Біло-синя оперативність

Віктор Янукович, схоже, піймав кураж: він не тільки першим розірвав домовленості з БЮТ, пошивши Тимошенко в дурні, але й раніше за решту визначився з командою на вибори. 
Відбулося це в середу, 9 червня на засідання Президії Політради партії. За словами Ганни Герман, Віктор Федорович запропонував призначити главою сласного виборчого штабу Миколу Азарова. Ніхто перечити не став. Так само без проблем обрали й заступників за напрямками.

Борис Колесніков опікуватиметься ідеологією та наглядатиме за штабами на Сході країни. За лояльність Феміди та ЗМІ відповідатимуть відповідно віце-спікер Олександр Лавринович та Ганна Герман. Найвідповідальнішу посаду в тилу – завгоспа – віддали колишньому меру Володимиру Рибаку, хоч, подейкують, на цю посаду претендував також Василь Джарти. 
Примітно, що біля себе Янукович залишив Сергія Льовочкіна – людину, яку називають головним лобістом Дмитра Фірташа в ПР, за що йому у лютому дісталося на горіхи від однопартійців. Він керуватиме службою біло-синього кандидата й супроводжуватиме його у поїздках. Навряд чи це може вказувати на похолодання стосунків з Ренатом Ахметовим. Скоріше Віктору Федоровичу знову закортіло політати на гелікоптері. Як відомо, на минулих парламентських виборах Янукович пересувався вертольотом техаської фірми Bell, що дозволяло йому проводити до семи мітингів на день. За версією одного з видань, замовником авіатранспорту для головного регіонала була фірма «ЕЕС-Авіа», яка через офшорні компанії належить… Дмитру Фірташу.

Утім, якщо з центральний штаб «регіонали» майже укоплектували, то питання кадрового складу на місцях – ще в процесі обговорення. Наприкінці травня прес-служба партії повідомляла про зустріч лідера з керівниками місцевих осередків, на якій було заявлено про необхідність активізації роботи у Центрі та Заході. Не забуваймо також про конфлікт між Ринатом Ахметовим та Віктором Тихоновим, який зазвичай на виборах відповідав за Луганщину. Подейкують, що віднедавна старожила ігнорує і лідер, тому не в подив, якщо цього разу керувати виборчою кампанією довірять не менш авторитетному в області Олександру Єфремову. За інформацією джерел ГАРТу, зміни також очікуються і в керівництві західних парторганізаціях.

За неофіційною інформацією, стратегія «регіоналів» вибудовуватиметься знову за географічним принципом. Але тепер більше уваги буде приділено експансії на захід країни. Кажуть, «біло-сині» вже почали налагоджувати контакти з керівниками провідних підприємств, щоб ті допомогли з голосами. Разом з тим, ніхто не знімає питання мобілізації власного електорату на сході, який на минулих парламентських виборах лінувався йти на дільниці.

Саме тут у на годі може стати Микола Янович. Представник так званої когорти «червоних директорів» у ПР, він легко знайде спільну мову з підприємцями, а водночас – слугуватиме своєрідним прапором упевненості, адже Азаров стояв біля витоків партії та завжди вважався рівновіддаленим від будь-яких угруповань. Ще один аргумент на його користь: як вправний фінансист, він зможе раціонально розпоярдитися обмеженим бюдежтом кампанії. 
У той же час, одна справа – керувати штабом, інша – виборчою кампанією. До вересня 2007 року штатним політтехнологом «регіоналів» був Пол Манафорт , який займався просування СКМ Рената Ахметова у Європу та Північну Америку. Зважаючи на те, що ідеологічний напрямок закріпили за Борисом Колесніковим, можливо американця запросять знову.

Бютівські мережева

А от Тимошенко навряд потребуватиме допомогу іноземних фахівців. Хоча як стало відомо ГАРТу, її повірені уже зв’язалися із російським технологом Олексієм Ситниковим. Рік тому він активно співпрацював з БЮТ. Але зараз на Турівській своїх «спеців» вистачає. 
У разі якщо Юлії Володимирівні заманеться влаштувати прес-конференцію на Говерлі під час зливи, Вікторов Уколов обов’язково створить їй підходящий образ з косою, Віталій Чепінога забезпечить максимальну якість зображення та юрбу журналістів, а Олег Медвєдєв – відповідний медійний супровід, щоб всі побачили і почули те, що треба було побачити і почути.

Крім того, інформаційний напрямок кампанії скоріш за все підсилять Віктор Небоженко, Віталій Бала та Олексій Голобуцький з Агентства моделювання ситуацій, а також Тарас Березовець і його група штатних політологів-коментаторів «Політтех».

За останніми повідомленнями з Турівської, ЮВТ вже розпорядилася організувати центральний штаб, хоча на засіданні фракції у вівторок про це йшлося дуже мало. Найбільш вірогідний кандидатура керівника – колишній заввідділу пропаганди Дніпропетровського обкому Олександр Турчинов. Хоча, як повідомленням власних джерел, зараз розглядаються й інші кандидатури, зокрема – генерал-майор Андрій Кожем’якін.

Таке призначення виглядатиме не менш логічно, адже Турчинов потрібний Тимошенко в уряді, де залишилос

я не так вже й багато міністрів. Однак значно цікавіше, хто очолить, скажімо, юридичний напрямок: група Портнова чи Корнійчука, між якими вже давно пробігла чорна кішка.

Про стратегію поки говорити зарано, але одним з її розділів вже точно буде проект «АнтиЯценюк». Уже другий місяць посланці Сергія Тігіпка їздять по областях та формують щось на зразок штабів – за принципом «комп’ютер, принтер, телефон». Головна увага прикута до Південних та Східних регіонів (кажуть, на цих вихідних десант має висадитися в Донецьку), де можна також відхопити шмат електорату і у Януковича.

Популярные статьи сейчас

Проблема трех тел: как Украине не заблудиться в трех соснах

Козырь для торга: в Госдепе отреагировали на продление в РФ ареста журналиста WSJ Гершковича

В окружении Путина не верят в причастность Украины к теракту в Подмосковье, - Bloomberg

В Китае отреагировали на заявление Путина о готовности России к ядерной войне

Показать еще

Що ж до, власне, бютівської структури, то наказ на місцях поки що не отримували, але змін, насамперед, у західних осередках не уникнути. І справа навіть не у Тернопільському провалі. Просто більшість тих, хто може проголосувати за Тимошенко, живе у Центрі та на Заході України.

Подейкують, що поза партійною мережею, планується використати урядовий адмінресурс. Оскільки змагатися за вплив на губернаторів уже немає ні часу, ні сил, прем’єр намагатиметься заручитися підтримкою мерів міст та сільських голів. Зайве підтвердження – палкий виступ прем’єра в Українському домі на Всеукраїнській нараді з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів. А 6 липня Тимошенко планує відвідати розширену конференцію Асоціації міст.

Ющенківська орбіта

Схоже, не особливо розраховують на голів адміністрацій і у Президента. Хоча на днях він збирав керівників областей, мабуть, щоб пояснити їхню майбутню роль. Навряд губернатори очолюватимуть штаби – навіть неофіційно. Тим паче, що досі на посаді Юрій Чижмарь, Олег Гаваші, Борис Сіленков – люди, надто близькі до Віктора Балоги.

Хоча не виключено, що до них справа дійде тоді, коли Наша Україна займеться перебудовою регіональної структури. Тобто десь за півтора місяці. А поки що на Спаській лише вибудовують центральний офіс. За повідомленням джерел ГАРТу, Безсмертний доручив це колишньому підлеглому Олегу Проценку, який донедавна працював з колегами у Центрі політичного консалтингу. Попередній штат – попросили написати заяви. На їх місце активно набирають волонтерів. Як і після помаранчевої революції, перевагу віддають випускниками «червоного корпусу» філософського факультету.

Подейкують також, що керівником, власне, штабу повинен стати Ігор Тарасюк – засновник торгівельної марки «Наша Ряба», а нині – керівник державного управління справами. Не виключено також, що за доброю традицією безпосередньо «розкруткою» кандидата займатимуться американські фахівці – у типових «оксфордських» черевиках та синіх піджаках. Утім, поки не зрозуміло, хто цей кандидат – Ющенко, чи Яценюк.
Такі думки підживлюють вони обоє, особливо останній – своєю флегматичною, чи то пак самовпевненою поведінкою. Арсеній Петрович продовжує безтурботно посміхатися, зустрічати з молоддю, в той час як його приймальні нагадують, радше, каси прийому пожертвувань, ніж ідеологічні штаби .

Нехай господарством займається Андрій Пишний та Світлана Войцехівська, аналітикою – група Ростислава Павленка. Але навіть вони, бодай фізично, навряд зможуть «витягнути» усю кампанію.

Джерела ГАРТу повідомляють, що у Фронті змін зараз працюють ще й російські політтехнологи. «Там сидить кілька москвичів, які на Кучмівських виборах 99-го працювали у команді Пінчука. З того часу вони регулярно підпрацьовують в Україні на різноманітних проектах – не тільки політичних. Скандальна кампанія – вони це можуть, але забезпечити перемогу – дуже сумніваюся», – зауважив співбесідник. Єдине чим можуть похизуватися у Яценюка – це стабільним фінансуванням.

Сектор «приз» на барабані

До середини літа планують назбирати грошей решта кандидатів та запустити повноцінні передвиборчі штаби. Тягнибок, Гриценко, Черновецький, Тарасюк, Богословська, Семенюк-Самсоненко, Волга… навіть Ігор Бурковський – директор Центру економічних досліджень і політичних консультацій – якось зарікався, що має намір балотуватись. Тобто, штаби будуть на кожному кроці, аби приміщень вистачало.

Інтригою також є на чиєму боці працюватиме Єдиний Центр – механізм, який неодноразово доводив свою ефективність. Згадати бодай ті ж вибори в Тернополі. Тим паче, Віктор Балога прямо натякнувв: для чого створювати партію, якщо не брати участь у виборах. 
Від оргпідтримки єдиноцентристів мабуть не відмовився б ніхто з лідируючої трійки.

Дмитро Тужанський, для Хвилі