Національне антикорупційне бюро хоче підірвати довіру до провідних українських експертних інститутів, включаючи спеціалізований інститут Служби безпеки України, задля того аби виправдатися за 3,5 роки безпідставного розслідування формули «Роттердам+».

Про це заявив екс-голова Служби безпеки України, народний депутат Валентин Наливайченко.

«НАБУ вирішило протиставити комплексній експертизі СБУ довідку від приватного експерта, який останні роки тільки тим і займався, що обслуговував інтереси НАБУ і отримав за це з державного бюджету 520 тис. гривень», - заявив колишній голова СБУ на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, НАБУ пропонує повірити в те, що їхній приватний експерт має більше компетенції, ніж всі державні експертні установи включно зі спеціалізованим інститутом СБУ, які раніше підтвердили відсутність збитків від дії формули «Роттердам+».

Більше того, сама приватна експертиза, за інформацією нардепа, проведена в порушення закону, вже після того, як справа була офіційно закрита.

«Виявляється НАБУ, яке покликане захищати суспільні інтереси, вдається до маніпуляцій і відкритого порушення закону задля того, аби задовільнити дрібні політичні амбіції. Неприпустимо, коли правоохоронці, переслідуючи свої власні інтереси, ставлять під удар всю правоохоронну систему і довіру до неї громадян», - наголосив Наливайченко.

Нагадаємо, 2 жовтня, через місяць після закриття справи «Роттердам+», представники НАБУ заявили про начебто наявність висновку приватного експерта Ірини Педь, яка підтвердила заявлену НАБУ цифру «збитків» 39,9 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що приватний експерт Ірина Педь в 2019-2020 р отримала від НАБУ понад 520 тис. Грн за надання деяких послуг експерта. Вона стала найбільшим підрядником НАБУ для проведення експертиз.

Справу «Роттердам +» закрито 27 серпня 2020 року через відсутність в ньому складу злочину. За 3,5 року детективи НАБУ не змогли знайти жодних доказів шкоди від формули.

4 державних науково-дослідних інститути, 10 українських і міжнародних експертних установ підтвердили економічну і юридичну обгрунтованість формули «Роттердам +».

11 серпня 2020 р відсутність будь-яких збитків від формули підтвердила фінальна комплексна експертиза СБУ, після чого прокурор і постановив закрити справу.

Це рішення прокурора підтвердив Офіс Генерального прокурора, а також Вищий антикорупційний суд, який 24 вересня визнав рішення про закриття справи повністю законним і обґрунтованим.

Популярные статьи сейчас

В Украине снова начнут отключать свет в ближайшие месяцы, — глава "Укрэнерго"

Украину накроет не весенняя погода: синоптик предупредила о похолодании, снеге и дожде

Мобилизация транспортных средств: у кого и какие авто начнут изымать уже в мае

Бойлер или газовая колонка: Нафтогаз подсказал, что выгоднее купить для дома

Показать еще