Victoria Museum отримав сертифікат номінанта на премію Кращий музей Європи 2022 р. (EMYA) та презентував для європейської громадськості бренд «Я з України.

Про це "Хвилі" повідомила прес-служба Victoria Museum.

Victoria Museum – приватний музей костюма та стилю, присвячений міській моді України 1830-1920 років. Музей відкрила в 2017-му році колекціонерка Вікторія Лисенко.

У грудні 2021 року Victoria Museum потрапив у short-list премії EMYA серед понад 300-т учасників – європейських музеїв, яким не більше 4-х років. Вже у травні 2022 року Вікторія Лисенко, засновниця та куратор музею, відвідала церемонію нагородження, яка відбулася в Тарту (Естонія). Victoria Museum опинився серед 56-ти кращих музеїв Європи, які претендували на один із трьох головних призів: премію Кеннета Хадсона, Спеціальний музейний приз Ради Європи та премію Siletto.

Захід тривав з 4 до 7 травня. Після першого екскурсійного дня упродовж двох наступних днів були тематичні панельні дискусії. У кожній панелі брали участь 3-5 музеїв, подібних за тематикою чи соціальним завданням. Victoria Museum був представлений на панелі «Приватні ініціативи, що відкривають скарби для широкої аудиторії».7 травня відбулася безпосередньо церемонія нагородження, яку відкрив Президент Естонії Алар Каріс.

Victoria Museum звернув на себе увагу професійної музейної спільноти. Це визначне досягнення для України, адже в номінанти потрапляють ті музеї, чия діяльність відповідає високим європейським стандартам – як технічним, так і ментальним. Крім цього, на премію за правилами претендують ті музеї, які реалізують “суспільну якість”, коли музеї віднаходять реальні потреби суспільства та пропонують неординарний спосіб на них відгукнутися.

Бути в номінації – вже означає бути переможцем. За 30 років незалежності – ми єдині, хто представив Україну на сцені Європейського музейного Форуму. Цьому передувала ретельна перевірка музею: на відповідність сучасним стандартам; репутації – моєї особистої та навіть моїх родичів; офіційне відвідування судді та неофіційне – таємного судді.

Тож на Церемонії нагородження EMYA я не просто заявила про себе, а й показала, яким успішним і сучасним може бути український культурний проект. Сьогодні, коли Україна у вогні, я відчувала величезну відповідальність. В кейсах кожної панелі спікери згадували Україну та те, як музеї всієї Європи підтримують українців. Номінанти демонстрували, що саме роблять музеї для того, аби мешканці їхніх країн вже зараз робили висновки з нашої трагедії. Під час конференції неодноразово лунала думка, що саме музеї покликані формувати обєктивне сприйняття нової реальності. І я цю думку цілком поділяю”, - заявляє власниця музею Вікторія Лисенко.

Мета діяльності Victoria Museum – створити сучасний простір для того, щоб розвивати культурну освіченість різних ком’юніті. Для цього музей проводить лекції та екскурсії, квести та майстер-класи для дорослих, дітей, студентів, фахівців сфери дизайну та культури. Через одяг, побутові речі та аксесуари дореволюційного періоду – музей дає уявлення про високі культурні стандарти української інтелігенції, та відновлює втрачені історичні ланки після революції 1917-року.

Для довідки

EMYA – престижна європейська премія, заснована у 1977 році Кеннетом Хадсоном.