Виступаючи на засіданні Кабміну, присвяченому прийняттю держбюджета на 2013 рік, голова Уряду Микола Азаров пообіцяв подальше покращення.

Сьогодні Уряд розгляне проект Державного бюджету на 2013 рік.

Для нас немає нічого важливішого і відповідальнішого, ніж цей документ: кошторис держави на наступний рік. Тому що розвиток України і добробут людей визначає саме реалістичний, спрямований на розвиток бюджет.

І це наша краща відповідь так званим опозиційним політикам, які лякають людей обвалами та кризами. Зайвий раз підтверджується справедливий вираз, що політики думають про майбутні вибори, а державні діячі – дбають про майбутнє держави.


Тому ми підготували бюджет стабільності і розвитку.

Наслідки стабільності можно подивитися тут: Макеевка. Покращення как оно есть

Це наш четвертий посткризовий бюджет. У березні 2010 року ми прийняли країну взагалі без бюджету, без грошей, з практично зупиненою економікою і незаконно скасованими соціальними гарантіями. Тому антикризовий бюджет 2010 року був бюджетом порятунку, уникнення реального тоді дефолту України. Уряд зумів врятувати державну фінансову систему і відновити розвалене державне управління.

У 2011 році бюджетні ресурси були сконцентровані на відновленні реального сектору економіки, закладенні сучасної інфраструктури та підвищенні платоспроможного попиту на внутрішньому ринку.

Поточного року сили держави були зосереджені на успішному завершенні підготовки до Євро-2012, розгортанні інфраструктурного і житлового будівництва, фінансуванні нової соціальної політики, започаткованої Президентом України. Бюджет 2012 року став головним фактором стабілізації роботи вітчизняної економіки у несприятливих зовнішніх і внутрішніх умовах.

Сьогодні країна зовсім інша, ніж була у 2009 і на початку 2010 року. Хоча ми не отримували і не отримуємо подарунків від зовнішніх ринків — навпаки втрачаємо від рецесії в Єврозоні. Ми не отримували також значної підтримки міжнародних фінансових організацій. Проте, змогли відновити  економіку, стабілізувати курс гривні, самотужки розплачуємося з боргами і всі ці роки утримуємо дефіцит бюджету на економічно безпечному рівні.

Тому Державний бюджет на наступний рік – це новий етап. Перехід від стабілізації до сталого розвитку економіки. Ми плануємо, що валовий внутрішній продукт, тобто, сума всього, що виробляється в Україні, наступного року в номінальному виразі зросте порівняно з 2009 роком в півтора рази. Порівняно з поточним роком ВВП збільшиться на 3-4%.

Таким чином, доходи зведеного бюджету 2013 року досягнуть майже півтрильйона гривень. Це на 8% більше, ніж заплановані бюджетні доходи 2012 року. При цьому навантаження на економіку ми не збільшуємо: через зведений бюджет буде перерозподілено лише 29% ВВП країни. До речі, це значно менше, ніж у 2009 році.

Зараз у Верховній Раді України знаходяться пропозиції Уряду щодо збільшення доходів бюджету наступного року. Є цілком реальні резерви для такого збільшення. І його Уряд використає на посилення соціального захисту людей. Але в законопроекті, який розглядається сьогодні, Уряд не може врахувати норми, які ще не затверджено законодавством. Тому ми розраховуємо, що парламент оперативно розгляне і затвердить норми, які дозволять збільшити доходну частину бюджету.

Популярные статьи сейчас

Макфол оценил перспективы контрнаступления ВСУ

Кабмин принял важное решение о кредитах: отсрочка до конца 2025 года

"Мы больше не можем": в Германии высказались о вторжении России в Украину

Украинцы получат по 6600 гривен: кому выплатят помощь от Норвежского совета

Показать еще

В умовах зовнішніх ризиків, які посилюються, країна не може дозволити собі більшого, ніж пропонує Кабінет Міністрів. Ми обережні і спираємося в першу чергу на власні сили.

Уряд не планує ніяких революцій. Ми просто будемо продовжувати виконання тих зобов’язань, які взяли на себе.

Як і вимагає Президент України, ми продовжуємо виконання соціальних ініціатив та підвищення рівня життя громадян.

Так, на запровадження нових розмірів мінімальної заробітної плати, на підвищення окладів працівникам бюджетних установ додатково спрямовується біля 10 млрд.грн. На збільшення допомоги сім’ям з дітьми — додатково понад 8 млрд.грн.

Уряд передбачив на наступний рік зростання мінімальної заробітної плати на 8,5% або майже на 100 гривень. Та середньорічне зростання посадового окладу працівника І тарифного розряду – на 18% або на 146 гривень.

Це дозволить суттєво скоротити розрив між цими показниками  наступного року.

Майже на 9 відсотків збільшиться допомога при народженні дитини. Зокрема, на першу дитину буде виплачуватись 29,8 тис.грн. (плюс 2,4 тис.грн.), на другу – 59,7 тис.грн. (плюс 4,8 тис.грн.), на третю і наступну дитину – 119,4 тис.грн. (плюс 9,5 тис.грн.).

Майже на 100 гривень (до 1194 грн.) збільшиться максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, в середньому протягом 2013 року підвищиться (в залежності від віку дитини) до 1989 грн. (плюс 158 грн.) та 2539 грн. (плюс 257 грн.).

На виконання соціальних ініціатив Президента України у сфері пенсійного забезпечення додатково передбачено понад 23 млрд.грн. Уряд забезпечить, зокрема, перерахунок пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008 року, підвищення доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни, підвищення доплати до пенсій для учасників війни, осучаснення так званих «регресних» пенсій інвалідам на виробництві.

У 2013 році ми продовжимо підвищення пенсії військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу, які залишили службу. Поточного року підвищення для них в середньому склало 20%. А з 1 січня 2013 року пенсії військовослужбовців у середньому будуть підвищені ще на 10,5 відсотків. В проекті бюджету на це передбачено 6 млрд.грн.

Ось до чого це призводить: Девальвация гривны: козырь оппозиции и поражение партии власти

Уряд послідовно продовжує поліпшувати якість медичної допомоги громадянам.

В бюджеті наступного року понад 1,2 млрд.грн. буде виділено територіальним громадам (містам і селам України) на придбання медичного автотранспорту та обладнання для комунальних закладів охорони здоров’я,

323 млн.грн. – на забезпечення медикаментами та виробами медичного призначення швидкої медичної допомоги,

200 млн.грн. – для забезпечення закладів охорони здоров’я витратними матеріалами, а також препаратами для анестезії  тощо.

Водночас Уряд виділяє кошти для виводу вітчизняної медицини на якісно новий рівень, на створення діагностично-лікувальних центрів, оснащених за останнім словом медичних технологій. Так, буде реконструйовано і обладнано перинатальним та постнатальним обладнанням Інститут педіатрії, акушерства і гінекології, створено центр пересадки кісткового мозку в ОХМАТДИТі, відкрито ще 7 перинатальних центрів у Волинській, Київській, Львівській, Чернівецькій, Черкаській,   Херсонській областях, а також місті Києві, модернізовано і реконструйовано спеціалізовані медичні заклади в Сумській, Кіровоградській, Рівненській, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Одеській, Миколаївській, Донецькій областях. Власне, модернізація та реконструкція або нове будівництво медичних закладів відбудеться практично в кожному районі нашої країни.

Ми продовжимо реалізацію завдання, яке поставив Президент України: забезпечити населення якісними та ефективними лікарськими засобами за доступними цінами.

На першому етапі уже знижено ціни на ліки для хворих на гіпертонічну хворобу.

Наступним кроком буде запровадження часткового відшкодування вартості ліків для цієї категорії хворих.

У бюджеті 2012 року ми виділимо на це 40 млн.грн., а на наступний рік збільшимо фінансування до 192 млн.грн.

Таким чином, держава значно здешевить такі ліки для 12 млн. громадян, які постійно їх вживають.

Окремо хочу наголосити, що продовжиться реалізація ініційованого Главою держави проекту із здешевлення вартості кредитів для забезпечення доступним житлом громадян. У бюджеті 2013 року передбачено на цю мету 1 млрд. гривень. Це відповідь тим, хто ще сумнівається: чи взяти участь у програмі, за якою держава здешевлює плату за кредит до 3% на 15 років.

Ми продовжуємо підтримку вітчизняного виробника через стимулюючі норми Податкового кодексу та бюджетні інструменти.  Разом з дерегуляцією це — принципова лінія Уряду на підтримку ділової ініціативи, вільний розвиток внутрішнього ринку.

Так, у наступному році ставка податку на прибуток буде знижена з 21% до 19%.

Визначальною для подальшого розвитку економіки нашої держави є інноваційно-інвестиційна модель розвитку. Тому, наприклад, для суб’єктів індустрії програмної продукції ставка податку на прибуток становитиме лише 5%. Продовжиться застосування податкових пільг з податку на прибуток, який інвестується в енергозбереження.

Триватимуть «податкові канікули» з податку на прибуток для підприємств легкої, суднобудівної та літакобудівної промисловості, підприємств машинобудування для агропромислового комплексу тощо.

Загальний інвестиційний ресурс, що залишається 2013 року в реальній економіці завдяки податковим стимулам, сягне в наступному році майже 71 млрд.грн.

Уряд і надалі підтримуватиме програми розвитку села. Пріоритетами 2013 року стануть створення сільськогосподарських виробничих та заготівельних кооперативів, виплата субвенцій селянам за утримання молодняку великої рогатої худоби, підтримка крупнотоварного виробництва продукції тваринництва.

У цілому Державний бюджет на 2013 рік є логічним закріпленням позитивних результатів майже трирічної кропіткої роботи з відновлення економічного зростання і підвищення добробуту громадян України.

По-перше, він продовжить стабільний розвиток пріоритетних галузей економіки. Зокрема, це прискорене будівництво інфраструктурних об’єктів, ескалація житлового і промислового будівництва, будівництва автошляхів і мостів, переорієнтація на внутрішній ринок металургії та машинобудування.

По-друге, бюджет стимулюватиме енергетичну ефективність, економію енергоресурсів, перехід зі споживання імпортного газу на власні енергоресурси.

По-третє, на такій реальній економічній базі буде підвищуватись якість життя людей.

Особливо підкреслюю, що державний бюджет на наступний 2013 рік базується на принципі спадкоємності. Уряд продовжить реалізацію тих програм, які діють у 2012 році.

Це відноситься і до зміцнення фінансової бази місцевого самоврядування, і міжбюджетних відносин. Все, що ми почали робити у 2010, 2011, 2012 роках, буде продовжено у 2013 році.  В першу чергу це стосується підтримки вітчизняного виробництва і розвитку внутрішнього ринку.

Шановні колеги!

Вчора на нараді в Дніпропетровську Президент України  сформував  першочергові завдання для нашого Уряду: якомога швидше і ефективніше розширити внутрішній ринок, стимулювати збут вітчизняної продукції. Звертаю увагу міністрів економічного розвитку і торгівлі, інфраструктури, енергетики та вугільної промисловості, аграрної політики та продовольства – це завдання насамперед для ваших міністерств.

Я переконаний, що ми ще дуже мало використовуємо можливості виробничої кооперації всередині країни. Нагадаю, наприклад, що будівництво шляхопроводів і мостів  ми починали з того, що змушені були закупати мостові конструкції в Росії. Але коли поставили вимогу відмовитись від імпорту металоконструкцій, це буквально вдихнуло життя у кілька вітчизняних підприємств, і будуються нові. Дуже швидко ми отримали кращу за якістю і за ціною українську продукцію.

На Харківському тракторному заводі я поставив завдання перейти переважно на вітчизняні комплектуючі. І переконаний, що це буде зроблено з великою користю для вітчизняних агрегатних, електротехнічних, інструментальних виробництв тощо.

Так треба діяти і далі. Уряд має створити комплексну, скоординовану в товарних позиціях і виробничих планах програму «промислового самозабезпечення».

І перш за все треба дуже уважно і фахово поставитися до ідеї і, власне, завдання Президента: вдосконалити управління модернізацією промисловості. Саме так: управління не промисловістю, а її модернізацією.

До кінця року треба знайти таке сучасне управлінське рішення, яке забезпечило б керований в ринкових умовах розвиток промисловості.

«Своє – краще» повинно стати не просто гаслом. Це суть політики нашого Уряду.

Президент наголосив: соціальна політика влади, спрямована на підвищення якості життя та добробуту людей, надання кожному громадянину можливості працювати, достойно забезпечувати свою родину, самореалізуватися.

А сильна соціальна політика ґрунтується перш за все на сильному реальному секторі економіки.

Шановні члени Уряду!

Сьогодні мені особливо приємно заявити, що Україна переконливо підтвердила   статус  країни великих спортивних досягнень. Недавно ми вітали українських олімпійців, які в командному заліку залишили позаду багато сильних суперників.

Тепер в цей статус тріумфальний внесок зробили українські паралімпійці. Наші прекрасні дівчата і мужні хлопці на Паралімпійських іграх в Лондоні зайняли почесне четверте місце. Вони вибороли в чесній та безкомпромісній спортивній боротьбі 32 золотих, 24 срібних та 28 бронзових медалей. Це великий успіх.

Ми пишаємося нашими спортсменами. Схиляємося перед особливою мужністю і волею паралімпійців. Уряд відповідно відзначить заслуги наших спортсменів. Сьогодні ми розглянемо проект постанови щодо преміювання призерів Паралімпіади 2012 року. І виплати зробимо максимально швидко.

Хочу також привітати наші шахові збірні: і чоловіки, і жінки зайняли призові бронзові місця на Всесвітній шаховій Олімпіаді в Стамбулі. Це найбільше в історії України досягнення у цьому інтелектуальному спорті.

Дозвольте мені від імені всього нашого Уряду від усього серця привітати взагалі всіх наших спортсменів, побажати їм ще більш значних досягнень. А умови для цього Уряд створить з кожним роком розвитку країни все кращі.