Команда Владимира Зеленского не устает фонтанировать идеями "реформ". Новая идея в сфере здравоохранения направлена на то, чтобы передать больницы в концессии, то есть практически сделать частными. При этом государство за свой счет проведет оснащение больниц новым оборудованием. Для того, чтобы все проходило гладко в Верховной Раде придумали создать при каждой больнице.... наблюдательные советы!!

Очень четко и подробно детали этой аферы разобрал Анатолий Якименко в новой беседе у Юрия Романенко.

Друзья! Всем привет, серферы, бездельники, девианты. Продолжаем наши беседы. Сегодня у нас в гостях наш постоянный гость, пардон за тавтологию, Анатолий Якименко. Добрый день!

Добрый день.

И мы хотели поговорить об одной очень интересной инновации. Впрочем, она уже и не совсем инновация, если брать другие секторы украинских институтов. На последнем заседании РНБО прозвучала очень интересная штука, относительно того, что должны появиться «Наглядові ради» при больницах.

Я внесу поправку. Це було не на РНБО, але це взаємопов’язані повідомлення. Тобто я їх хочу зв’язати: указ президента, рішення РНБО, і плюс ініціатива міністра охорони здоров’я Ляшко про створення спостережних, а в дужках (наглядових рад). Це проект на обговорення зараз і т.д. Буде нормативна база, яка підтягнеться за планами МОЗ десь до кінця грудня.

А взагалі якщо дозволиш, я оголошу порядок денний короткої зустрічі. Це оперативний огляд важливих подій, які відбулися протягом місяця в охороні здоров’я, які мають і суспільне значення, і значення в тому числі, для економіки.

Тобто, перших два пункти – це указ президента про стан справ в охороні здоров’я (рішення РНБО), потім спостережні ради, і третє, звичайно, дуже активна підготовка до локдауну, і вакцинація. На все десь по 10 хвилин разом, за 30 хвилин ми впораємось.

Давай, про спостережні ради.

Ні, з рішення РНБО. 18 серпня президент країни видав указ, який вводить в дію рішення РНБО від 30 липня. Це надзвичайно непересічна подія. Тому що, коли РНБО звертає увагу на стан справ в охороні здоров’я, то напевно там відбувається щось серйозне.

Я хочу зачитати коротко, як називається це рішення РНБО: "Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою". Безперечно, це проходить повз більшості людей, тому що є більш важливі події в рамках яких ми живемо, і мало хто звертає увагу на такі подібні укази (рішення). Але, насправді, він заслуговує увагу.

Власне кажучи, я хотів би хвилин десять зупинитися на цьому рішенні РНБО. Перше, що всіх насторожувало в медичній громадськості, що такі речі не приймаються без консультації і участі медиків, медичної спільноти. Ми розуміємо, шо ні президент країни некомпетентний (в нього часу немає цим займатись), ні тим більше секретар ( в тому числі, секретар РНБО Данилов), і заступники, і т.п. Це рішення кимось ініційоване, і спровоковане, і т.д.

Популярные статьи сейчас

Помощь пенсионерам: кто получит от 450 до 3100 гривен летом

Германия ужесточила правила помощи беженцам: украинцы вынуждены искать работу или уезжать

Украинцев в Польше предупредили о смертельной опасности

Выплаты не придут: ПФУ ответил, что делать пенсионерам, которые не прошли идентификацию

Показать еще

Хто має інтереси у цій сфері.

Так, у когось є інтереси. Ситуація зараз у нас в охороні здоров’я є надзвичайно простою, і приховати людину, яка ініціювала це, практично неможливо. Це не склад Верховної Ради 2014-2019 року, який у нас був, коли у нас була дисперсія, скажем так, людей зацікавлених в питаннях медичних.

Тут одна людина – це Михайло Радуцький, більше нікому ініціювати такі речі. За моєю інсайдерською інформацією, введена людина в роботу Данилова, вона займає посаду чи заступника, чи якогось помічника (керівника) напрямку, яка власне кажучи, ініціювала цю річ.

Безперечно, готували документи і мотиваційну, і результативну частину рішення люди, які боролися із злочинними владами, з Супрун і т.д. Це, щоб ми всі зрозуміли, теж інсайдерська інформація, яка одразу сплила, коли це рішення відбулося. Єдине, що я можу натякнути: з двох незалежних група (незалежних депутатів), і з «Батьківщини». Мені скинули, тобто, я розумію, про що я кажу і т.д., і т.п.

На що варто звернути увагу і в чому суть цього рішення? Це підготовка до концесії лікарень. Передача лікарень в концесію. І, в тексті рішення РНБО і мотиваційної-результативної частини, яку виділяють головну проблему? В тому, шо у нас не створений єдиний медичний простір. Що важливо розуміти, які претензії до єдиного медичного простору? У нас є ще багато (ну, не багато) ключових базових закладів – це наші державні установи, або колишні науково-дослідні інститути. Це інститут Стражевського, інститут Ромоданова – це нейрохірургія, інститут Амосова.

Тодурова

Так, Тодуров теж, до речі, не трансформувався в КНП (комунальне некомерційне підприємство). Чому? Тому що тарифи, які їм запропонувало НСЖУ, робили їх банкротами. Вони собі відстояли, залишились на бюджеті, безперечно, вони змушені вдаватися до таких фінансових порушень. Тому що,інакше вони не можуть існувати. Тому що їх потреби забезпечується на рівні 29%. Вони, навіть, точно можуть сказати, від тих проектів бюджетів, які вони подають, їм дають 27, 29, 31 (третину їм дають, навіть, менше третини). І вони змушені вдаватись до фінансових порушень, це все відображається зрозуміло на пацієнтах, і т.д.

Що хочуть зробити рішенням РНБО? Вони хочуть їх трансформувати в некомерційні некомунальні підприємства. Для чого це робиться? Це єдиний спосіб віддати їх в концесію. Ключові апетити і фокус уваги людей, які хочуть…

А я зараз скажу, хто цим займається. Цим займається інститут (достовірна інформація, яка теж мені там по інсайдерських каналах надходить). Ключова задача – це віддати саме головні заклади охорони здоров’я в концесію, тому що вони найбільш фінансово привабливі. Займається цим – це у нас називається Офіс реформ, виконавча рада реформ, яку очолює Михайло Саакашвілі. Тобто, конкретно готуються всі ці рішення. Не випадково Михайло Саакашвілі зараз притих, його не чути, він уже не займається митницею. Пріоритетом, так як я бачу, є передача лікарень в концесію, при чому це робиться…

Кому? Ключевой вопрос.

Зараз я скажу, коли ми перейдемо до спостережних рад, це все взаємопов’язані речі. Інвесторам. Тобто, люди, які мають гроші. Скажемо, ми пройшли б кілька етапів, у нас було захоплення, скажемо, банками. У нас були люди, які купували банки, потім банкротували, віддавали. У нас був ресторанний бізнес, колись дуже популярний. У нас забудовники, багато, багато речей, і ми дійшли до лікарень, і до медичного сегменту, і ковід став тригером. Він став таким каталізатором, показав деяким людям, трошки їх дезорієнтував, і відкрив перспективи медичного ринку. Причому ці люди не мають медичної освіти, це люди без медичної освіти. Це як правило забудовники і т.д.

Есть избыточный капитал

Перед цим був аптечний бізнес. А так, як у людей є гроші, вони муляють, вони їх хочуть кудись там вкласти. Вони вважають, що це перспективно. Це окрема тема для розмови, ми поговоримо про приватний сегмент наступного разу.

Що я хотів би ще виділити в результативній частині (чи це мотиваційна частина) рішення РНБО, не помітний для всіх. Був там зашитий указ президента від 18 червня "Про підвищення конкурентоздатності закладів охорони здоров’я". І виникає запитання, якщо зробити якісь аналогії, а чому не має указу президента про підвищення конкурентоздатності загальноосвітніх шкіл?

В общем-то, логично.

Це проявлення підсвідомого. І, це до речі, я хочу зауважити, підписує президент країни такі речі. Він фактично представляє лікарні, як суб’єкти ринку. Це важливо. Трансформація, яка вшита в це рішення РНБО.

Які висновки ми можемо зробити з рішення РНБО? РНБО використовуються як інститут для вирішення комерційних завдань в країні. Ми не можемо сказати, що президент країни не в курсі, що його використовують. Я не можу такого сказати. Тому що, задіяні дуже багато людей: Саакашвілі, Радуцький. Це люди з орбіт, з пулу. Все одно, так чи інакше, президент за це все відповідальний. Скрізь стоять його підписи, і всі розмови про підвищення заробітної плати медсестрам і т.д., не більше ніж розмови. Вони пояснюють необхідність передачі в концесію тим, що концесія допоможе інвесторам залучити додаткові гроші, нібито звідкись вони впадуть, просто так. І це дасть можливість підвищити заробітну плату. Ми розуміємо, що це не так.

Конечно, у инвесторов будет способ, как заработать. Иначе это называется благотворительность.

Так це була б благочинність і всі ми будемо об’єктами оподаткування ще раз уже через лікарні. У нас «Нафтогаз» оподатковує через тарифи, тепер коли ми проходимо в лікарню, нас будуть оподатковувати.

Тепер абсолютно продовженням цієї дії є спостережні ради. В офісі президента, я так думаю, чітко розуміють що протягнути питання концесії не так просто. Воно занадто очевидне і явне. Це зробити дуже не просто. І тому, вони пішли наступним шляхом, це введення спостережних рад.

В чому полягає ідея впровадження спостережних або наглядових рад? Ідея полягає в тому, щоб "зашити" в спостережну раду представників громадських організацій. І одразу я перейду на один момент – ідея створення спостережної ради.

Ідея створення – це відображення, і захист інтересів власників лікарень. Я хочу звернути на це увагу. Власники лікарень не просили ні Київ, ні центри, нікого, щоб їм сформували клуб з 15 чоловік, щоб захищали їх інтереси.

За повідомленням Радуцького, поки що не передбачається отримання заробітних плат членам «спостережних рад». Але наші зарубіжні партнери USAID (якась така структура) наполегливо рекомендують, щоб дати гідні заробітні плати членам спостережних рад, щоб унеможливити корупцію, корупційні ризики. Ну, «Нафтогаз» тут у чистовому вигляді і т.д.

Только теперь этот «Нафтогаз» вообще везде тут будет.

Я хочу підняти питання стосовно власників, нібито складається враження, що ОТГ попросили центр, щоб їм ввели ці спостережні ради для захисту їх інтересів, інтересів власників. Я хочу сказати, що головний лікар призначається власником. Сам головний лікар є людиною абсолютно залежною від ОТГ, їх призначає.

І в чому проблема? В тому, що за спільною змовою ОТГ і головним лікарем, головний лікар отримує заробітні плати в 80-100 тис. грн., плюс регулярно отримує, якісь там премії, в той час, коли його медсестри і санітарки не можуть витягнути на мінімалку. І Київ турбується, і Ляшко, і вони вводять для того, щоб підняти заробітну плату медсестрам 15 чоловік. А USAID вимагає цим 15 чоловікам дати гідну заробітну плату. Це при тому, що всі в колективі.

І тут виникає дуже ключовий момент. Я пригадую важливий ефір твій із Інною Богословською по питаннях демократії, що нам дано таке "прокляття". А ми успадкували це "прокляття" демократії, а питання дуже контровесійне. Насправді, якщо ми говоримо про професійне самоврядування, і так зване, корпоративне управління, хтось вніс в медичну сферу сакральність корпоративного управління.

В рамках, насправді, самоуправління, у нас мають головні лікарі обиратися колективами. Я хочу сказати таку крамолу, що якщо відсікти від виборів лікарів, а надати можливість вибрати головного лікаря санітаркам і медсестрам, то лікарня буде процвітати. Виключно на відчуттях, це порядна людина чи не порядна. Оце основа соціальної піраміди, вибори якісного керівника. Отака крамола річ. Я згадав дуже гарний ефір з Інною Богословською.

Я поставлю ссылку на него.

Це дуже важливо. І ця дискусія потребує продовження. Тому що, насправді, ми повинні розуміти де треба використовувати інструменти демократії. Як раз лікарні. Всі питають: "А що ви пропонуєте? ".

Добре, головний лікар зловживає, а я хочу сказати, чому він зловживає. Тому що, не закладена проста теза в законодавстві, прив’язати його заробітну плату головного лікаря з санітаркою (не більше 3-х заробітних плат санітарки). Більше нічого не потрібно. Не треба вводити 15 людей в спостережні ради і надавати їм таку заробітну плату як в «Нафтогазі», щоб унеможливити корупційні ризики.

Я от просто пока ты говорил, посчитал. На местном уровне представь, какая-нибудь ОТГ с бюджетом в 150 млн. гривен, допустим, 15 человек даже, если по 10 тыс. грн

Взагалі, це штат лікарні інколи може бути.

150 тыс. грн в месяц только на этих дармоедов. 1.5 млн в год. То есть, получается, 1% бюджета ОТГ начнет уходить только на обеспечение этой фикции.

Безперечно, це не буде очевидно, по рекомендації USAID, не будуть виконані. Ключова задача – це з цих 15 чоловік "зашити" одного інвестора, усунути головного лікаря, і почати викачувати гроші, і з НСЖУ, в тому числі, і з кишень громадян. Це взагалі дуже багатоходова комбінація.

Тому що, зараз в рамках великого будівництва (уже Ляшко оголосив), наступний рік стане роком переоснащення лікарень. До цього спочатку у них була ідея пріоритетом здачі в концесію – це ключові опорні лікарні, області лікарень, і вони їх оснащували за бюджетні кошти. Тепер вони вирішили трошки почекати через спостережні ради, за рахунок коштів платників податків дооснастити лікарні бюджетними грошима, закуповувати по плану.

И забрать.

І потім забрати.

Гениально.

Абсолютно все. Єдина проблема у Ляшко, йому просто тупо, от що кажуть повідомляти, він не зв’язує ніколи нічого. Йому от дана вказівка від Радуцького, "сказати оголосити то, то і то", він оголошує. І ніхто його не консультує. Він занадто щира людина. Чим він корисний? Що він всю дурість отак викладає, і ми це все знаємо.

Це все от я зв’язав: рішення РНБО і спостережні ради, це взаємопов’язані речі. Вони хочу зробити ось так підготовку і т.д. І якщо можна, я ще коротко скажу, буквально на 5-7 хвилин.

Давай.

Про важливе питання підготовки до локдауну. Зараз країна активно готується до локдауну. І, Кіра Рудик, і команда профільного комітету очолювана Радуцьким, підготували постанову, яка має десь на днях підніматися на Верховній Раді. Вона викликала уже суспільний резонанс. Тому що уже фактично дискримінуються люди, які не вакциновані.

Я хочу сказати, що це на місцевому рівні (якби для України, поки для нашого сегменту підводжу підсумок) надзвичайно небезпечна річ. Тому що, це викличе серйозний громадянський конфлікт і протистояння. Тому що, в Україні, на відмінно від, скажемо так, Британії, англосаксонського світу, ментальна структура населення така, що вона чітко розуміє, що природний імунітет якісніше від штучно вакцинованого. І людина, яка перехворіла, в десять раз має кращу якість імунного захисту, ніж людина, яка не перехворіла, але отримала подвійну дозу вакцинації.

Я сьогодні як ішов на ефір, подивився, Булавинова виступала, коли видають сертифікати вакцинованим, то з’ясовується, що в них перша доза була або CoronaVac, а друга Pfizer. Тобто, це не сумісні різної природи вакцини, і кажуть, що безвідповідальність – це зовсім інший механізм дії.

Но это все-таки исключение из правил.

Але є випадки. Ключовий момент, це дуже серйозно вносить напругу соціальну в наш соціум. Тому що, в нас люди (і абсолютно справедливо, і це правильно) вважають, що природний імунітет (якщо людина перехворіла), більш якісніший, і така людина більш безпечна після того, як вона перенесла хворобу, ніж людина яка не хворіла і двічі вакцинована.

Простий приклад одразу по питаннях кору. У нас в нульових роках була епідемія кору серед людей прошарку 18-20 років. Це не з Інтернету, і не з підручників. Я працюючи на посаді в міський СЕС готував рішення санепідради, і це питання виносилось на обговорення. Тому що 18-20 років, важке перенесення захворювання із пневмонією і смертельними випадками.

Почали ми аналізувати ситуацію, в чому причини і т.д. Я хочу сказати, що це 2001-2002 рік. Це покоління людей, які народились в 1980-1982 років, тобто там обов’язково дотримання графіку і режиму вакцинації. Один і шість років вакцинація, ревакцинація від кору.

І штучний імунітет, отриманий за рахунок вакцини, не може порівнятися з природнім імунітетом, який виник під час захворювання. Тобто, він закривав тільки період до 18 років. Чому, власне кажучи, студенти вузів і середніх закладів хворіли в 18 років? Закінчувався захист антитіл. І, фактично, напрошується простий висновок, що людину треба пускати в природний процес, скажемо, якщо молода людина (дитина) не перехворіла до 16 років, то потрібно тоді вакцинувати від кору і ревакцинувати, щоб закрити вразливий період до 30 років. Ну, для кору це десь приблизно так.

Але ми ж це все не виносили і не говорили. І на завершення хочу сказати по питаннях уже в глобальному контексті. Ми жили в епоху "влади сильних". І ця "влада сильних" тривала за моїми підрахунками 2500- 3000 тисячі років. Від Спарти до нацистської Німеччини. Коли в Спарті, як ми знаємо, слабких кидали в прірву. Був культ сили, культ здорового життя, нам показували завжди…

Это было не только в нациской Германии, это было и в странах с демократического Запада.

Я маю на увазі, що це була "влада сильних", коли упосліджувалися, інколи в дуже жорсткій формі, як в нацистській Німеччині люди, які мали якісь вади.

Это была крайность.

Це крайність. Але ми цей шлях пройшли від Спарти до нацистської Німеччини, приблизно, це античні часи, це 3000 років. І людству "гуманізовалося", і сказало, що: «Ми не можемо так із слабкими людьми обходитися".

І маятник хитнувся дуже серйозно, і буквально за 70 років. На користь "влади слабких". Тобто, у нас через постанови і ініціативи Кіри Рудик, це відголоски. Ми ж розуміємо, це не з України центр прийняття таких рішень.

То же самое и во Франции происходит, там демонстрация.

Якщо раніше нам завжди показували обливання холодною водою. От Максим Яли демонструє фізичну форму, критерій нормальності. То зараз демонструють, як люди колють собі плечі, демонструють як вони вводять собі вакцину.

І "слабкі люди" хочуть використати елементи насильства, державну владу, для того, щоб упосліджувати і дискримінувати сильних. Це дуже небезпечне явище, яке може закінчитись дуже трагічно. Новим концептом, який буде звучати приблизно так: "Якщо особа не може у природній спосіб подолати респіраторну інфекцію, то вона неповноцінна". А так, як хочуть зробити сильних неповноцінними, які не вакцинувалися, а в природній спосіб перенесли інфекцію…

Це дуже серйозні виклики. Це значно більше, ніж, наприклад, мовне протистояння, чи ще якісь такі речі. І насправді "ковідна епоха" візуалізувала, проявила просто яскравим рельєфом ті протиріччя.

Надо подымать вопрос свобод.

Та взагалі. Це настільки жорстке протистояння має бути. Наші місцеві проблеми, навіть, стосовно мовного конфлікту, просто губляться. Уяви собі, що хтось приходить, і людину яка перехворіла і не несе ніякої небезпеки, не пускають в кафе на підставі…

Яскравий приклад футбольний матч в рамках відбірного циклу на чемпіонат світу Бразилія і Аргентина. На сьомій хвилині зупиняється матч, і вдумайся, поліція охорони здоров’я (новий підрозділ), зупиняє матч і чотирьох людей, (когось з поля, когось з лави запасних) арештовує і в примусовий карантин на 14 днів.

Це вартість життя футболіста, хвилини, це на наша з вами… Це мабуть в перерахунку сто доларів хвилина, тому що контракти і т.д. І я даю гарантію, що всі вони були вакциновані, я так думаю (ну хоча б один з них). Плюс у них є всі кошти і засоби для того, щоб провести найсучасніші тести діагностики. Сучасна медицина не дає відповіді на запитання: "Чому так відбувається?". От Віталій Кулик, рекомендую, до речі, прочитати статтю: "Про ренесанс віри".

Так на "Хвиле" ж стоит.

Я думаю, що відреагую на неї, напишу ситуацію. Тому що, це частина проблеми. А я хочу доповнити, продовжити цей дискурс, бо сучасна медицина не дає відповіді на жодне запитання.

Якщо традиційна наука та медицина давала відповіді на запитання: "Чому?". Більше не на які. Вона не давала відповіді на питання: "Для чого?", "в якому напрямку?". Ситуація з ковідом показує (і ініціативи Кіри Рудик, кейси з Бразилії), що сучасна медицина взагалі фактично безсила.

І, я хочу сказати, що наша «клериканська» (чи як її назвати), наука в Україні, тому що, у нас насправді науково-практичні конференції відкривають попи, що викликає тихий регіт і шок у гостей.

Клерикальная наука.

Клерикальная наука. Але вона є більш вільна (так склалося), ніж оця сучасна світська наука англо-саксонського світу. Ми ставимо гостріші, різкіші запитання. Я спілкувався з людьми українського походження, які працюють в серйозних лабораторіях, молекулярні біологи. І вони сказали, що у нас рівень критичного мислення і адекватність оцінки ситуації значно вищий. Це от такі протиріччя.

Але ключове питання завжди, яке ставлять в цих випадках: "Якщо ми такі критичні, чому ми так погано живемо?".

Ні-ні, це окремо. Це як зараз модно «Вы не понимаете, это другое».

Я с тобой абсолютно согласен.

Але питання Віталій Кулик дуже гарно підняв, я рекомендую всім читати цю статтю.

Я ссылочку вставлю в подводку.

Але цей дискурс треба продовжити, тому що він вимагає продовження.

Я думаю, мы даже с Виталиком отдельную передачу запишем.

Так. Це надзвичайно важливе питання. Оце ось загальний огляд поточних подій, які найбільш важливі були в охороні здоров’я.

На следующей неделе мы запишем еще одну передачу.

Так, по приватному сегменту.

Да, по приватному сегменту.

Підписуйтесь на Анатолія, я поставлю все сылочки в подводке. Статью Виталия Кулика я тоже оставлю в подводке. Обязательно их смотрите, потому что вы все время задаете вопросы, типа: "А где же, где же?". А вот все есть в подводке, все ссылки на социальные сети, статьи и т.д. Спасибо Анатолию Якименко! До побачення!

Дякую!