Рішення ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна про зниження портових зборів на 20% у 2018 році було досягненням в портовій галузі, звинувачення НАБУ безпідставні.

Про це йдеться в заяві Європейської Бізнес Асоціації, розміщеній на її офіційному сайті.

«Два роки тому голос бізнесу було почуто і зроблено перший крок – Уряд підтримав ініціативу знизити ставки портових зборів на 20%. Відповідний наказ Міністерства інфраструктури набув чинності 30 січня 2018 року», - зазначається в заяві ЕВА.

В той же час в ЕВА звертають увагу, що цього тижня колишнього Міністра інфраструктури було запрошено до НАБУ дати додаткові показання у кримінальному провадженні щодо зниження Урядом України портових тарифів і зборів на 20% у 2018 році. І від НАБУ лунають тези,що зменшення портових тарифів і зборів призвело до завдання збитків державі.

«На переконання бізнесу, зниження ставок портових зборів – одне з важливих досягнень у портовій галузі, яке дозволило збільшити вантажопотік навіть у кризовий час. Тож спільнота сподівається, що позитивні здобутки минулого не буде повернуто назад і ми як країна продовжимо вільний і незалежний рух в напрямку реформ в Україні», - наголошується в заяві.

Нагадаємо, раніше ексміністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що НАБУ звинувачує його у завданні збитків державі через ухвалене рішення про зменшення на 20% портових зборів у 2018 році, що стимулювало зростання доходів морської галузі.

До цього Федерація роботодавців транспорту України зверталась до прем'єр-міністра України щодо можливості зниження на 20% розмірів портових зборів в Україні до рівня порівнянних зарубіжних портів для забезпечення конкурентоспроможності українського експорту в умовах кризи, викликаного епідемією коронавірусу. Коментуючи цю ініціативу, президент Української зернової асоціації Микола Горбачов заявляв, що зниження портових зборів в умовах кризи дозволить уникнути подорожчання сільгосппродукції.

https://eba.com.ua/pozytyvni-zdobutky-mynulogo-ne-mayut-buty-prychynoyu-prytyagnennya-do-vidpovidalnosti/