Роман Безсмертный 4
Роман Безсмертный 4

Намір другого президента України Леоніда Кучми про вихід із Мінської переговорної групи може бути не остаточним рішенням, а радше емоційною заявою. В першу чергу, через надлюдське нервове напруження, яке переживають учасники переговорів. Про це в ефірі телеканалу «112» заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«Треба з розумінням поставитись до того, що чотири роки цього нервового вимотування можуть накрутити пружину так, що зрештою будь-яка людина може зробити заяву емоцій. Особливо останні півтора роки безрезультатної роботи Мінської переговорної групи додали напруги у цей процес. Я вже не кажу про нещодавні заяви полишати Мінськ. Все це не могло не спричинити емоційну реакцію Леоніда Даниловича», — сказав він.

При цьому Безсмертний зауважив, що «не був би таким однозначним» щодо того, що Кучма таки піде. «Знаю внутрішню технологію роботи Мінської контактної групи. Насправді вона тримається на авторитеті української сторони. І президента Кучми, і прем’єра Марчука, і інших академіків та вчених, які беруть участь в її роботі», — вважає політик.

На його думку, Кучма робить таку заяву, щоб привернути увагу українського керівництва до ситуації у Мінській контактній групі. «Мова не йде про швидкий вихід. Можливо, це станеться, а можливо – ні, в силу тих чи інших обставин. Судячи з усього, скоро відбудеться зустріч президента Кучми з нині чинним президентом Порошенком, де буде досягнуто якогось результату з точки зору присутності, продовження роботи чи якогось іншого варіанту», — переконаний він.

Водночас Безсмертний зауважив, що питання, чи взагалі буде існувати далі Тристороння контактна група і чи саме в Мінську, будуть ключовими при обговоренні найближчі місяці та тижні.

«Те, що відбувається зараз з голосуванням Білорусі в ООН, заява постпреда України в ООН, заява українського президента, заява президента Кучми. Все це створює певні аргументи «за» та «проти» розвитку подій навколо Нормандського формату та Тристоронньої контактної групи. Ви побачите, як все це вкупі буде тиснути на підготовку до президентської кампанії в Україні», — зазначив політик.

Подписывайтесь на канал «Хвилі» в Telegram, страницу «Хвилі» в Facebook.