Такий висновок зробила Колегія Рахункової палати за результатами розгляду матеріалів відповідного аналізу, сповіщає прес-служба Рахункової Палати.

{advert=1}

Основна проблема, що не усувається протягом багатьох років, — це багатомільярдні втрати бюджету через проведення неконкурентних процедур при здійсненні державних закупівель товарів, робіт і послуг. У 2010 році лише 29 відс. державних коштів планувалося використати за конкурентними процедурами, решту — за процедурою закупівлі в одного учасника та/або з обмеженою участю.

У результаті вартість договорів, укладених торік поза конкурентною процедурою, досягла майже 63 відсотків від загальної вартості всіх закуплених державою товарів, робіт і послуг. Аудитори Рахункової палати встановили, що середня вартість закупівлі, здійсненої у 2010 році на конкурентних засадах, становила 1,5 млн. грн., а закупівлі, проведеної не на конкурентних засадах, — 51 млн. гривень. Вказане свідчить, що поза межами законодавчого поля здійснюються закупівлі на багатомільйонні суми, а з дотриманням норм законів — лише тендерні процедури на незначні суми.

Недосконалість Закону України «Про здійснення державних закупівель» призвела до викривлення всієї системи держзакупівель, перекосу в бік виключень з правил. Розширено перелік винятків щодо предметів та суб’єктів державних закупівель, які виведені зі сфери дії закону. Власне, окремі винятки насправді стали правилом і фактично сприяють поширенню процесів тінізації економіки в державному секторі.

Порушення порядку держзакупівель носять системний характер, повторюються з року в рік, що вказує на відсутність належного контролю Уряду і Мінекономрозвитку як уповноваженого органу у сфері державних закупівель. Це спричиняє безвідповідальність і повне ігнорування державних інтересів з боку замовників — головних розпорядників бюджетних коштів.

З огляду на те, що Україна прагне до укладання Угоди про вільну торгівлю з ЄС, функціонування системи державних закупівель в нашій державі має відповідати міжнародним нормам та вимогам. Однак вихід із критичного стану потребує значних зусиль від усіх учасників цього ринку. Зокрема Колегією зазначено, що забезпечення конкуренції та прозорості державних закупівель без внесення змін до чинного законодавства є неможливим.

{advert=2}