Пандемія коронавірусу дала уряду шанс показати, що він має серйозні наміри робити зміни на краще. Судячи з величезної кількості негативних коментарів в соціальних мережах, йому це не вдалося. По правді кажучи, з самого початку все пішло не так, оскільки, як показує досвід, українські уряди завжди піклуються більше про себе та існують у своєму замкнутому світі, ніж дійсно думають про суспільство. Нинішній президент також не виконав своїх обіцянок, він продовжує применшувати роль армії і війни на Донбасі і дозволяє своїм людям відмовитися від згадування ситуації з Кримом та ситуації в Донбасі в одному контексті, і це сильно турбує суспільство.

Довіра має бути свідомою і формуватися роками на тлі гарної і чесної роботи уряду на благо суспільства. Ця пандемія стала випробовуванням довіри у багатьох відношеннях. Якщо уряд діє законно від імені суспільства, то і люди висловлюють довіру до уряду і виконують те, що він радить. Сьогодні суспільство не вірить в те, що уряд зможе зробити те, чого хоче країна. В такій ситуації починають стрімко з’являтись та розповсюджуватися теорії змов, і результатом цього стає роздроблене і роз’єднане суспільство. Питання суспільства дуже прості:

Якщо я захворію, чи врятує медична система життя мені і моїй родині?

Чи забезпечить держава існування першокласної армії, щоб захистити мене від Росії?

Якщо я буду голодний, чи нагодує мене держава?

Якщо моя робота і бізнес зазнають невдачі, чи підтримає мене уряд, щоб я зміг повернутися до бізнесу?

Якщо я буду скаржитися, мене почують мене та поставляться об’єктивно, або покарають?

Якщо я займаюся своїм звичайним законним бізнесом, чи можу я довіряти владі та очікувати цивілізованого ставлення?

Я дам іншим відповісти на ці питання, але відповіді навряд чи сподобаються.

Реальність така, що пандемія прийшла в той час, коли в країні відбувається фундаментальне зіткнення двох світоглядів та культур. І культурний розрив з кожним днем стає все більшим. Основна частина суспільства, пост майданна, хоче збудувати ліберальну країну європейського типу. Країну, в якій би люди в суспільстві мали цінність і щоб їх підтримували, особливо старих і слабких. Ці люди хочуть мати сильну армію, в якій до солдатів ставляться як до людей, а не як до кріпаків. Вони хочуть, щоб роботу можна було отримати завдяки досвіду та знанням, а не завдяки дружбі, грошам або кумівству. Вони хочуть свободи слова і вільних політично незаангажованих засобів масової інформації. Вони хочуть, щоб проблеми та критичні зауваження були належним чином почуті та чесно розглянуті. Вони хочуть, щоб судова система була справедливою і ставилася до всіх однаково, щоб ніхто не стояв вище закону. Вони хочуть, щоб влада була слугою народу, а не паничами і царями.

Інша частина суспільства, особливо серед керуючого складу країни, все ще є загартованою комунізмом і цинізмом. В цьому світогляді влада і гроші важливі, і всі, хто кидає виклик владі, є ворогами, від яких необхідно позбутися. Політикою займаються для заробляння грошей, а не задля турботи про людей. Робота дістається друзям, а не найкращим спеціалістам. Армія існує не для оборони, а для підтримки образу що все гаразд. Критика або зауваження недозволені – тих, хто це робить, швидко прибирають, щоб замінити на вірних слуг, незалежно від їх компетентності.

Проблема сьогодні не тільки в світогляді і культурі. Вона полягає в тому, що Росія, яка має той самий устрій, що і український уряд, заснований на культурі «сили влади», і тому їй легко проникнути до нього прикидаючись, а в деяких випадках і зовсім не прикидаючись, доброчесними українцями. Справа в тому, що для більшості тих, хто підтримує Росію, було б важко ефективно працювати в рамках громадянського суспільства. Їх дії, слова і навіть очі швидко видадуть їх з головою. Але влада, що стоїть за цим урядом, або занадто короткозора, щоб зрозуміти, що знаходиться під значним впливом Кремля, або їй все одно, тому що саме цього вона хоче. Вони ніколи не зможуть побудувати довіру таким шляхом.

Тепер проблематика завдання стає зрозумілою навіть такому простому іноземцю, як я. Або суспільство має замінити уряд (законним шляхом) на той, що підтримуватиме це суспільство. Або сам уряд має змінитися і почати підтримувати суспільство, давши реальні практичні відповіді на питання наведені вище. Тоді довіра обов'язково з’явиться. Альтернатива у вигляді видачі всім паспортів Радянської Росії занадто жахлива, щоб думати про неї.

Популярные статьи сейчас

В ОК "Юг" объяснили, почему ВСУ не удается расширить плацдарм на левобережье Днепра

Шольц отказался разговаривать с Путиным до вывода российских войск из Украины

США тормозят, пока Европа набирает обороты: Зайан указал на просчеты администрации Байдена по Украине

ПФУ опубликовал данные о крупных выплатах в апреле: чего ждать пенсионерам

Показать еще

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, на канал «Хвилі» в Youtube, страницу «Хвилі» в Facebook, страницу «Хвилі» в Instagram.