«Деякі уповноважені банки, не дивлячись на значні залишки готівкової інвалюти в касах, не здійснюють продаж готівки населенню, що призводить до штучного дефіциту готівкової інвалюти», — говориться у повідомленні НБУ.

У зв’язку з цим НБУ вимагає від керівників банків контролювати валютообмінні операції у касах банків і пунктах обміну валют і не допускати необґрунтованого завищення курсів і інших порушень.

НБУ також доручив своїм територіальним управліннями перевірити дотримання банками вимог валютної інтервенції, проведеної Нацбанком 28 липня для задоволення потреб готівкового ринку.

Відповідно до умов такої інтервенції, придбана у НБУ безготівкова інвалюта повинна бути продана на готівковому ринку протягом п’яти днів через каси банків і пункти обміну валют.

28 липня НБУ продав на міжбанку 100 млн доларів для задоволення потреб готівкового валютного ринку.

Зазначимо, 29 липня долар дуже сильно подорожчав у обмінниках. Так, курс купівлі долара вранці у середу склав 7,9-8,05 грн. Ціна продажу зросла до рівня 8,05-8,25 грн за долар.

Курс купівлі готівкового євро банки встановили на рівні 11,2-11,4 грн, курс продажу європейської валюти — 11,5-11,74 грн за євро , повідомляє ТСН.

Джерело: Коломия ВЕБ Портал

29.07.2009