Дефіцит ДП «Гарантований покупець» на кінець року складе 20 млрд грн, а загальний борг на енергетичному ринку досягне 80 млрд грн. Одна із причини кризи – бездіяльність національного регулятора НКРЕКП.
Такого висновку дійшло дослідження «Центр Разумкова» за результатами першого року роботи нового ринку.
«Нівелюванню поняття конкурентного середовища та дефіциту коштів на ринку також сприяли: застосування неринкових цінових обмежень, відкриття доступу білоруським та російським експортерам до ринку України, збільшення квоти для продажу на РДН […] Як результат, усі вищенаведені чинники сприяють швидкому нарощуванню дефіциту ДП «Гарантований покупець», який за оцінками Центру Разумкова на початок 2021 р. очікується щонаймденше на рівні 20 млрд. грн, а загальна заборгованість на ринку становитиме більше 80 млрд. грн», - йдеться в дослідженні Центру.
В «Центрі Разумкова» зазначають, що складність ситуації особливо загострюється несистемним виконанням реформ, незадовільною діяльністю енергетичного блоку Уряду Олексія Гончарука, НКРЕКП та профільного Комітету Верховної Ради.
Кризу загострили перекоси та маніпуляції в окремих сегментах ринку, нормативно-правові умови для яких створила НКРЕКП.
«Тому врегульовувати проблемні питання ринку електричної енергії пропонується шляхом чіткого виконання положень ЗУ «Про ринок електричної енергії», ліквідації нормативно-правових умов для маніпуляцій, а також реалізації комплексної стратегії сталого розвитку енергетичної галузі», - зазначили в «Центрі Разумкова».
Нагадаємо, підходи НКРЕКП до регулювання енергоринку напередодні розкритикував Секретаріат енергетичного співтовариства.
Раніше Антимонопольний комітет України звинуватив НКРЕКП в штучному обмеженні конкуренції і створенні умов для маніпуляцій на енергетичному ринку.
На початку року в Верховній раді була створена робоча група ТСК для розслідування причин кризи на енергоринку. Вона встановила, що основна відповідальність за кризу лежить на НКРЕКП.
Також в ході роботи ТСК стало відомо про факти корупції в керівництві Національного регулятора. Так на початку жовтня НАЗК почало перевірку голови НКРЕКП Валерія Тарасюка через конфлікт інтересів, пов'язані з сімейним енергетичним бізнесом.