструктури, аграрний комітет Верховної Ради України, Адміністрацію морських портів України, УЗ, Асоціацію автомобільних перевізників, широке коле експертів.

«На виході ми маємо ухвалити узгоджене рішення, як збільшити пропускні можливості наземних коридорів, а також яким чином можливо в даних умовах підтримати вітчизняних аграріїв, гірничо-металургійну галузь», - підсумували в Українському союзі промисловців і підприємців.