Нація країни є однією з найрозумніших у світі. Завдяки розвитку і зміцненню інтелектуальної сили, Україна забезпечує собі гідне місце між народів Європи. Завдяки освіті і науці українці само стверджуються. Тут дуже розповсюджені професії інтелектуального характеру, а це допомагає стати гідним учасником глобальної економіки та політики.

Зараз світовими лідерами є ті країни, котрі в свій час зробили гідне фінансування освіти і науки. Наприклад, країни Південно-Східної Азії прорвались у високі технології завдяки зростанню розвитку нації. Гроші, які були потрачені в освіту окупилися в десятки разів.

Обмежитися процес євро інтеграції не можна лише факторами політики та економіки, він повинен охоплювати усе суспільне життя: освіту, культуру, науку, право, політику, економіку. Успішним просуванням до цієї мети є гармонійний розвиток країни.

Крім того, євроінтеграція в інтелектуальній сфері є найголовнішим чинником у всьому процесі. Адже саме завдяки їй в значній мірі закладаються погляди, сприйняття світу, цінності при інтегруванні країн Європи.

Усвідомивши цей фактор керівництво євро країн започаткувало Болонський процес. У 1999 році у Болоньї тридцять три країни Європи підписали угоду про інтеграцію освіти. Крім комісії Європи та представників сорока країн, які приєдналися до декларації, в цьому процесі приймають участь: Асоціація Європейських університетів, рада Європи, Європейська асоціація вищої освіти, а також ЮНЕСКО.

На Болонському процесі стало запропоновано введення двоциклового навчання. Перший цикл повинен бути не менше трьох і не більше трьох – чотирьох років. Після цього можна одержати ступень магістра, але через один – два роки після одержання першого академічного ступеня. Тривалість навчання докторської досягає сім – вісім років.

Введення кредитної системи також було запропоновано. Це допомагає визначати закордонний строк навчання, а також студентську мобільність в Європі. Накопичувальна система, яку нещодавно почала застосовувати ЄСТЗ є однією з найголовніших положень декларації.

Контроль якості освіти – це найсуттєвіше в Болонському процесі.

В травні 2005 року в місті Берген в Болонський процес прийняли: Азербайджан, Молдову, Грузію, Вірменію, та Україну. Три країни поки що не включені: Білорусь, Монако, Сан-Маріно.